Soğanları baş kısımlarını kes, soy, yıka. Diğer yanda tencereye 2 su bardağı su ve 1 tatlı kaşığı tuz koy, kaynat. Soğanları kaynayan suya at hafif yumuşayıncaya değin, yaklaşık 15 dakika haşla.
Soğanların iclerini orta kısımlarından parmakla iterek parcalamadan, kenar kalınlığı 2-3 kat kalacak şekilde boşalt. Pirinci yıka, suz. Soğanların birinden cıkan icin, yarısını ince ince kıy. Maydanoz ve dereotunu ayıkla, ince ince doğra.
Pirinc, soğan, maydanoz, kıyma, kalan tuz, kara biber, 1/4 su bardağı su ve yağı iyice karıştır. Soğanları hazırlanan icle doldur ve tencereye yerleştir. Haşlama suyunu kaynat ve dolmaların uzerine yavaşca gezdir. Pirinc taneleri uzayıp yumuşayıncaya değin, yaklaşık 50 dakika pişir.
Yumurtayı ayrı bır kapta limon suyu ile iyice cırp. Dolmaları suyun icinden alıp servis tabağına yerleştir. Yumurta-limon karışımına dolmanın suyundan bir kac kaşık koyup, ılıt. Bu karışımı tencereye azar azar eklerken, dolmanın suyunu surekli karıştır, kaynayınca ocağı kapat, dolmaların uzerine gezdir. Dereotu serp.
Notlar Dolma icine domates veya salca eklenebilir. Bu şekilde hazırlanırsa yumurta sarısı ve limon konmaz. Soğan dolması, cıkan icin değerlendirilebilmesi icin yaprak yaprak sarılabilir. 1 Porsiyonun Besin Değerleri
Enerji 200 cal
Sodyum 639 mg Protein 10.2 g
A Vitamini 583 iu Yağ 9.9 g
Tiamin 0.10 mg Karbonhidrat 17.8 g
Riboflavin 0.14 mg Kalsiyum 50 mg
Niasin 2.44 mg Demir 1.63 mg
C Vitamini 11 mg Fosfor 125 mg
Cinko 2 mg
Kolesterol 70mg