Urune Logitech G213 klavyeden gectim ve oncelikle karşılaştırma yapacağım fikriniz olması acısından. Kutudan bir cıkartma, iki tane kullanım kılavuzu, tuş sokme aleti cıkıyor ek olarak. Kılavuzların birinde urunun omru 5 yıldır tarzı bir ibre mevcut.
Malzeme kalitesi: K568 mavi Switch kullandığı icin o fiyat/performans dengesini sağlamak icin malzeme kalitesinden odun vermişler (hafif gelen plastik kokusu, tuşlar vb.). G213 zarlı bir klavye olduğundan uretim maliyeti cok daha duşuk fakat kullanılan malzeme cok daha iyi. K568'de duz ama bir klavye icin oldukca kalın olduğunu duşunduğum bir kablo, G213'te ise orgulu bir kablo kullanılmış. Toplam hissiyat olarak (Switch dahil değil) 10 ustunde K568 5 alırsa, G213 8-9'u zorlar. Bu 5 puan da hemen kırılır elinizde kalır anlamında değil, yere duşurseniz bir şey olmaz, en fazla hafif catlama olur.
K568'in birkac yerinde gariplikler gozume carptı. Kutuda bant olduğu ve ben kestiğim icin ici fabrikasyon olduğunu duşunuyorum.

(Vidaların yonu farklı, l tuşunun sağ ustunde aşınma mevcut, klavyenin en sol tarafında ise goze batmayan plastik cıkıntılar mevcut)
Tuşlar ve aydınlatma: İki klavye de kullandıkca siyahlaşan yapıda. Fakat Logitech ışığı cok daha iyi dağıtan, cok daha kaliteli hissettiren ve Turkce harflere cok daha onem vermiş. Redragon ise sanki mahallede bilgisayardan anlayan cocuğa yaptırmış Turkce harfleri. Aydınlatma tuşların ust kısmına vuruyor, rakamlar başta olmak uzere alttaki şeyler tam gorunmuyor. Tam karanlıkta secilebiliyor sıkıntı değil ama yumuşak bir aydınlatma farkı yok arada. Ne kadar onemli bilmem ama tam guneş ışığı alıyorsa aydınlatma gozukmuyor. Kademeli aydınlatma ise sadece tek renk modda calışıyor, bu konuda tam emin değilim sanırım klavyenin RGB beyni o konuda yetersiz kalmış. Merak edenler icin capslock ve scrollock ışıkları kırmızı, yanmadığı sıralarda RGB ışığı aydınlatıyor oraları (rakamlardan daha iyi aydınlanıyor o konuda kızgınım). Modlar arası geciş G213'un aksine yazılım ile değil klavye uzerinden yapılıyor, acıkcası bu beni daha cok rahatlattı o optimizasyon sıkıntılı yazılımı yuklemek yerine boyle yapmak. Tek eksisi (belki K568'de yapabiliyor ama tam bulamadım) siyah ile beyaz arasındaki renkleri ayarlayamıyor (beyaz ve gri kullanmak hoş oluyordu bazen) olmamız. Statikte yanlışım yok ise 7 renk arasında kalmış olmamız. Keşke FN+R/G/B tuşları ile istediğimiz renkleri verebilsek. Bu yuzden matematiksel olarak hata yapmadıysam klavye uzerinde gosterilebilecek maksimum renk sayısı 16.8m yerine 393. 216. aydınlatmada garip bir hata var, enter tuşu backspace ile Shift arasında olmasına rağmen, birkac soldaki tuşla senkron (aydınlatmanın kaydığı yone gore değişebilir belki) sabah fark etmedim şimdi fark ettim, yazayım dedim fark etmişken.

(Aydınlık resimde birkac saat icerisinde oluşan kararmaları, karanlık resimde ise tuşların altındaki baskıların sonukluğunu gorebilirsiniz. Eğer odada bir lamba acık ise alttaki baskı (baskı demek yanlış aslında, işleme diyelim) daha da gorulmez oluyor.)
Gundelik hayat ve oyunlardaki farklar: Burası en kişisel nokta es gecebilirsiniz burayı fakat gene de okumanızı tavsiye ederim. Yazı yazarken cok daha guzel. Hatta mavi Switch'in geri tepmesi az bile geldi diyebilirim bu yazıları yazarken. Yazdıkca zevk veriyor ama asıl nokta sizin de bildiğiniz uzere oyunlar. Oyunlarda belki daha alışamadığım icindir emin değilim fakat basmışım hissi ve karakterin hareket etmemesi durum var. Ayrıca aralıksız oynarsanız yazı yazmanın aksine oyunda yordu beni. Sanırım kırmızı Switch'ler bunun icin var
Ses olarak da G213 ile arasında benim fark ettiğim durum sadece şu "cıng cıng" sesi. Klavyede numerik tuşlar yok (bu benim icin bir artı aslında daha kompakt olmasını istedim, daha da kompaktlık icin %60 klavyelere bakabilirsiniz) ve G213'e gore medya kontrol tuşları FN ile kullanılıyor. Medya tuşlarını G213'te kullanmadığım icin benim icin değişen bir şey olmadı, ses tuşunu kullanıyorsanız biraz değişik gelebilir (ben onu da yıllardan beri fare ustunde kullanıyorum, eğilip bukulmeden rahat oluyor tavsiye ederim farenizde fazladan 2 tuş varsa). Laptop icin alacaklar veya başka klavyeden gececek olanlar icin ise FN tuşu sağ tarafta, bana garip geldi fakat bu da gene kişisel bir mesele, solda olmasını yeğlerdim. Ek olarak klavye TKL olduğu icin hafif ama bana olması gerekenden de hafif geldi, yanında taşıyacaklar icin iyi bir şey zaten masanın ustunde kayacak kadar da hafif değil ben mouse pad uzerinde kullanıyorum.
Bilek desteği olmaması beni rahatsız eder gibi gelmişti, fakat şu anlık herhangi bir sıkıntım yok.
TKL klavyelerden sizi uzaklaştıran şey numerik takımı ise dert etmeyin derim, elim cok gitmedi oraya fakat ok tuşlarına basayım derken ilk başta klavyenin orta taraflarına elim gitti. Numerikleri daha cok şifrelerimi girmem gerektiğinde kullanıyordum ama daha şifre girmedim fakat alışabilirim gibi, sizde alışabilirsiniz. Sadece 4 işlem tuşlarını "Shift" ile yapmak zorladı beni, gundelik hayatta rakam olmamasından cok bu zorlayabilir sizi.
Neden gectim: Acıkcası geciş yaptığım klavyem daha bozulmadan gectim (3 senesi doldu belki 5 sene daha giderdi). Fakat gercekten cok pisleniyordu ve sesi beni rahatsız ediyordu (bunu deyip mavi Switch alma sebebim tam olarak rahatsız olduğum icin değil, bir şeyi yapıyorsak tam yapalım diye
bu gecişte tek salaklık ettiğim nokta, yaklaşık 2 ay once G213'un kutusunu atmıştım şimdi nerede saklayacağım diye duşunuyorum.
Sonuc ve değerlendirme: Şahsen şu yarım gunluk deneyimimle memnunum. Ufak tefek kusurlar yok değil fakat onemli değil. Şu l tuşu icin GameGaraj'a bir mesaj iletirim belki keycap yollarlar. Almak isteyenler icin ise @hadwiger hocamın bana onerdiği redragon K553 klavyeye de bakabilir, hem onun Switch'leri değiştirilebilir ama ben tasarımını/simetrisini sevmediğim ve sitesinde RGB modları biraz daha az gozuktuğu icin (asıl amacım RGB olmamasına rağmen şımarıklık yaptım evet) tercih edebilirler. Onlarca yıl kullanmak istiyorsanız yonelebilirsiniz. Bir diğer secenek kaliteli zarlı klavyelere yonelmek. Bildiğim kadarıyla (yanlışsa raporlayıp duzeltiririm) zarlı klavyelerin omru cok daha uzun. Mavi Switch'e gore tepkisellikleri daha fazla, katman plastik olduğu icin ışık yayımının daha iyi olması olası ve daha sessizler. Alınabilirlik olarak oyum; mavi Switch istiyorsanız, TKL rahatsız etmez aksine işime gelir diyorsanız, tuş baskıları ve aydınlatmadaki ufak eksikler beni rahatsız etmez diyorsanız fiyatına gore 8.5 puan veririm. Benzer fiyata K553 klavye değiştirilebilir Switch'leri ile cirkin tasarımıyla iyi bir alternatif. Fiyat gozetmeksizin oy verecek olsam da 6.5'dan 7 veririm malum cok daha iyi aydınlatmalı, değiştirilebilir Switch'li, değiştirilebilir kablolu, bilek destekli ve daha ust malzeme kullanan klavyeler mevcut piyasada. Ve bu yazıyı sanırım 1 saattir yazıyorum ve pek bir yorulma gozlemlemedim. Başka sorunuz varsa cekinmeden sorabilirsiniz, tercih edeceklere şimdiden hayırlı olsun. Anlatım sıkıcı olmuşsa affola, ilk incelemem. İyi sosyaller.