8 ay once @prism hocamın tavsiyesi ile aldığım laptopun uzun kullanımı hakkında konu acmak istedim. Bu surecte +512Gb SSD ve +8Gb ram ilavesi yaptım. Konuyu ozetlemek gerekirse 10k ya aldığım bu laptoptan epey memnun kaldım.

Sıcaklık ve Performans
Kendi fiyatındaki rakipelerine gore az ısınsa dahi bu değerleri biraz daha aşağı cekmek mumkun. Ben zaman icerisinde aşağıdaki onerilerimi uygulayarak 10 derece kadar aşağı cektim.

İşlemci Voltajını Duşurmek
BIOS'dan işlemci -30mv voltaj offset'i ile kullanmanızı tavsiye ederim, sıcaklık değerlerini **epey** duşuruyor. Hatta, RDR 2 ve Witcher 3 gibi oyunlarda FPS artışı gozlemledim.

Processor Performance Boost Mode
Gundelik kullanımda basit bir uygulama actığınızda aniden fanların calışmasına sebep oluyor. Oyunlarda pek bir FPS değişmiyor fakat sıcaklık değerlerini duşuruyor.

Not: Bu ayarı değiştirebilmek icin regeditten bir değeri değiştirmeniz gerek. Googlelarsanız rahatca bulursunuz.

Armoury Crate: Silent Mode
Gundelik kullanımda, kod yazarken, client-server aplikasyonlarını test ederken hep silent mode'da kullanıyorum. Sadece RDR2 ve Witcher 3 gibi oyunlarda Performance veya Turbo moduna cekiyorum onun dışında Stardew Valley, Minecraft gibi oyunlarda yine Silent Mode.

MSHybrid Mode: ECO
Bilgisayarın icindeki RTX3050 kartını kapatmaya yarayan bir ozellik. Stardew Valley, Minecraft gibi oyunlarda ECO Mode. Witcher 3, RDR 2 ve Valorant gibi oyunlarda optimized mode alıyorum.

Not: Test ederken Bu ayarı 10-15 defa değiştirmem gerekti. Bir sure sonra mavi ekran yiyorsunuz. Ard arda değiştirip kurcalamayın.

Fan Sesi

Fan sesi olarak beni hic rahatsız etmedi. Aynı ortamda benzer ozellikli MSI (modelini hatırlamıyorum), Monster abra, HP Pavillion Fan calıştırırken benim bilgisayarım 50-60 derecede fan calıştırmıyor.

Kasa Kalitesi
Kasa plastik, biraz dandik. Ekranı her zaman iki elinizle dikkatlice acın. Aksi halde ekranı catlatabilirsiniz, kırabilirsiniz. Kasa tasarım olarak guzel.

Klavye
MonkeyType uzerinden 30 sec english testinde 100wps yapıyorum. Bazı manyak arkadaşlar icin biraz duşuk gelebilir. Klavyeden şu anda memnunum fakat kucuk enter ve delete ile insert tuşunun aynı olması, numlock kapalı iken 0 tuşunun insert acması gibi alışması zor sureclerden gectim.

Touchpad
Touchpad gercekten kaliteli. MSI, Lenovo, Dell, Monster, Acer ve HP gibi bir cok markanın laptoplarını deneyimleme fırsatım oldu ve iclerinden en kalitelisi buydu. Aralarından Monster(Sanırım Abra modeliydi) en dandiğiydi.

Sonuc
Şuanda 15k gibi bir fiyata HepsiBurada uzerinden satılıyor. 15K Eder mi sorunun cevabı kesinlikle. Fakat şunu da belirteyim 8 aydır diğer modelleri incelemiyorum F/P değeri bundan daha mantıklı olan bir model cıkmış olabilir.

Foruma katkıda bulunmak, edindiğim bilgileri paylaşmak istedim. Yanlış bir bilgi vermişsem affola, beni de bilgilendirin. İyi forumlar ^^