FC yani Flight Controller, kısaca Drone'umuzun beynini teşkil ediyor. Drone'daki tum motorları bu kartla kontrol etmenin yanında, cihaz icin gerekli sensorler de bu kart uzerinde bulunur. Yine alıcı, FPV kamera, FPV verici, LED gibi komponentler de bu kartın uzerine bağlanır.
Ucuş kontrol kartları, amaclarına ve ozelliklerine gore bircok kategoriye ayrılsa da, genellikle işlemci nesilleri ile ayrışırlar. Piyasada FPV Dronelar icin bulunan kontrol kartları genelde F1 - F3 - F4 ve F7 nesil işlemcileri barındırır. F1 ve F3 eski nesiller olarak karşımıza cıkarken, F4 ve F7 artık yeni nesil teknolojileri barındıran kartlar olarak ortaya cıkar. F7 bu anlamda F4'e gore daha profesyonel ve guncel, pahalı bir klasmana girer. F4 ise gunumuzde en cok tercih edilen kontrolcu neslidir.
Nesiller hakkında detaylı bilgi icin şu İngilizce makaleye bakılabilir: How to Choose a Flight Controller for FPV Quadcopter - Drone Nodes
Tabii piyasada belli başlı populer markalar bulunuyor. Bunlardan birisi de Mamba Systems. Aslında ilk başta Mamba'nın F4 FC ve ESC kitini alacaktım. Ancak icime sinmedi. Ozellikle 40A'lık ESC ile gelen kitinde, ESC'nin lehim pedleri cok kotu duruyordu ve guven vermedi. Araştırmalarım sonucu, biraz da motorları iFlight aldıktan sonra, iFlight'ın F4 kitini almaya karar verdim. Urunu Aliexpress'ten, indirim ve vergiler dahil 340 TL'ye aldım.
US $54.39 15% OFF|IFlight SucceX E F4 V2.1 45A 2 6S ucuş yığın (MPU6000) W/ SucceX E F4 V2.1 FC/SucceX E 45A ESC/Succex gucu 800mW VTX FPV icin|Parcalar ve Aksesuarlar| - AliExpress (VTX'siz)
FC'nin ozellikleri:
- MCU:STM32F405
- Gyro:MPU6000
- Betaflight OSD:YES
- Blackbox:8MB
- 4X Uarts
- 8 x Dshot/Proshot/Oneshot output
- 8 x individual ESC power/ signal pads
- 1 x Group of Gnd/Vbat/M1/M2/M3/M4/Cur/TX
- VTX telemetry: YES
- WS2812 led Strip:YES
- Baro: yes BMP280(I2C)
- Beeper:YES
- Input:2-6S(Max 8S)
- BEC:5V / 3A
- Firmware target : IFLIGHT_SUCCEX-E F4
- Mounting:30.5*30.5mm,φ4mm with Grommets φ3mm
- Dimensions:36*36mm
- Weight:6.8g
Genişletmek icin tıkla...
ESC'nin ozellikleri:
- Dimension: 40*43mm
- Mounting Holes: 30.5*30.5mm/Φ3mm
- Weight: 14.4g
- Supports 2-6S Lipo input
- EFM8BB21 MCU, 24Mhz Runs BLHELI 16.X Firmware
- Current sensor: YES
- BEC: NO
- Supports: DShot150/300/600/1200/MultiShot/OneShot etc.
- Target: G-H-30 BLS 16.7
FC ve ESC ikilisi genel olarak bu duzeydeki diğer kitlerin sunduğu her ozelliği sunuyor. Bunun yanında, ozellikle Mamba F4 kartlarda olmayan barometrenin olması, bu FC'yi secmemdeki en onemli sebeplerden biriydi. Zira ilerde GPS de ekleyince, iyi bir ikili oluyorlar. FC'nin port sayıları yeterli ve ihtiyacları karşılıyor. Bunun yanında, lehim yerine konnektor ile de bağlantı yapabiliyorsunuz ki bence guzel bir ozellik. Lehim yapmayı sevmeyen, surekli kart/frame değiştiren ya da hobiye yeni başlayanlar icin oldukca yardımı dokunacaktır. ESC'nin yanında, FPV kamera, FPV verici, RC alıcı, LED ve Buzzer gibi bağlantıları, konnektorler vasıtasıyla yapabiliyorsunuz.
FC bağlantı diagramı:
ESC de FC gibi klasmanının gerekliliklerini karşılıyor. Bu fiyat bandında olan her ESC gibi BLHeli_S standartına sahip. Daha pahalı ESC'ler, BLHeli 32 standartına sahip olabiliyor.
ESC sağlam gorunuyor. Lehim pedleri iyi, geniş ve dayanıklı. 45A olması da bircok motoru rahatlıkla takabilmenizi sağlıyor. 2S-6S arası pilleri destekliyor.
ESC'nin diagramı:
FC ve ESC ayrı iki kutuda, statik poşet icinde geliyor. Statik elektrik ozellikle ESC uzerinde MOSFET'lere zarar verebiliyor. Bu nedenle dikkat edilmeli.
Sonrasında ayrı iki kutu icinde ESC ve FC geliyor.
Kutuların icinden de FC - ESC ve kablolatı cıkıyor. Ayrıca ucu lehimli, 12 AWG ve yeteli uzunlukta bir XT60 konnektorunun cıkması da guzel olmuş.
FC ve ESC boyle gorunuyor:
Drone'a takıldığında ise boyle:
Batarya konnektoru yanda değil arkada kalıyor. Bu nedenle bazı govdelere takarken, kolların birleştiği yer sıkıntı cıkartabilir. Buna dikkat etmekte fayda var.
Daha motorlar gelmedi ancak lehimlemeleri yaptım:
Genel olarak guzel bir ikili. Lehimleme yaparken bir sıkıntı cekmedim. Sadece iki kısımda dikkatli olmak gerekiyor. Altın pedlerin ustunde koruyucu bir silikonumsu katman var gibiydi. Havya ile iyice ısıtmak veya lehim pastası ile iyice temizlemek gerekiyor, ilk lehim oncesi.
Urunun montajı sonrası, USB kablosu aracılığıyla ayarlamalarını yaptım. Bu tur FC'lerin en buyuk ozelliklerinden birisi, Betaflight yazılımı sayesinde ozelleştirilebilir olmaları. Hem FC hem de ESC'yi, yazılım aracılığıyla guncelleyip, ayarlayabiliyorsunuz:
İki uygulama da Chrome mağazasında bulunuyor:
Betaflight - Configurator Crossplatform configuration tool for Betaflight flight control system

BLHeli - Configurator Cross-platform configuration tool for BLHeli-based electronic speed controllers

Urun ile alakalı ilk izlenimlerim bu yondeydi. İlk başlayanlar ya da hobide uzun suredir bulunanlar icin sağlam ve ekonomik bir alternatif olduğunu duşunuyorum.
Dosya Ekleri