Her neyse; bu konumuzda TurkNet başvuru surecini, internetin nasıl bağlandığını ve yaptığım veya sizin yapmamı istediğiniz test sonuclarını inceleyeceğiz.
Neden TurkNet?Gecmişte ceşitli ISS'ler denedik, hepsiyle ayrı ayrı deneyimimiz var fakat hepsinin de bir sıkıntısı var: taahhut. Kullandığınız ISS'nin sizi 24 ay mahkûm etmesi -ozellikle vadettikleri hizmeti alamıyorsanız- tam bir işkence. Caymaya calıştığınızda kesilen cayma bedelleri de [ki bunların yasal olup olmadığı da tartışılır (bkz: 6502 sayılı Tuketicinin Korunması Hakkındaki Kanun madde 52/4)] oldukca butce zorlayıcı. Dolayısıyla biz, bize soz verilen hizmet verilmediğinde istediğimiz zaman herhangi bir cezai bedel odemeden şaaaaak diye cayabilme imkÂnımızın olmasını istiyorduk ve taahhutsuz sağlayıcıları denemeye karar verdik. GIBIRNet, Comnet, Millenicom gibi ceşitli alternatifler gorduk fakat aklımıza en yatan TurkNet idi.
Normalde TurkNet şahsen benim pek sevdiğim bir sağlayıcı değildi fakat taahhutsuz olması bizi cezbetti ve şansımızı denemeye karar verdik. Sonucunda 3 Haziran 2021 tarihinde başvurduk ve 5 Haziran 2021 saat 15.00 gibi internet bağlantımız sağlandı.
Başvuru sureci nasıl oldu?3 Haziran 2021 sabahı TurkNet'in kendi sitesinde belirtilen satış ve başvuru hattını aradık ve abonelik başlatmak istediğimizi soyledik. Once altyapı sorgusu yapıldı; sonra ad soyad, TCKN, cep telefonu numarası, e-posta, kredi kartı bilgileri ve Arkadaşını Getir kampanyası icin elimizdeki kod istendi (bilgileri vermek biraz meşakatli oldu cunku surekli hattan duştuk, neyse ki hattan duştuğumuz gibi aynı numara uzerinden arandık). Gerekli bilgileri verdikten sonra TurkNet hesap kullanıcı adı ve şifremiz tarafımıza SMS ve e-posta olarak gonderildi. Kimlik kartımızın onlu arkalı fotoğrafının TurkNet sayfasına yuklenmesi istendi, abonelik sozleşmesini imzalamamız icin ise tarafımıza kurye yonlendirileceği bildirildi.
4 Haziran 2021 sabahı kurye tarafından arandık ve sozleşmelerin imzalatılması icin musait olup olmadığımız soruldu, biz ise duruma gore sozleşmeyi elden teslim edebileceğimizi soyledik. Teslim edeceğimiz yerin yolumuzun ustunde olduğunu oğrenince sozleşmeyi elden teslim ettik ve sozleşmenin teslim edildiğine dair tarafımıza bir kÂğıt imzalatıldı.
5 Haziran 2021 saat 14.30 gibi Turk Telekom ekibi geldi, ONT cihazı ve modem bağlanarak gerekli kurulumlar sağlandı. Kısa bir sure sonra da internet geldi. Hafta sonu olduğundan kurulumun pazartesi olmasını bekliyordum fakat beklediğimden cok erken bir zamanda her şey bitti.
VodafoneNet ile TurkNet arasında ufak karşılaştırmaİkÂmet adresimiz değişmeseydi daha adil bir karşılaştırma olurdu fakat adresimiz değiştiğinden bu ne kadar adil bir karşılaştırma olur, bilmiyorum ama eskisinden yenisine gecince ufak da olsa fiyat ve paket anlamında bir karşılaştırma yapılmazsa olmaz diye duşunuyorum.
VodafoneNetTurkNetİndirme24 Mbps100 MbpsGonderme2 Mbps8 MbpsFiyat81,49 TL/ay85 TL/ayKurulum bedeliBilgim yok75 TL (25 TL x 3 ay) --> Otomatik odeme talimatı verilirse
108 TL (36 TL x 3 ay) --> Otomatik odeme talimatı verilmezseTaahhut24 ayYokHizmet verilen altyapıKablonet DOCSISTurk Telekom FTTH
Hız, ping ve hizmet kalitesine -ayrı bir vakitte konusunu acarsam- VodafoneNet deneyimimde bahsedeceğim.
ONT cihazı ve modemVerilen ONT cihazı, Turk Telekom logosunun basıldığı Nokia G-010G-Q model bir cihaz.
Verilen modem ise yine Turk Telekom logosunun basıldığı ZTE ZXHN H298A model bir cihaz. Modemin buyukluğune bakınca ilk başta oldukca ağır zannettim fakat elime aldığımda oldukca hafif bir cihaz olduğunu gordum.
Modem ve ONT cihazı ucretsiz olarak sağlandı.
Hız testleriİkÂmet ettiğim şehir Kayseri. Tum testleri modemden bilgisayara CAT 5E kablo bağlayarak yaptım.
Speedtest.net: 1 defa SpeedTest'in otomatik belirlediği sunucuya, 1 defa TurkNet'in İstanbul sunucularına test yaptım.
(Fotoğrafların uzerine tıklayarak test sonuclarına erişebilirsiniz.)
nPerf:
Ping-test.net:
CloudFlare:
TurkNet: TurkNet, nPerf tabanlı bir hız testi uygulaması kullanıyor fakat nPerf uzerinden yaptığım teste gore daha stabil sonuclar aldım. Bu testi sonradan yaptığımdan veya şu anlık bir yoğunluk olmadığından olabilir, duruma gore diğer testleri de yineleyebilirim.
Başka bir hız, oyun, ping, traceroute vb. bir test yapmamı istiyorsanız yorumlara belirtirseniz sevinirim.
Muşteri hizmetleriHenuz bugun hizmet almaya başladık; gelecekte muşteri hizmetlerine ihtiyacımız olur mu, olursa muhatap bulabilecek miyiz, zaman gosterecek. İlk gunden bir şey soylemek zor, onemli bir gelişme oldukca konuyu guncelleyeceğim.
Sonuc:Fiyatına gore vadettiği hizmet oldukca iyi fakat bir gun olur da muşteri hizmetlerine yolumuz duşerse nasıl bir firmaya donuşur, bilemem. Cok seven de, cok beddua eden de var. Her şeyi zaman gosterecek, onemli gelişmelerde konuyu guncelleyeceğim.
Okuduğunuz icin teşekkur ederim.