Ozellikle yaşlı kişilerde ve alkol bağımlısı olan ve sağlıklı beslenmeyen kişilerde gorulen magnezyum eksikliği hakkında detaylı bilgiler sunuyoruz bu makalemizde sizlere Melek'ler.


Magnezyum Eksikliği
Magnezyum Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir? Magnezyum eksikliği oldukca yaygın bir problemdir ve duzenli olarak tukettiğimiz butun rafine ve işleme tabi tutulmuş besinlerle surpriz değildir.
Bu besinler sadece vucudumuzun işlevini yerine getirmesi icin tuketmemiz gereken tam dizi besini sağlamamakla kalmazlar, sağlığımıza zararlı bircok katkı maddesi icerirler.
Ustelik stres, kafein, şeker, alkol, ilaclar ve hatta aşırı miktarda kalsiyum, işleme tabi tutulmuş ve rafine edilmiş gıdalar gibi modern yaşam bicimi de vucudun magnezyum tuketimini fiilen hızlandıran etkenlerdir.
Magnezyum Eksikliği Neden Olur?
Magnezyum eksikliği genellikle yaşlı kişilerde, beslenme bozukluğunda, alkol kullanımı ve idrar sokturucu ilac kullanan kişilerde meydana gelir.
Karaciğer ve bobrek rahatsızlıkları, sindirim sistemindeki emilim proplemleri, ameliyatlar, pankreas iltihabı, diyabet magnezyum yetersizliğine neden olur.
Stres, sigara, fazla alkol tuketimi, hamilelik, emzirme, hastalıklardan sonraki iyileşme donemleri ve ağır egzersizlerde vucudun magnezyum gereksinimi artar.
Magnezyum Eksikliğinin Belirtileri
Magnezyum eksikliğinde ise, halsizlik, yorgunluk, sinirlilik, uyuşukluk, dalgınlık, iştahsızlık, uyku bozuklukları, depresyon, goz kararması, kas krampları- kasılmaları, kas seğirmeleri ve titremeleri, sinirsel bağırsak rahatsızlıkları, tansiyonun yukselmesi, kalp ritminde bozulmalar ve koroner spazm gibi belirtiler oluşabilir.
Magnezyum bircok kimyasal reaksiyonlar icin gerekli olan temel bir mineraldir. Enerji uretimini tetikleyen enzimler magnezyuma bağımlıdırlar ve eksikliği kronik enerji eksikliği sonucunu doğurabilir.
Magnezyumun aynı zamanda kramplar, astım, bobrek taşları, diyabet, yuksek kan basıncı, migren ve tansiyon baş ağrıları, adet oncesi gerginlik ve osteoporozis dÂhil bircok rahatsızlığa iyi geldiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
Bu yuzden magnezyum noksanlığı sağlığımızı bircok yonden etkiler. Yuksek duzeydeki magnezyum eksikliği ise olumle sonuclabilecek ciddi bir durumdur.
Ayrıca magnezyum potasyum fosfor kalsiyum ve C vitamininin vucutta daha iyi bir bicimde değerlendirilmesini de sağlar.
Magnezyum Eksikliğinde Neler Olur?
Cok sayıda calışma magnezyum eksikliği ile depresyon arasında bağlantı kurmuştur.
Anksiyete veya başka sinir bozukluğu olan kişiler ve ADD ‘li (Dikkat Eksikliği Bozukluğu) ve ADHD ‘li (Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu) cocuklar onemli magnezyum eksiklikleri gostermektedirler. Yakın gecmişte bir calışmada, ADHD bozukluğu olan 6 ay sureyle magnezyum takviyesi kullanan cocuklar hiperaktivite belirtilerinde onemli azalma gostermişlerdir.
Eksikliği iştahsızlık, kalp carpıntıları-kalp ritim bozukluğu, konsantrasyon eksikliği, mide bağırsak krampları, depresyon-Anksiyete durumları, adet oncesi gerilimi gibi sorunlara yol acar.
Sporcular, şeker hastaları, stresli durumlar, sigara icenler, alkol kullanlar, hamile ve emziren bayanların magnezyuma ihtiyacları daha da artar.
Aşırı alkol alan kişilerde magnezyum eksikliğine bağlı kalp rahatsızlıkları daha cok gorulur. Alkol magnezyum mineralinin bobrekten atılımını fazlalaştırır. Ayrıca magnezyum eksikliği kanın pıhtılaşmasını fazlalaştırır.
Hamilelikte magnezyum eksikliği rahim kasılmalarını arttırarak erken doğum olasılığını artırır. Yeni doğmuş bebekte magnezyum yetersizliği bebeğin ısı kaybetmesine ve ani bebek olumu sendromuna neden olabilir.
Magnezyumun aşırı eksikliği sinir sisteminde bozukluklara yol acar.
Kas kasılmasını ve karbonhidratların enerjiye donuşumunu kontrol ettiği icin bu mineral sporcular icin de ozel bir onem taşır. Magnezyum eksikliğinde egzersiz sonucu cabuk yorulma, ağır kas krampları ve spazmları gorulebilir. Bazı araştırmalar fazla oranda magnezyum kaybının ve magnezyum eksikliğinin ani sporcu olumleriyle bağlantılı olabileceğini duşundurtmektedir.
Nelerde Magnezyum Var?
Koyu yeşil sebzeler, rafine edilmemiş tahıllar, tam tahıllı ekmek, fındık, fıstık, badem, susam, muz, maden suyu, soya fasulyesi, kuru yemişler, kuru baklagiller magnezyum iceren besinlerdir. Yiyecekler yoluyla alınmasının guc oldugu ciddi magnezyum eksikliklerinde hekim onerisiyle magnezyum takviyeleri alınması gerekir.
Gunluk Magnezyum İhtiyacı Ne Kadar?
Dunya Sağlık Orgutu (WHO) ve Alman Beslenme Birliği’ne (DGE) gore gunluk magnezyum gereksinimi 300 mg’dır.