Potentia on Steam Third person shooter action adventure game with post-apocalyptic theme. Witness the adventures of Victor and his friends in this abandoned world.
Oyuna yukarıdaki linkten ulaşabilirsiniz. Oncelikle birkac şey soylemek istiyorum. Herhangi bir oyuna sadece kotu veya cop demek o oyunu geliştirmez. Sadece fikir kirliliği oluşur. Ben burada kendi fikirlerimi ve tavsiyelerimi incelemeyle karışık yazacağım.
Oyun, sanırsam kıyamet sonrası olarak geciyor. Yani oyunun en başında bir telsiz gozukuyor ve "3 yıl sonra" yazısı giriyor. Sonrasında ise bizi ıssız şehir karşılıyor. Oyuna ilk baktığımdan beri The Last of Us havasını seziyorum, bu da cok guzel bir şey. Cunku bu tarzda bir oyun cok az var. Sonrasında telsizden bize markete gitmemiz soyleniyor ve biz de markete doğru yola koyuluyoruz. Markete gidene duşmanlarla karşılaşıyoruz, ekipman topluyoruz bir de mermi tarzı şeyler. Arada da Turkce seslendirme olduğu icin bu halde olmanın sebebinin savaş sebebinden olduğu anlaşılıyor. Buradan sonrasında markete ulaşıyoruz, orada da sanırsam bir rutin kontrol ve biraz daha ilerleyince demo bitiyor. Bundan sonrası tamamen kendi goruşlerim
Hikayesi nasıl?
Acıkcası oyun demo olmasından kaynaklı cok bir şey anlaşılmıyor, hatta hicbir şey. Oyunun başında markete gitmelisin tarzı bir diyalog donuyor, markete gidiyoruz ve bitiyor. Ama yine yukarıda dediğim gibi TLOU tarzı bir oyuna benzediğinden benim beklentim yuksek. Hikayesel olarak demo icinde bir şey goremeyebilirsiniz.
Seslendirme ve alt yazı nasıl?
Oyun menusunde Turkce işaretlememe rağmen ayarlarda ve oyunun sonunda İngilizce yazılar gordum. Dublaj ise biraz Hollywood vari olmuş, iyi denemez ama sonuc olarak var. İngilizce seslendirmeyi dinlemedim, onun hakkında fikrim yok. Yine oyunda cok bir şey gormediğim icin dublaja cok bir şey diyemeyeceğim.
Savaş mekanikleri ve vuruş hissiyatı nasıl?
Burada birazcık salmışlar gibi. Savaş mekanikleri konusunda birazcık başarısız olmuşlar gibi. Vuruş hissiyatı gerceken olmamış daha iyi yapılabilir, savaş mekaniklerinde, vurunca tokluk hissi, atmosfer, gerilimi hic hissetmiyorsunuz. Duşmanlarda siper ozelliği yok, sizi nerede gorduyse veya silah sesini duyduysa oraya doğru geliyor. Duşmanları yakından indirme ozelliği var fakat ben hic yapamadım, onu birazcık yapamamışlar. Yani birazcık vasat olmuş burası. Genel olarak savaşmak keyif veren bir şey değil.
Karakter animasyonları nasıl?
Bir yerlerden tırmanma ve duşme animasyonları guzel olmamış. Ozellikle duşme animasyonunda oyunun akıcılığı bolunuyor. Belki animasyondan kaynaklıdır ama tam duşerken 1 saniye civarı fizik dışı duşmek garip duruyor. Silah tutma animasyonu fena değil buranın konusu değil ama silah şarjor sesi de guzeldi. Olme animasyonu biraz vasattı daha akıcı yapılabilir.
Ses ve muzik nasıldı?
Yukarıda da bahsettiğim silah şarjor sesi cok hoşuma gitti, belki de stok bir ses ama bilmiyorum. Atmosfer olarak sanırsam ses yoktu birazcık daha ortam sesi yani hafif tıngırdatan bir muzik calmıyor. Savaşa girdiğimizde calan muzik rahatsız edici, keşke onu daha sakin bir şekilde tasarlasalarmış. Diğer tırmanma, yurume, duşme gibi sesler sanırsam stok yani hazır sesler. Daha iyi olabilirdi ama cok da kotu değil. Oyunun sonunda yani bitmeye yakın bir muzik caldı ve cok hoşuma gitti gercekten cok guzel bir muzikti. Oynarsanız anlayabilirsiniz ancak. Son olarak oyunun sanırsam cıkış muziğiydi o da ayrı bir guzeldi. Şarkı İngilizceydi ama tınıları cok hoştu.
Grafikler nasıl?
Acıkcası grafikler beni şaşırttı. Steam oyun kuyruğunda oyunun demosunu indirtecek kadar. Oyuna baktığımızda karakter guzel modellenmiş. Ağzı oynamıyor ama yine de guzel bir modelleme olmuş. Cevre grafikleri guzel, tabii ki bir TLOU değil ama gayet başarılıydı. Daha da başarılı olabilmesi icin destek olmamız gerekiyor. Genel olarak grafikler ve modellemeler iyi.
Bu oyun ne zaman cıkacak?
12 Şubat. Ayrıca oyunun tam hali demodan cok daha iyi olabilir. Bu değerlendirmelerim sadece demo icindir.
Erzurum mu, Potentia mı?
Oncelikle iki oyunda da başka bir oyundan esinlenme var. Diyeceksiniz bu hangi oyunda yok? Haklısınız, bu her oyunda var ama Erzurum'da bu cok fazla. Potentia ise biraz daha kendine ozgu bir oyun. Benim duşuncem ikisine de destek olmanız. Maddi olarak durumunuz yoksa benim tavsiyem Potentia olacaktır. Biraz daha guzel bir oyuna benziyor.
Sonuc olarak bu oyun potansiyel olarak gayet başarılı bir oyun. Firmanın yaptığı ilk oyun olduğu icin tabii ki amatorlukler olacak fakat bence gayet guzel duruyor. Dediğim gibi gayet yuksek bir potansiyel var bunu cok guzel değerlendireceklerini duşunuyorum, 12 Şubat'ta oyun cıkınca hep birlikte goreceğiz. Siz beğenmesiniz bile destek olun ki boyle oyunların sayısı artsın.