İstanbullular, Anadolu lezzetlerini ilk olarak Adana ve Urfa kebapcılarıyla tanıdı. Daha sonra onu Bursa kebapcıları takip etti. Şimdi de diğerleri... Anadolu’nun dort bir yanından kendi şehirlerinde un yapmış lezzet ustaları, bir bir İstanbul’a gelip, şube acıyor. Coğunun, Anadolu’da dededen, babadan
kalma, orada un yapmış lokantaları var. Ve yine coğu yemeklerinde kullandıkları etten, baharata kadar bircok malzemeyi Anadolu’dan getirterek muşterilerinin beğenisine sunuyor. Turkiye’nin bir ucundan diğer ucuna tum tatlarıyla işte İstanbul’daki Anadolu...


Pafuli Restoran Kuruceşme

Pafuli Restoran, 25 yıllık tecrubesinin yanı sıra İstanbul’da Karadeniz mutfağının kurucularından. Sahibi Rizeli. Bu yuzden Pafuli Restoran’ın monusunde Rize yoresine ozgu lezzetler ağırlıkta. Burada Hamsi kuşu, hamsili pilav, hamsi tava gibi hamsili yemekleri, fasulye turşusu, parca etli kara lahana sarması, pazu kavurma, mıhlama, laz boreği gibi Karadeniz lezzetlerini bir arada bulabilirsiniz. P (0212) 263 66 38

Kaşıbeyaz Et Restoran Florya

Kaşıbeyaz Et Restoranı’nın monusunde Antep yemekleri ve kebaplar on planda. Ali Nazik, fıstıklı kebap, sarımsak kebabı, soğan kebabı ve abugannuş iddialı olduğu kebap ceşitlerinden yalnızca birkacı. Kaşıbeyaz Et Restoranı’nda ayrıca her pazar Antep yoresine ozgu monu ile acık bufe kahvaltı sunuluyor. Kişi başı icki dahil monu fiyatları 63-89 TL arasında değişiyor. P (0212) 663 28 90

Guler Osmanlı Mutfağı Kadıkoy

Osmanlı mutfağında Kastamonu kulturunun etkisi cok buyuk. Kastamonulu aşcılar yuzyıllarca Osmanlı tabaklarını susledi. Guler Osmanlı Mutfağı’nda, yore mutfağından yumurtalı tarhana corbası, ekşili pilav, etli ekmek, tirit, demirhindi şerbeti, sutlu sarma, padişah tatlısı gibi geleneksel lezzetleri bulabilirsiniz. Restoranın ambiyansında Osmanlı donemine ait biblolar, yağlı boya tabloları, eski İstanbul resimleri gibi motifler gorebilirsiniz. P (0216) 348 22 45

Giritli Restoran Cankurtaran

Cankurtaran’da Armada Otel’in yanında 2004 yılından beri hizmet veren Giritli Restoran’ın monusunde Ege mutfağının seckin lezzetleri bulunuyor. Giritli Restoran, sonbahar ve kış aylarında cibez otu, turp otu, şevketi bostan, ebegumeci, arapsaclı borulce, radika; ilkbahar ve yaz aylarında ise ısırgan otu, deniz borulcesi gibi mevsime ozel ot salataları ve kavurmaları sunuyor. Ayrıca birbirinden lezzetli zeytinyağlılar da tam ağzınıza layık.
P (0212) 458 22 70

Şeref Buryan Siirt Sofrası Fatih

1892’den beri Siirt yemekleri uzerine patentli tek lokanta. Siirt’in geleneksel yemeği olan Buryan kebabının yanı sıra Şeref Buryan’da sipariş uzerine yapılan mumbar dolması, kitel denen icli kofteler ve ızgara ceşitleri de bulunuyor. Siirt yoresine ozel perde pilavı en sevilen yemeklerinden. Tatlı olarak peynirli kunefe ve ev yapımı sarı burma ozellikle tavsiye edilir. P (0212) 635 80 85

Ovalı Konya Mutfağı Sefakoy

Selcuklu saraylarında gelişen ve Mevlevi adap ve erkanıyla yoğurulan muhteşem bir oluşum Konya mutfağı. Ovalı Konya Mutfağı, İstanbul’da aynı tatta bulamayacağınız Konya fırın kebabı, etli ekmek, bıcak arası, Mevlana pidesi, bamya corbası, Konya tirit kebabı, galle kabak tatlısı, comlek kebabı, sac arası tatlısı, tahinli corek, incir sutlusu gibi yoresel yemekleri ayağınıza getirmiş. Ustelik hafta sonları aileniz ile birlikte nezih bir yoresel kahvaltı isterseniz size kahvaltı monusu de hizmetinizde. Konya’nın meşhur beyaz kiraz receli, ceviz receli, Konya kahvaltılarının vazgecilmez sıkma ceşitleri, dunyanın en guzel ilk beş peynirinden biri olarak bilinen Konya Divle peyniri, Konya kuflu peyniri ve daha nice yoresel tatlar kahvaltı monusunde bir arada. P (0212) 424 65 34

Cercis Murat Konağı Suadiye

Mardin’in tarihi Cercis Murat Konağı’ndan sonra ikinci şubesini Suadiye’de acan restoran, Mardin lezzetlerini İstanbullular ile buluşturuyor. Mekanda Mardin’e ozgu cağla yemeği (Firkiye), kuzulu erik dolması (Alluciye) ve yalnızca nisan ve mayıs aylarında Mardin’de yetişen kengel mantarı yemeği (Harşef) gibi farklı ve başka yerde tadamayacağınız ceşitler var. Restoranın dekorasyonunda Mardin mimarisinin vazgecilmezi taş oymacılığı sıkca kullanılmış. Mezeleri, ova kavurması ve but dolması olan dobo en rağbet goren lezzetlerinden. P (0216) 373 11 93


Kale Van Kahvaltı Sofrası Bakırkoy

Bakırkoy sahilde bulunan Kale Van Kahvaltı Sofrası, hafta ici her gun her saat kahvaltı servisiyle hizmet veriyor. Mekanda murtuğa, kavut, Van cacığı gibi yoreye ozgu geleneksel lezzetlerin yanı sıra bal, kaymak, peynir ceşitleri (otlu peynir, beyaz peynir, orgu peynir, koy peyniri, tulum peyniri, tandır peyniri, susamlı peynir, hellim peyniri, corek otlu peynir), recel ceşitleri, zeytin ceşitleri, suzme yoğurt, ballı cevizli, fındıklı soğuş yumurta ceşitleri de kahvaltı secenekleri arasında yer alıyor. P (0212) 571 92 04

Suat Usta Beyoğlu

İstanbul’da tantuni yemenin ilk adresi. Suat Usta aslen Urfalı, ancak Mersin’de buyumuş. Mersin’in karşı konulmaz lezzeti olan tantuniyi İstanbullulara sunmaya karar vermiş. Burada yapılan tantuninin eti sut danasının but kısmından alınarak yağı ve siniri ayıklanarak hazırlanıyor. Eti haşlandıktan sonra ortası cukur olan ozel tepsisinde pamuk yağı ile az miktarda su ilave edilip toz biberle kızartılıyor. Ekmeği yağlandıktan sonra domatesi ve baharatı ilave ediliyor... Ve muşterilere sunuluyor. P (0212) 292 59 77

Halic Restoran Eyup


Halic Restoran’da Sivas’a ozgu yemeklerin yanı sıra et ceşitleri, Osmanlı ve dunya mutfaklarından secmeler de bulunuyor. Patatesli, etsiz, sebze ağırlıklı bir lahmacun olan Patmacun sadece Halic Restoran’da yiyebileceğiniz, patentli bir lezzet... Bunun yanında isteğe gore pastırmalı ya da pastırmasız ceşidiyle Madımak da Sivas mutfağına ozgu diğer bir tat. P (0212) 616 46 46

Adana Dostlar Yeni Sahra

İstanbul’da gercek Adana kebabını yiyebileceğiniz ender yerlerden birisi Adana Dostlar. Mekanın yemekleri oldukca lezzetli. Bunun yanında guler yuzlu hizmeti ve cocuklu misafirler icin sunduğu olanaklar klasik bir kebapcıdan farklı bir cizgi yaratmış Adana Dostlar icin. Mezelerinden patlıcan salataları, ezme salatası yemeğe başlarken guzel bir tercih olabilir. Ayrıca isteğe gore haşlanmış ya da kızartılmış icli kofteleri, peynirli pideleri ve fındık lahmacunu da yemek oncesi yiyebileceğiniz ara sıcaklardan. Kebaptan sonra midenizde dondurmalı kadayıf ya da kunefeye yer bırakmayı unutmayın. Mekanda yiyebileceğiniz tum bu lezzetler icin fiyat da gayet makul, kişi başı ortalama icki dahil 50 TL. P (0216) 472 90 93

Ercağ Taş Fırın Restoran Umraniye

Kayseri mutfağını İstanbul’a taşıyan Ercağ Taş Fırın Restoran’da Erciyes’e ozgu tahinli, kuşbaşılı (cıvıklı) pide gibi lezzetlerin yanı sıra kıymalı, peynirli, sucuklu, pastırmalı ve vejetaryen pide ceşitleri de bulabilirsiniz. Ercağ’ın en iddialı yoresel lezzeti meşhur develi cıvıklı pidesi. Ozel cıvıklı fırınında pişirilen bu pide icin etler koyunun bel ve kaburgasından alınıyor, sinirleri ayıklanıyor ve bir gun oncesinden terbiye ediliyor. P (0216) 526 63 25

Mado Evi Etiler

Etiler’deki dort katlı Mado şubesinin alt katında acılan mekan, dekorasyonu ve monusuyle Maraş mutfağına yakışır bir atmosfer sunuyor. Ayrıca restoranın bahce bolumu de yemeğinizi zevkle yiyebileceğiniz bir ambiyansı barındırıyor. Mekanda salata, sandvic, ızgaraların yanı sıra Maraş mutfağının kendine ozgu lezzetlerini bulabilirsiniz. Mado Evi’nde minik guveclerde hazırlanan Maraş tabağında kavrulmuş somelek kofte, icli kofte, kurutulmuş sebze dolmaları, guvecte mumbar dolması muşterilerinin damak tadına hitap ediyor. P (0212) 263 72 41
Kaynak:Merve Kucuksarp/Vatan