Oncelikle belirtmeliyim, kimsenin "neden" onermediğine dair daha kapsamlı deneyimlerimi paylaşmak icin konuyu actım. "Almışsın, bozulmuş, alma dendi" gibi şeyler soylemeyiniz. Aldıktan sonra cezasını fazlasıyla cektiğimi duşunuyorum. Amacım, elimden geldiğince bu model SSD hakkındaki fikirlerinizin genişlemesi.
Başlamadan once, maalesef canlı resim koyamayacağım, sebebi: SSD 2. defa garantiye gittiği icin.

1) Kısa olay orgusu

1-
SSD'nin sipariş tarihi: 18 Haz 2018.
2- Kargonun teslim alınma tarihi: 20 Haziran 2018.
3- Garanti işlemleri icin ilk tarih: 19 Haziran 2020.
4- Garantiden gelme tarihi: (Tahmini, İncehesap kargo numarasını belirtmemiş.) 29-31 Haziran 2020.
5- Urunun 2. defa garantiye değişim icin gonderilmesi: 3 Mart 2021.
6- Urunun İncehesap'a ulaşması: 10 Mart 2021.
7- Değişim talebim uzerine urunun sıfırıyla değiştirilmesi ve kargolanması: 10 Mart 2021.
8- Urunun teslim alınma tarihi: 11 Mart 2021.

2) Neden JD?

Bu urunu alan bircok kişi gibi beni cezbeden tarafı, urunun fiyatıydı. Yanlış hatırlamıyorsam, urun Turkiye'ye ilk geldiği zaman almıştım. En buyuk etkenlerden birisi, SSD icin o kadar yuksek fiyatlar vermek istememem. (150 TL civarına alınmış, 2018'de. O zamanlar icin cidden duşuk bir fiyattı.)

3) İlk Garanti Surecinin Sebebi ve Garanti Sureci

İlk garanti işlemlerinin başlama nedeni; @mithat Berhan 'ın yakından bileceği uzere, Windows'un acılmamasıydı. Yani, "Hoş geldiniz" ekranında surekli bekletmesi ve masaustunun gelmemesiydi. Detayları daha iyi hatırlıyorsa Berhan'ın ekleme yapmasını isterim. "Beyin fırtınası" sonucu, elimizden format dışında bir şey gelmeyince, format atmaya calıştık.
(Aslında, 2 sene iyi bile dayanmış. Ne yazık ki elimde o zamana ait SMART verileri bulunmuyor.)

USB'ye onceden yazdırılmış ISO ile sistem boot edemedikten sonra, diski cıkartıp eski HDD'yi taktık. Bu sefer format ekranı geliyordu ve format işlemi başarıyla gercekleşebiliyordu. Bunun uzerine İncehesap ile yaptığım birkac mesajlaşmadan sonra urun, yenisiyle birebir değiştirildi. (Revize edilen modeliyle değişimi yapılmış. İlk aldığım urun parlak sarıyken, gelen urun turuncuydu.)

4) Performans ve Sağlık

Revize edilen urunun CrystalDiskMark testini yapmamıştım. Sebebi, SATA 2 kullanmam. Verilerin gerceği yansıtmayacağını duşunduğumden bu testi yapmadım. CrystalDiskInfo ve HDD Sentinel verileri konuya eklenecektir.
Urune, revize edildikten sonra yaklaşık 4-5 TB veri yazıldı. (HDD Sentinel'e gore) Gecen surede, sağlığı yaklaşık %96-97 arasındaydı. Bana kalırsa, 4-5TB yazma icin duşuk sağlık değerleri.

Aklımda hic boyle bir yazı fikri olmadığı icin hazırlıksız yakalandım. SSD hakkında bulabildiğim son goruntuyu ekliyorum maalesef. Daha guncelini bulabilirsem değiştireceğim.

Surprizbozan: Gorsel 2

5) 2. Garanti Sureci ve Sebepleri

5-1) Hatalar ve Garanti Sebepleri

Windows'un normal calışmasında herhangi bir sıkıntı yoktu acıkcası. Sorun, CMD ile birkac onarım yapmaya calışınca oluşuyordu. @enes3078 'in cok sevdiği, bizim de sevdiğimiz SFC /scannow ile tarama yapınca; bu şekilde bir hata cıkıyordu:

Surprizbozan: SFC Gorseli

SFC'de sorun olabileceğini duşunup DISM Rehberi'ni uyguladım, onlarda %80 civarında hata veriyordu. Son care olarak, belleğe ISO yazdırıp DISM onarımı yaptırdığımda da sonuc değişmemişti.

Surprizbozan: DISM Gorseli

Surprizbozan: Bonus: ISO ile DISM Esnasındaki Gorsel

SFC ve DISM araclarını onlarca, yuzlerce kişiye onermiş olmama rağmen daha once boyle bir hatayla karşılaşmamıştım. Nasılsa, kullanılan urun JD. Her zaman sizi şaşırtır.

@akil Gundoğan 'ın ve @lord Raiden 'ın tavsiyeleri uzerine; format atmaya calışınca, bu sefer cıkan sorun USB kaynaklıydı. USB'de herhangi bir sorun gozukmemesine rağmen sistem boot etmiyordu. @akil Gundoğan 'ın yonlendirmesi ve denemeler uzerine sonuc yine husran olunca, başka bir USB bellek ile denedik. Bu sefer; sistem boot etti, format işlemi başladı ancak yine hatalar olmazsa olmazdı.

Surprizbozan: Hata gorseli

Cıkan uyarıda sorunun bellekten kaynaklanabileceğini duşunuyor olabilirsiniz. İlk başta biz de ISO dosyasında hata olabileceğini duşunmuştuk ancak dosyanın doğrulamasını @lord Raiden bizzat yapmıştı. @emir Dayı 'dan gelen bir oneri: "SSD'de olan bozuk sektorler uzerine yazılmaya calışıldıysa, sorun ondan kaynaklanabilir." demesiyle beraber, hak verdik. Cunku başka bir sorun gozukmuyordu.

Ekstra: Normalde buna karşı cıkabilirdik ancak yukarıda dediğim SFC olayından sonra, gercekten diskte bir sıkıntı olduğu konusunda hemfikirdik.

5-2) 2. Garanti Sureci

Diskte hata olduğu gerekcesiyle İncehesap'a tekrar mesaj attım ve urunu gonderdim. Değişim yapılırsa eğer konuyu guncelleyeceğim.

6- Meraklıları icin Vaad Edilen Teknik Ozellikler

Not: Veriler kitapcığından alınmıştır.

Olculer: 2.5" SATA: 100x69.85x6.8 (mm).
Arayuz: SATA 6Gb/s.
Form Factor: 2.5".
Controller: 120/240/480/960 icin Samsung MGX veya eşdeğeri.
NAND Flash Memory: Samsung 32 katmanlı 3D V-NAND veya eşdeğeri.
Performans: Ardışık okuma, maks: 560 MB/s. Ardışık yazma, maks: 500 MB/s
DATA Guvenliği: AES 256-bit Tam Disk Şifreleme (FDE), TCG/Opal V2.0, Şifreli Surucu (IEEE1667)
Dayanıklılık ve TBW: MTBF: 1.5 Milyon saat / 120GB icin 54TBW.
Guc Tuketimi: Aktif Yazma/Okuma (Ortalama) maks: 3.7/4.4W (1TB) Idle, maks: 50mW, Uykuda: 120/240/480 icin 2mW
Destekleyici Ozellikler: TRIM, S.M.A.R.T.
Sıcaklık: Calışırken: 0-70 derece. Calışmıyorken -40/85 derece.(Bu arada, bu modelde sıcaklık sensoru yok. Sabit 40 derece. Diğer modellerinde var mıdır bilmiyorum.)
Nem: %5-95, yoğunlaşmasız.
Titreşim: Calışmıyorken, 20-2000Hz, 20G.
Şok: Calışmıyorken: 1500G, sureklilik 0.5m/s, 3 eksen.

Surprizbozan: Gorsel

Surprizbozan: Teşekkurler Desteğiniz ve yardımlarınız icin.
@akil Gundoğan @emir Dayı @lord Raiden @mithat Berhan

Samsung 870 Evo'da gazlayan @astroscott ve @PossibleTurco 'ya ayrıca teşekkurler.

Ayrıca bakınız: Sorunlu olduğu bilinen SSD modelleri

Okuduğunuz icin teşekkurler.