İki işletim sistemi, akıllı telefonların kullanımının artmasıyla hep karşılaştırılır olmuş ve birbiriyle rekabet halinde oldukları gercektir. iOS ve Android'in temel farkları nelerdir, ikisi hakkında birkac bilgi vereyim istedim.
iOS, Apple'ın geliştirdiği Swift dil ile yazılmıştır. Objective-C kullanmaktadır. Android ise Java ile yazılmıştır. Apple'ın geliştirdiği dil, donanıma daha yakın ve direkt olarak Apple cihazlarına uygundur. Şirketin kendine temel aldığı sunum budur. Cunku kendi donanımını yapıp kendi işletim sistemini sonuna kadar kullanır. Bu ise Android'le iOS'u ayıran bir farktır. Cunku esnekliği ve kullanım alanını daraltırken kullanıcının iOS işletim sisteminden vazgecmesine sebep olabilir.
Tabii ki bu daraltmanın bir sebebi var, cihazlarla cok uyumlu olduğundan dolayı diğer cihazlardan daha hızlı olabilmesini sağlayan tek nedendir ve her sene Apple'ın cıkardığı telefon bir onceki modeliyle yarıştırılır. Tabii ki bir yerden kısıp bir yerden kazanılır.
Cıkaracağımız sonuc şudur: Bu yuzden Android cihazlar yuksek donanım kullanırken, Apple'ın donanıma optimize edilmiş işletim sisteminden oturu duşuk donanımlı cıkarlar. Batarya da bunlardan biri.

Android kanadına gecelim, Android'in Java ile calıştığını soylemiştik. Java makine uzerinde calışmaz ve sanal bir makine kurulur, işlemlere oyle devam eder. Cok esnektir, tum cihazlarla uyumludur, istenilen cihazla birleşir, dosya aktarımı yapmayı sağlar ve sayamayacağımız binbir turlu esneklik sağlar ama bu da cihaza daha fazla enerji tuketimi ile geri doner. Java kullanabilen her makine, Android kullanabilir ve her cihazla uyumlu olur.
Cıkaracağımız sonuc şudur: Daha yuksek donanım kapasitesi, RAM ve işlemci hızı kullanmasının sebebi sistemin yuku kaldırabilmesi icindir.

Bu işletim sistemlerinin calışma yolları şu şekildedir:
iOS: Kullanıcı > iOS > Donanım
Android: Kullanıcı > Android > Java sanal makine > Donanım

Kısacası, her iPhone başlığı altında veya Android kullanan cihazların tumunde bir karşılaştırma soz konusu. Hele ki donanım acısından karşılaştırılması daha da mantıksız. Cunku kullanıcıya hangi yonlerden hitap edeceği kullanıcıya kalmış bir şey.
Daha kişisel, ozgur, kolay paylaşımlı bir cihaz kullanmak isteyen Android kullanmak isteyebilir. Zaten cihazı alacak olan kullanıcı, Android'i sevebilir fakat stabiliteden hafif feragat edeceğini bilir.
Daha guvenli, stabil ve işleri daha hızlı diyen birisi de iOS tercih edebilir. Fakat para verdiği cihazın tamamına hukmetmekten feragat edecektir.

Peki sorumuza gelelim; ben stabilitesi, uzun omurluluğu acısından iOS'u tercih ediyorum. Peki ya siz?
Kaynaklar: EkşiŞeyler, Vikipedi, Reddit