Herkese selamlar. Yeni nesil konsollar olan PS5 ve Xbox Series X cihazlarının cıkış tarihleri ve ozellikleri yavaştan belli olmuş iken bir oz karşılaştırma yapmak istedim. İki cihazı donanımsal, yazılımsal ve hizmet olarak inceleyelim.

Bu nesilde hem Sony ve hem Microsoft iki farklı model cıkaracak. Microsoft, Xbox Series X ve Xbox Series S, Sony ise PS5 ve PS5'in disksiz surumunu piyasaya surecek. İki PS5 modelinde disk haricinde hicbir fark bulunmaz iken Xbox Series X ve Xbox Series S arasında ciddi bir fark olacak.

PS5 ve Xbox Series X'i incelersek donanımsal olarak Xbox Series X cok daha guclu bir cihaz.

Ekran kartı olacak bakarsak PS5'in 10.2 TFLOPS gucune karşılık Xbox Series X 12 TFLOPS gucunde bir cihazla karşımıza cıkacak. Bazı iddaalara gore PS5 10.2 TFLOPS gucu sadece en iyi durumda verebilecek. Konsol sabit olarak 9.2 TFLOPS guc verecek. Buna bakacak olursak bazı durumlarda 25%~ oranında bir guc farkı gorebiliriz.

İşlemci olarak bakarsak Xbox Series X 3.8 GHz bir işlemciye sahip iken PS5 3.5 GHz işlemciye sahip olacak. PS5 bu 3.5 GHz frekansı GPU'da olduğu sadece en iyi koşullarda verilebilecek. Aynı altyapıyı kullandıkları icin Xbox Series X cok daha hızlı olacak.

Bellek konusunda hemen hemen aynılar. 16 GB GDDR6 bellek ile gelecekler. Disk olarak PS5'in SSD'si Xbox Series X'den neredeyse iki kat hızlı olacak.

Xbox Series S hem disksiz hem de iki cihazdan cok gucsuz olacak. 4 TFLOPS GPU'su ile Xbox One X'den bile gucsuz olacak.

Donanım olarak baktığımızda Xbox Series X cok daha hızlı bir cihaz. PS5'in verdiğim rakamları sadece en iyi durumda vermesi PS5'in bazı ısınma sorunlarına sahip olduğunu duşundurdu. Bu sorunu cozerler diye duşunuyorum. Xbox Series S sadece "Biz ucuz konsol yaptık." demek icin yapılan bir konsol olduğunu duşunuyorum.

Xbox Series X ve kontrolcusu.

Xbox Series S ve kontrolcusu.

PS5 ve DualSense kontrolcusu.

Tasarımsal olarak Xbox Series X daha basit ve dikdortgen şeklinde bir tasarım secmiş. Playstation ise daha futuristik bir tasarım tercih etmiş. PS5, Xbox'dan daha buyuk bir cihaz olacak. Xbox'un tasarımı bana daha hoş geliyor. Dik acılardan ve minimalist tasarımdan hoşlanıyorum. Ancak PS5'inde tasarımını dikkat cekici buluyorum. Xbox Series S'de ise dikdortgen bir tasarıma sahip. Xbox Series X'den daha kucuk. Yana konulan siyah ızgara ise konsolun gorunumunu ciddi olarak bozmuş. Biraz oznel olduğundan kararı size bırakıyorum.

Yeni Xbox Series X ve Xbox Series S kontrolcusu.

Yeni DualSense kontrolcusu.

Kontrolculere bakarsak PS5 yeni Dual Sense isimli bir kontrolcu kullanacak. Tetiklerin duruma gore kilitlenebilmesi gibi bazı ozellikler getirmişler. Onun haricinde Dualshock 4'den cok buyuk bir farkı yok. Bunun bir satın alma tercihi olacağını sanmıyorum. Xbox Series X ise Xbox One'a benzer bir kontrolcu kullanacak. D-pad'in birden fazla acıda kullanılabilmesi haricinde bir değişiklik yok. İki kontrolcu de gayet rahat ve kendini kanıtlamış kontrolculer. Yeni nesilde de bu kontrolculerin kalitelerinin iyi olacağını duşunuyorum.

Geriye donuk uyumluluk olarak Xbox Series X ve Xbox Series S, butun Xbox One oyunlarını, secili Xbox 360 ve secili Xbox(İlk cıkan.) oyunlarını oynatabilecek. PS5 ise sadece bazı PS4 oyunlarını oynatabilecek. İlk başta 100 oyun olan uyumluluk listesi her gun daha da arttırılacak. Xbox Series X bu konuda biraz daha onde.

Oyunlar olarak PS5'in tanıttığı daha fazla AAA kalitesinde oyun bulunmakta ancak ilk 1-2 sene iki konsol icin de cok iyi oyunlar goremeyeceğiz. Belki Microsoft'un şu anda duyurmadığı bazı atakları olabilir. PS5 bu konuda daha avantajlı.

Servisler konusunda Xbox Series X ve Xbox Series Scok onde olacak. XCloud ve Gamepass gibi hizmetler ozellikle bizim gibi ulkelerde ciddi bir tercih sebebi olabilir. Sony'nin bazı servisler uzerinde calışma yaptığı iddaaları ortaya atılsa da Xbox bu konuda daha iyi.

Genel olarak bakarsak Xbox Series X daha avantajlı gozukuyor. Xbox Series S ise donanım olarak iki cihazdan da ciddi dezavantaja sahip. PS5'in ozel oyun avantajı, Xbox'un servis avantajları ciddi bir tercih meselesi olacaktır. ciddi bir Microsoft'un bu konsolu daha cıkmadan bazı editorlere denetmesi de konsolun hazır olduğunun bir işareti olabilir. Sony'nin yaptığı acıklamalar PS5'in hazır olup olmadığı konusunda birkac soru işareti bırakıyor. Bu nesil konsol kapışması cok kızışacak gozukuyor. Xbox bu nesil Sony'e galibiyeti vermek istemiyor. Xbox 360 ve PS3 donemindeki hareketliliği gorebiliriz. Cihazlar daha cıkmadığından kesin bir karara varmak yanlış diye duşunuyorum.