Keşkek Yemeği
Bu Gorsel Silinmiş veya Bulunamadı!
Malzemesi : 1kg buğday (aşurelik buğday), 1 adet tavuk veya 1kg kuzu eti , tereyağı , tuz , su.
Hazırlanışı : 1kg ayıklanmış ve yıkanmış buğday geniş bir tencerenin icinde kaynatılır. iyice kaynayan ve ortalarından ayrılan buğdaylar bir suzgec icine alınarak suyu suzulur ve buğdaylar ezilir. ayrı bir tencerede kaynayan etlerde et suyunun icersinden cıkarılırak lif lif olacak şekilde parcalanır. buyuk ayrı bir tencerenin icine kaynayan ve ezilen buğdaylar koyularak uzerine etsuyu ilave edilerek karıştırılır. yeteri kadar et suyu koyulduktan sonra lif lif hazırlanan etler buğdayın icine ilave edilerek karıştırılır. tahta kepce ile karıştırılan keşkek , karıştırılırken ezilmeye devam edilir. iyice sakız gibi oluncaya kadar karıştırılarak pişirilir. servis tabaklarına hazırlanan keşkeğin uzerine tereyağı ile kavrulan kırmızı biberli sosu gezdirilerek sıcak servis yapılır. aydın ve yoresi duğunlerinin baş yemeği , sofraların baş tacıdır.
Yuvarlama
Bu Gorsel Silinmiş veya Bulunamadı!
Malzemesi : 1 kg kıyma 150 gr tereyağı,2 baş orta buyuklukte soğan , 250 gr yoğurt , 2 adet yumurta , 1 corba kaşığı karabiber , un (yeteri kadar). 1 corba kaşığı tuz, 1 corba kaşığı kırmızı biber 2.5 bardak su.
Hazırlanışı : 1 kg kıymanın icine rendelenmiş soğan , karabiber , tuz , yumurta ilave edilip yavaş yavaş yoğrulmaya başlanır. Daha sonra icine azar azar un ilave edilerek iyice yoğurulup kulak memesi kıvamına geldiği zaman fındık buyukluğunde parcalara ayrılarak unlanmış tepsinin uzerine avuc ortasında yuvarlanarak bırakılır.diğer tarafta tavanın iyice kızdırılmış olan olan yağın icinde hazırlanan yuvarlamalar kızartılır. atyrı bir tencerenin icinde tereyağı iyice eritilerek salca, tuz , kırmızı biber ve su ilave edilip kaynamaya bırakılır.Kaynayan suyun icine kızartılan yuvarlamalar boşaltılır. 45 dakika pişmesi beklenir.pişen yemeğin uzerine ezilmiş kese yoğurdu, kızdırılmış yağın icine konulan kırmızı toz biberli sos dokulerek sıcak servis yapılır.
Paşa Boreği
Bu Gorsel Silinmiş veya Bulunamadı!
Malzemesi : 1kg un , 3 yumurta bir fincan zeytinyağı veya cicek yağı , biraz tereyağı yarım kilo taze dana kıyması , 1/2 kg yoğurt cam fısıtığı 2 bardak et suyu , maydonoz , karabiber , kırmızı toz biber, tuz.
Hazırlanışı : once biraz yağ, karabiber varsa cam fıstığı ve maydonoz karıştırılarak bir tavada kavrulur. un sadece yumurta ile yoğurulur. bir yemek tabağı capında yarım santi kalınlığında yufkalar acılır.( sekiz tane kadar). herbiri teker teker tavada kızartılır.( bunlar nemli bir beze sarılıp serin bir yerde saklanılarak istenildiği zaman kullanılır.) hamur hazırdır. Geniş bir kapta et suyu kaynatılır. daha once pişirilen yufkalar et suyunda her iki tarafı ıslanarak tek tek kabartılır. aralarına hazırlanan kavrulmuş kıymalar konan 3 yufakanın en ustune yeniden kıyma ve yoğurt konulur.Tereyağı ile tavada kızdırılan kırmızı biberle hazırlanan renkli sos uzerine gezdirilir. sıcak olarak servis yapılır. Yorede cok makbul sayılan bir borektir.Aydın sofralarının yuz akıdır.