Selamlar,

Razer Blackwidow V3 Pro modelini detaylı şekilde inceleyeceğiz.

KUTU İCERİĞİ
Razer BlackWidow V3 Pro klavye Razer Ergonomic Wrist Rest bilek desteği USB-C to USB-A yumuşak orgulu kablo Tanıtım kartı Kullanma kılavuzu Razer sticker

Urunu Amazon.com.tr uzerinden aldım. Aldığım model Razer Green (Dokunsal geri bildirimli) tuşlara sahip. Bu klavyenin bir de Razer Yellow (Dokunsal geri bildirim yok ve sessiz) versiyonu bulunuyor. Yurtdışı urunu ve Nordic Layout (İskandinav bolgesine ozel) ile geliyor. Benim icin en buyuk artısı ISO tuşlara sahip olması.

YAPI KALİTESİ

Klavyenin ust tarafı aluminyumdan alt tarafı plastik malzemeden imal edilmiş. Ancak alt taraftaki plastik malzemenin kalite hissiyatı ust duzeyde. Alt tarafta 4 adet kare şeklinde geniş, kaydırmaz kaucuk bulunuyor. İki kademeli yukseklik ayarı mevcut ve yere basan kısımları kaucuk ile desteklenmiş.

Tuş başlıklarının anahtarın uzerinde hafif sallantısı var ama kullanıma engel olmuyor veya basmanızın pozisyonunu bozmuyor. Aksine parmakların pozisyonuna daha iyi oturduğunu duşunuyorum bu hafif gevşeklikle. Tuşlar kaliteli cift katmanlı ABS plastikten uretilmiş, Razer buna "Doubleshot ABS keycaps" demiş. Aşağıda Razer'in acıklamasını paylaşacağım. Tuşların uzeri puruzlu ama rahatsız etmiyor, kayganlık ve parmak izi bırakmıyor. Bence kullanışlı ve guzel duşunulmuş.

Doubleshot ABS Keycaps nedir? (Razer acıklaması)

Doubleshot ABS Keycaps; boyanmanın aksine, birlikte kalıplanmış iki kat plastikten yapılmıştır. Bu, tuş başlıklarının daha dayanıklı olmasını ve tuşların uzerindeki gostergelerin asla solmamasını sağlar.

BAĞLANTI ve EKOSİSTEM

Razer'in ilk kablosuz klavyesi olarak biliyorum. Logitech G613'ten sonra cıkan Dunya'nın ikinci oyuncu klavyesi. Aynı zamanlarda cıkmadığı icin birbiriyle karşılaştırmayacağım ancak gercekten kablosuz oyuncu klavyesi dersek Razer bu işi hakkıyla yapmış.
Klavyemizin bağlantısı uc şekilde yapılıyor. Kablolu (USB Type-C ile), Bluetooth ve 2.4GHz kablosuz.

HyperSpeed

Razer'in kablosuz icin yaptığı yuksek hızlı haberleşme teknolojisi. 1000Hz tazeleme oranına ulaşabiliyor. Yurtdışı inceleme sitelerinde yapılan tuş gecikme testinde kabloludan daha hızlı olduğu iddia ediliyor. Cok profesyonel olunmadığı surece anlaşılacağını duşunmuyorum. Şahsen bahsettikleri 0.4ms gecikmedeki farkı anlayamadım. Ancak diğer kablolu klavyelerle karşılaştırınca farkını hissettiriyor. Ayrıca Hyperspeed destekli cihazlarda bulunan en beğendiğim bir ozellik "Hyperspeed Multi-Device Pairing".

Hyperspeed Multi-Device Pairing nedir?

Hyperspeed destekli 2.4GHz bandında calışan başka bir Razer cihazınız varsa tek USB dongle ile bu iki cihazı calıştırabiliyorsunuz. Bende Razer Deathadder V2 Pro (Hyperspeed destekli) mouse bulunuyor. Eğer klavyem ile mousemi 2.4GHz bandında kablosuz ozelliğiyle calıştırırsam Razer Synapse 3 uygulaması uzerinden bu ozelliği secerek USB yuvamı doldurmadan sadece bir USB dongle ile cihazlarımı calıştırabilirim.

Not: Hyperspeed Multi-Device Pairing calıştırmak icin firmware guncellemesi yapmak gerekiyor.
Not 2: Hyperspeed Multi-Device Pairing ozelliği en fazla iki cihaz destekliyor. Şansıma bu ozelliği bilmeden, bu ozelliği destekleyen iki cihazı da almışım. Razer'in sitesinde desteklenen cihazlar listesini aşağıda paylaştım. Yani her Hyperspeed destekli cihazları bu ozelliği calıştırmıyor. (Razer BlackShark V2 Pro, vb.)

* Yalnızca desteklenen cihazlar icin:
Razer Naga Pro Razer DeathAdder V2 Pro Razer BlackWidow V3 Pro

AYDINLATMA

Almamın en buyuk sebebi uygulama desteğinin diğer klavyelere gore cok olması ve uygulamaya gore aydınlatma efektleri oldu. Quick, Advanced, Chroma Apps ve Chroma Visualizer aydınlatma secenekleri bulunuyor.

Quick mode: Daha onceden ayarlanmış sabit efekt ayarları. Sadece ışıklandırma rengi ve (varsa) aydınlatma hız ayarları bulunuyor.

Advanced mode (Chroma Studio): Quick modda bulunan aydınlatma efektlerini kendimize gore şekillendirebiliyoruz. Hız ayarı olmayanların hızlarını ve her tuşa ozel renkleri dahi atayabiliyoruz. Burada ayrıca diğer Razer cihazları ile olan senkronizasyonu veya ozel efekti de ayarlayabiliyorsunuz.

Chroma Apps: Desteklenen uygulamalar bu menu altında bulunuyor. Eğer desteklenen uygulamayı acarsanız varsayılanda Quick veya Advanced modda olan aydınlatma; uygulamaya ozgu daha onceden ayarlanan efektlere donuşuyor. Desteklenen oyunlarda, oyun ile birlikte eş zamanlı aydınlatmalar gercekleşiyor. Ancak desteklenen oyun ve uygulama sayısı biraz az. Razer'in hazırladığı oyunlarda bu aydınlatma efektleri sıkıntısız calışıyor fakat ucuncu parti geliştiricilerin yaptıkları efektler destek vermezlerse kullanımı uzun olmuyor veya sıkıntı cıkarıyor. (Ornek: ETS2 oyununu ornek olarak gosterirsem; oyunda kullanılabilen tum tuşlar aydınlatılıyor. Sağ sinyal verdiğinizde sinyal ile birlikte tuş da yanıp sonuyor. Aracı vurduğunuzda tum klavye tuşları kırmızı oluyor, vb.)

Chroma Visualizer: Bunu acıklamadan once Quick modda bulunan "Audio Meter" ile ne farkı var onu cevaplayacağım. Audio Meter bir VuMetre mantığı ile calışıyor. Yani ses şiddetine gore tum ışıkları alcalıp yukseliyor. Ancak Chroma Visualizer bir Spectrum Analyzer mantığı ile calışıyor. Yani ses frekansına gore aşağıdan yukarıya tuş şeridini calıştırıyor. Ceşitli renk secenekleri bu modda da mevcut. İnce duşunulmuş ve beğendiğim bir detayı ise sesin şiddetine gore, yanan aydınlatma şeridinin şiddeti de değişiyor. Bu ozelliği ucuncu parti uygulamalar da veriyor ancak sisteme entegre olması guzel.

Aydınlatmanın eksi yonleri:

Chroma Apps ve Chroma Visualizer (eğer secilirse) uygulama destekli efektler. Sadece uygulamanın calıştırılıp calıştırılmamasıyla alakalı bir durum. Oncelik sırası şu şekilde Chroma Visualizer > Chroma Apps > Quick/Advanced mode. Eğer Quick veya Advanced moda mudahale etmek isterseniz once, onceliğinde olan uygulamaları kapatmanız veya aydınlatma modlarını deaktif etmeniz lazım. Ondan sonra ayar yapmanıza izin veriyor. Chroma Visualizer olarak merceğe alırsak (uygulama destekli acılırsa) herhangi bir ses kaynağında da calışıyor.

Chroma Visualizer Ornek: Spotify uygulaması acıldığında bu modu calıştır dersek, bu uygulama calışmadan bu mod devreye girmiyor. Ben bu moda Deezer uygulaması eklemedim diyelim. Spotify'ı acıp muzik yurutmeden aşağıya aldım ve Deezer'i actım, (veya herhangi bir ses kaynağı) sırf Spotify'ı actığım icin herhangi bir ses kaynağında bu mod calışıyor olacak. Aşağıya alıp almama veya uygulamanın ses cıkışına bağlı bir ozellik değil. Belirttiğim gibi uygulamanın calıştığına bakıyor sadece.

Chroma Apps Ornek: Chroma Apps destekli uygulamayı actık ve kullanmadan simge durumuna duşurduk, arka planda acık duruyor. Boyle bir durumda uygulamanın aydınlatması ne ise uygulamayı kapatmadan bu efektten otomatik cıkmak olanaksız. Cıkmak istersek yukarıda belirttiğim gibi elle bu ozelliği kapatmak gerekiyor.

AYDINLATMA ŞİDDETİ

Maksimum parlaklık ortalamanın cok ustunde ve her ışıkta gorulebilecek duzeyde. Karanlık ortamlarda gozu yormuyor. Tuşların harflerinde yoğunlaşma olmuyor, goz kamaşması yaratmıyor ve harf secimi kolay hÂle geliyor. Minimum parlaklık ayarında yoğun ışıkta kendini hic belli etmeyebilir. Normal bir ev aydınlatmasında belli belirsiz gozukuyor. (Ev aydınlatmasının rengi bu hususta onemli bir konu)

PİL OMRU

Almadan once bu soruyu cok merak ediyordum, ancak merakımın karşılığını bulamadım. Buraya kesin bir değer yazmak icin bir kac gundur kablosuz olarak klavyemi kullanıyorum. Saatleri, tarihleri ve yaptığım işler ile birlikte aşağıda paylaşacağım:

19 Mayıs 2021 - Saat 20:00'da %100 olarak kullanılmaya başlandı. 2 dakika kullanılmazsa parlaklığı kıs modunda calıştırıldı. Genellikle moda girmedi. Yarım saat oyun acık halde kullanıldı. Saat 00:10'de kapatıldı. Pil yuzdesi %84. 20 Mayıs 2021 - Saat 19:45'de %90 olarak kullanılmaya başlandı. 2 dakika kullanılmazsa parlaklığı kıs modunda calıştırıldı. Genellikle moda girmedi. Surekli yazı yazma programları acık halde kullanıldı. Saat 23:15'de kapatıldı. Pil yuzdesi %71. 21 Mayıs 2021 - Saat 00:00'da %71 olarak kullanılmaya başlandı. 2 dakika kullanılmazsa parlaklığı kıs modunda calıştırıldı. Moda hic girmedi. Surekli oyun acık halde kullanıldı. Saat 03:10'da kapatıldı. Pil yuzdesi %33. 22 Mayıs 2021 - Saat 22:55'de %51 olarak kullanılmaya başlandı. 2 dakika kullanılmazsa parlaklığı kıs modunda calıştırıldı. Moda hic girmedi. Surekli oyun acık kullanıldı. Saat 05:30'da kapatıldı. Pil yuzdesi %7. 23 Mayıs 2021 - Saat 19:15'de %11 olarak kullanılmaya başlandı. 2 dakika kullanılmazsa parlaklığı kıs modunda calıştırıldı. Genellikle moda girmedi. Surekli yazı yazma programları acık halde kullanıldı. Saat 20:15'de pil tukendi.
Benim kullanımıma gore 18 saat 55 dakika (± 1 saat) civarında pil omru tukendi. Kullanıma ve ışık şiddetine gore kullanım oranı yukselebilir.

Not 3: Saat xx:xx'de kapatıldı dediğim zamanda, bilgisayarı kapatıp klavyeyi kablolu moda (pil tuketmeyen) cektim.
Not 4: Bilgisayarı kapatıp actığımda pil yuzdesi yuksek gosteriyor ancak normal duzeye inmesi (en son şarj yuzdesine) bir kac dakika suruyor. Sonra gercek değerlerini veriyor.

Klavyenin ortalama şarj olma suresi yaklaşık 5 saat.

GENEL DEĞERLENDİRME

Razer ilk kablosuz klavyesinde cok başarılı işler cıkarmış. Genel olarak eksiklerini ben hep yazılım tarafında gordum, cozulemeyecek şey değil. Donanımsal olarak bazı kullanıcılar bilek desteğinin 5-6 ay sonra yuzey derisinin soyulduğunu soylemiş, bunu da bilerek alın. Anlattığım ozellikler dışında herhangi bir tuşu makro tuşu olarak atayabilmek bile diğer klavyeler arasında kendini one cıkarıyor. Kullanımı zevkli ancak yeşil anahtarlar yuksek ses cıkardığı icin etrafınızda birileri varsa rahatsız olur. Boyle bir kısıtınız varsa sarı anahtar almanızı oneririm. FPS oyunlarında linear ozellikli anahtar oneriyorlar ancak ben tactile ozellikli anahtarları daha iyi buluyorum. Diğer turlu bastığım tuşu hissetmiyorum. Eski Logitech klavyemde yaylar gıcırdamaya başlamıştı. Başka bir şeyini anlamıyordum. Logitech'e gore aydınlatma avantajı cok. Multimedya tuşları da bulunuyor ve yonlendirmeleri kolay. Bir alt sınıfından farkı (Razer BlackWidow V3); kablosuz oluşu, bilek desteğinin yastıklı oluşu, multimedya tuşlarının yataya yayılması. Eğer incelemeye gore klavyeyi beğendiyseniz ve paranız yetmiyorsa o modeli de tercih edebilirsiniz.

Sonuc olarak; uzun sure kullanılabilecek sağlam bir klavye olduğunu duşunuyorum. Bu yuzden, almak isteyenler veya planlarında Razer markası olmayan, on yargılı olan kişilerin deneyerek, bir şans verip almasını oneriyorum.

İstek uzerine ses testi

Değer verip okuduğunuz icin teşekkur ederim. Desteklerinizi gosterirseniz sevinirim.