Merhaba,
iPhone 12 Pro icin 7 aylık kişisel deneyimi paylaşmak istedim. Cok uzatmadan kısa ve net bilgiler yazmayı hedefliyorum.
2020 Aralık ayında oturduğum ilde Sakarya'da her mağazaya, tanıdığa sordum ama, ya daha yuksek fiyata satılıyordu, ya da istediğim model renk yoktu. Tek care, Apple TR'den almaktı. Beklemeyi kimse sevmez en uygun fiyat orada vardı.(15.000₺)'ye pasific Blue 128 GB bulunuyordu. Gebze'de bunların deposunda vardır dedim, tabii ki onlarda da stok yoktu.
İlk bakış kutu acılımı vs.
Klasik UN3481 etiketli kargo kutusu actıktan sonra, telefonun kendi kutusu karşıladı beni. Onun icinden iOS 14 yuklu iPhone 12 Pro, USB-C - lightning kablosu ve belgeler cıkıyor gayet sıradan, herkesin bildiği gorduğu şeyler işte acmak hic de zevkli değildi. Fakat en cok dikkatimi ceken 12 Pro serisi ile Apple'ın getirmiş olduğu pasific Blue rengi gercekten muazzam gozukuyor. Videolarda tam olarak oyle değildi. Yani ilk gun kılıfsız gezdim (gezmez olaydım.) Adaptor olmaması biraz can sıkıcı. Onu'da onceden almıştım zaten 20W'lık.
iOS 14 ve genel kullanım
İlk başlarda dokunmatik ekran algılama sıkıntısı vardı bazı uygulamlar da. Fakat bu sorun yazılım desteği ile cozuldu. Ve işten dolayı pek inceleme fırsatı bulamadım. Bu zamana kadar hep iPhone kullanmış olsam da değişikler, genelde hep arayuz kullanım kolaylığı icin oluyordu ya da guvenlik işte. Yani cok yabancılık cekmedim sadece ekran buyuk geliyordu. 4.7"lik ekranlar bana gore en uygunu bence. Fazlası zarar olduğunu duşunuyorum. Elimde durmuyor telefon hep duşuyor ucuyor bir şeyler oluyor.
Ekran ve video oynatma
10 bit OLED xdr super retina ekran gercekten guzel. İyi kaynaktan HDR video izlemek keyifli. Ama ben genelde televizyondan izlemeyi tercih ediyorum. Yani bir telefon ekranı bana ne kadar detay sağlayabilir ki? Kişisel goruşum bu şekilde. Ekran gayet iyi.
Fakat karşılaştığım bir sorun var. Ve sorun sadece bende değil. Hatta şuraya bir gorsel bırakayım. Surprizbozan: Beyaz ışık sorunu
Bu problem iPhone 12 ailesinde mevcut. Ve bircok kişi bundan şikayetci olmuş. Donanımsal ekrandan kaynaklı bir durum. Video izlerken siyah tonlu karanlık yerlerde, ses acma kapama tuşuna tıkladığımda (ben oyle fark ettim.) O kısım beyaz bir ışık sızması oluyor. Kendisi kapanınca geciyor.
2. sorun ise, iOS 14'un ilk surumlerinde şoyle bir sıkıntı vardı. Buraya tıklayarak gorebilirsiniz. neyse ki, bunu son cıkan guncellemelerle duzeltiler. Ben de o sıkıntıyı yaşarken cihazı ac kapa yapınca duzeliyordu.
Hoparlor ve ses kalitesi (ses cıkış)
Sanırım 12 Pro'nun en sevdiğim ozelliği kesinlikle hoparloru oldu. Sesi o kadar guzel veriyor ki, ses veya herhangi yuksek kalitede muzik calarken, tizleri yoğunluğu cok guzel cıkartıyor. Bass'lı bir ses calınca, hava ufluyor cihaz. Fakat bu kadar yuksek seste calmak iyi olmaz diye duşunuyorum. Ama ilk gunku gibi ses vermiyor gibi. Belki pislendiği icin olabilir. İnşallah oyledir:] tabi seslerin oyle cıkması Dolby Atmos desteği, uzmansal ses olmuş.

Kamera ve ProRAW
Kamera ile alakalı derin bir yazı yazmayacağım, cunku internette oldukca bununla ilgili bilgiler var. Eksi yanlarından bahsetmem gerekirse, 3 Kamera'da gece modu var ama Ultra geniş kamera da ISO oldukca duşuyor ve kaliteyi kotu etkiliyor. 13 serisiyle muhtemelen geniş kameraya da daha buyuk lens, focus ozelliği getirecekler.
Tabi kalite anlamında sıralayacak olursam ve profesyonel cekim yapacak olursam, en iyi; geniş>telefoto>ultra geniş.
Proraw ozelliği bende her zaman acıktır. Fakat şoyle bir durum var. Ani bir goruntuyu hemen saniyeler icinde cekmeniz gerekiyor, karanlık bir ortamda telefonu elime alıp kamerayı hemen hızlı bir şekilde acarken, yazılımsal olarak gece modu devreye giriyor bir, iki RAW'da acıksa biraz 1-2 saniye gec acılabiliyor. Tabi bunu ayarlardan Full kapalı veya başlangıcta acık olarak değiştirebiliyoruz.
(Yani telefonun kendi kamera uygula mısını genelde, hızlı bir anıyı cekiceksem kullanıyorum. Onun dışında 3.parti manual ayar yapmama izin veren uygulamalar, Pro cekimler icin en iyisi.)
Lidar Sensor
Fotoğraf ve video modunda Apple'ın bahsettiği gibi calışmıyor. Onun dışında gorevini yapıyor. Nasıl yani? Detaylı bilgi icin şu videoya goz atın.
Video performansı
12 Pro almama neden olan, bence IPhone'u iPhone yapan kesinlikle video performansı. Saniyede 24/25/30/60 kare cekim yapabiliyor, ağır cekimde 240FPS'e kadar ulaşabiliyor. Tabi ağır cekimde kalite biraz daha duşuyor. Bazı ozellikleri kapanıyor. Kalite duşmese iyi olurdu. Bu dediklerim 3 lens arasında video kaydı icin.
*3 Kamera'nın video performansın'da bazı ayarlar kapanabiliyor, ama bu zamana kadar bunu en iyi yapanda 12 Pro ailesi. Bu noktadan sonra işte 11 Pro ile farkları başlıyor.
(Cekim yaparken lensler arası gecişlerde yumuşak gecişler yapıyor, ama duşuk ışık, af' kilitli ise biraz atlama yapıyor diğer markalar gibi:]
batarya / pil omru ve A14 bionic
Bunu biraz kendi anlatımım ile acıklıycam. Cunku verilen bilgiler her zaman gerceği yansıtmıyor ve gercekci olmayabiliyor batarya konusunda. Oncelikle, 1 hafta tatilde kaldığım zaman, telefonu aldığım gunden beri hic bu kadar yoğun kullanmamıştım. O bir hafta resmen bataryayı zorladığım hafta oldu. Keşke ekran suresini SS alsaydım en azından gorsel iyi olurdu.
Sosyal medyada zaman gecirmek, uygulamadan cıkıp internet bağlantısı gerektiren uygulamalara girmek, Safari'den internete bağlanıp video izlemek ya da sitelere girmek. Saatlerce kamerada cekimler yapmak video kaydetmek. Yaptığım aktivite ekran suresi, 7 saat falan. hucresel veri acık, Wi-Fi kapalı (LTE ve duşuk veri modu) ve duşuk guc modu acıkken, Max %100'den %1'e kadar 7 saat kullanabildim. Ve telefon cayır cayır yandığı vakitlerde oldu. Stabilite harika ve telefon halen bu performansı gosteriyor.
*7 aydır kullanıyorum neredeyse halen bu şekilde olduğunu soyleyebilirim ve batarya sağlığım %99
2815MAH gore fena olmadığını duşunuyorum. Ama şoyle 3500MAH olsa hic de fena olmadı o zaman tamam derdim. Ama tum iphonlar hep boyle. Hic değişmedi, değişmeyecekte sanırsam. Aksesuar satmayı seviyorlar cunku.
Dayanıklılık ve su testi
Şu ceramic Shield 4 kat daha iyi koruma sağlıyor olabilir. Ama cizilmelere karşı hic affı yok hem de hic! İlk gun telefonla cakmağı aynı yere koymuşum bisikletdeydim. Ufak bir sağ ust koşede kılcal cizik var 1.5Cm'lık...
Ayrıca telefonu defalarca denize soktum cıkardım, (1M'ye kadar.) Herhangi bir problem olmadı. Ama yine de gergin oluyorum. Sonucta suya sokabilirsin demiyor Apple.
Sonuc olarak, guzel bir telefon. Ama bir fotoğrafcı olarak aldım 12 Pro'yu. Eğer ulkemizde DSLR fotoğraf makineları ve ekipmanları ucuz olsaydı. Kesinlikle almazdım. Giderdim 2.el bir iPhone alır kullanırdım. Evet kamerası icin aldığım telefon oldu. Bir tripod ve bir iPhone ile harika filmler cekimler yapabiliyorum.
Evet incelememin sonunda geldim. Aklıma gelen detayları aktarmaya calıştım iyi ya da kotu