Selamlar, saygılar;
Bu aralar modlanmış Windows surumu onerisi isteyenler coğalmaya başladı. Sistem alınamıyor, fiyatlar uctu. Yeni sistem almak yerine bulunduğu sistemin performansını arttırmaya calışanlar var. Acıkcası ilk başta şunu soylemeliyim, hic bir modlu Windows surumu guvenilir değildir, kullanılmamalıdır. Az sonra GhostSpectre'nin ne kadar guvensiz olduğundan bahsedeceğim.

Bi tanıdığım arkadaş vardı ve GhostSpectre kuruyor, sıradan sadece internette video izleyen ve Hepsiburada'dan vs. alışveriş yapan birisi. Yani viruslu değişik sitelere giren birisi değil. Ghost Spectre kuruyor ve biraz kullandıktan sonra işte Google hesabının oturumunu vs. acıyor biraz YouTube'ye vs. bakıyor. Bi sure sonra hesabına başka birilerinin girmeye calıştığını farkediyor ve cift faktorlu doğrulamayı etkinleştiriyor, kendisini garantiye alıyor. Bir zaman gectikten sonra internetten alışveriş yapıyor ve kartının kendi kendi işlem yaptığını farkediyor. Sonra biraz anlattım ve sonunda vazgecirebildim GhostSpectre'den. Kredi Kartı calınınca noldu devamını bilmiyorum, konuşmadık. Şimdi sadete gelelim, gercek konuşmak gerekirse zaten Windows başlı başına guvensiz telemetry olayı vs. olduğundan dolayı, bide modlayarak daha da guvensiz hale getiriyorsunuz, yapmayın!

Onun yerine acık kaynaklı ve guvenilir bir işletim sistemi olan GNU/Linux'u deneyin. GNU/Linux gelişiyor, ozellikle oyun konusunda. Hani diyordunuz ya (bazı kişiler) yok Linux cop, yok hic bir oyunu desteklemiyor falan, onlar geride kaldı. Ben Linux'u 2007 toplama bir sistemle daha kullandım ve ikinci bilgisayar olarak da kullanmaktayım hala. ETS 2 oynadım, Assetto Corsa oynadım, oynadım da oynadım kısacası. Hic bir performans kaybı yaşamadım aksine performans artışı yaşadım. Eski sistemim var ne kurayım? Kur Linux'u olsun bitsin. Ayrıca yeni kullanıcıya onerdiğim bazı Linux dağıtımları var.

Yeni kullanıcıya yonelik bazı Linux dağıtımları:
Home - Linux Mint Linux Mint is an elegant, easy to use, up to date and comfortable desktop operating system.
linuxmint.com

Zorin OS - Make your computer better. Discover the alternative to Windows and macOS designed to make your computer faster, more powerful, secure, and privacy-respecting.
zorin.com

İncelikli, yetenekli ve etik olarak tasarlanmış Windows ve macOS alternatifi ⋅ elementary OS The thoughtful, capable, and ethical replacement for Windows and macOS
elementary.io

gibi gibi...

Dediğim gibi eski bilgisayarınız varsa yolunuz gorundu, Linux. Ustelik Linux'ta gunluk programlar (web tarayıcısı, office programları, pdf okuyucusu, muzik caları, mağazası vs.) hazır geliyor. Yani sizin sonradan yuklemenize gerek kalmıyor. Oyun konusuna gelirsek Linux oyun konusunda gelişiyor, gerek Proton olsun gerek Wine olsun. https://www.protondb.com/ adlı site ile de oyununuzun Linux'ta calışıp calışmadığını oğrenmek isterseniz bu siteden bakabilirsiniz. Dediğim gibi Linux oyunculuğu gelişmekte Anti-Cheat vs. olsun Linux'a geliyor. Şuna da değineyim Linux'ta bir programa ihtiyacınız var ve Linux'a desteği yok. İlk once ozgur yazılım alternetiflerini araştırın, yani aslında Linux'un felsefesi bu; ozgur yazılım. He işinizi gormedi o zaman WineHQ adlı programla .exe uzantılı dosyaları kullanabilirsiniz. Umarım Linux'a olan on yargılarınızı kırmışımdır. Şunu da belirteyim bunu 13 yaşında birisi olarak yazıyorum. Yorumlarda duşuncelerinizi paylaşmayı unutmayın, sağlıcakla kalın.