Herkese selam. 7 gun icerisinde deneyip, oyunumu oynadığım ekran kartımın performansını ve sonuclarını sizlerle paylaşıp, EVGA kartlara karşı soğuk olan insanlara biraz iclerini ıstacak bir inceleme yapmak istedim.

Bu test aşağıdaki sistem ile test edildi:
-EVGA FTW 3 Ultra 8 GB GDDR6X RTX 3070 Ti.
-R7 3700X stock 240mm AiO.
-4x8 DDR4 3200MHz CL 15.
-Cam kapalı şekilde 3 onden 2 alttan uflemeli kasa.
-MSI B550-A Pro.
-GPU surucu 516.94
-MB surucu 03/17/2022
-Ortam sıcaklığı 30 derece (İstanbul sahile yakın), nem oranı %33
+Kartımızın dış gorunuşu sade siyah gri ve birkac kırmızı cizgiden ibaret. Şahsen cok hoş buldum. Arka tarafta tamamen metal belli yerlerde petekli yapımız var. PCB tamamen butun soğutucu ile diğer kartlarda olduğu gibi sıkışık ve dar değiller.

+Kartımız neredeyse 4 slot (3l) kaplıyor ve 2.1 kilogram ağırlığındadır.
+Kartımızın on pipe taraflarında 1 adet 5V 3 pin ARGB header ve 12v DC PWM cıkışımız bulunuyor. Kartla bağımlı olarak hareket edebilecek bir fan slotumuz mevcut.
+2x8 olarak 16 pin guc kablosuna ihtiyac duyan kartımız boşta ortalama 15W ve test ettiğim oyunlarda (Apex Legends, Dying Light 2, CoD Warzone vb) 250-330W tuketime sahip. 600W guc kaynağım sınırlarda yetiyor gibi lakin şahsi tavsiyem 750W gibi bir guc kaynağı ile kullanmaktır.
+Kartın en buyuk ağırlığı cipin bulunduğu koşede olduğundan eğilme oranı diğer kartlara nazaran daha az ama eğlime yine de soz konusudur.
- Kutusundan destek apartı cıkmadı.
+Bir adet gumuş EVGA cıkartmamız cıktı ve aluminyumdan oluşmaktadır.
Kartımızın ortalama guc tuketimi gorsellerde gorunduğu gibidir.
+Testi FurMark uzerinden gorseldeki ayarlarla yapılmıştır (4K 8X MSAA):

+Ekran kartı ortalama 1 saat boyunca FurMark'ta tamamen stok hali ile 71 maksimum dereceye ulaşmıştır.
+VRAM'ler 76 derece hot spot ise 86 dereceye varmıştır.
+Azami guc tuketimi 335.3W ortalama ise 305W olarak kağıda duşmuştur.
+Bu guc tuketimi ve sıcaklık değeri benim icin biraz fazla olduğundan Undervolt'a başvurdum ve cok olumlu sonuclar aldım.

+Kartı 1900MHz'de sabitleyip voltajını da aynı şekilde Memory'ye +1000MHz verip aradaki performans kaybını orttum. Bu sayede guc tuketimi cok duşmese de ısınmasını kısık partımın omrunu uzatmış bulunuyorum.
+Bu değişiklik ekran kartımın performansını %0.5-%1 gibi oranla duşuruyor (azami değerler.)
+Boştaki değerler %25'e kadar duşuk kazandı. 35-40 idle yapan kartım 26-32'ye duşuş sağladı.
+Undervolt ile FurMark sonuclarımız gorseldeki gibidir.

+45 dakika boyunca suren bu yuk ardından kartımız maksimum 59.3 dereceye varmıştır.

GTX 1660 Gaming X'ten bu karta gectikten sonra gercekten 2K performansı harikaydı. En cok oynadığım oyunlardan birisi olan Apex Legends'te yaşadığım performans artışı bana sadece ekstradan 30W'ya mal oluyor.

+Kartın GDDR6X olması gercekten buyuk bir avantaj. PCI-e 4.0 desteklemesi de aynı şekilde lakin 8 GB yerine 10-12 olsaymış cok tatlı olurdu.
+Ray Tracing sevenler icin gercekten cok cok yeterli bir karttır. RTX 3060-3060 Ti ve RTX 3070 ile gercekten gozle gorulur elle hissedilir performans farkı soz konusu.
+ EVGA'nın bize sunduğu bu guzellik ve soğutma performansı gercekten tatmin edici olduğunu duşunuyorum.
Oyun konusuna gelirsek...
GTX 1660 ile maxed out ayarlarla Apex'te 80-140 alırken RTX 3070 Ti ile 200+ almamı sağlıyordu. Aynı şey icin Valorat'ta gecerli, GTX 1660 250-275 sağlarken RTX 3070 Ti ile +500 sağlamıştı.

RTX 3070 Ti icin eksilere gelelim...

-Cok elektrik tuketimi soz konusudur.
-EVGA'nın fanları cok gurultulu değil ama Suprim-X eagle Aorus Elite vb kartlar evinize ucak hangarı getiriyor.
-2x8 Power ve minimum 600W istiyorlar.
-En az R5 3600X istiyorlar ki onda da darboğaz 1080P'de soz konusu oluyor.
-EVGA FTW3 Ultra gercekten cok geniş bir kart. 32.5cm uzunluğu 14cm derinliği ve 3 slot kaplıyor. Buyuk kasa şart. En kotu mid-Tower
-Ağır olduğundan sarkma soz konusu olabilir. FTW3 Ultra'da o kadar buyuk değil.
-FTW3 Ultra ışıklandırma acısından benim icin cok bile ama tek bir yerde şerit ARGB olduğundan coğu insana yetersiz geldiğinden - olarak değerlendirilebilir.
-Pin girişleri ters olduğundan beni deli etti ve kablo goruntusu ne yazık ki mide bulandırıyor.
Kartın bana gore kusurları bu kadardır.
Turkiye şartlarında ekran kartı 16.700TL'ye temin ediliyor. EVGA'nın kendi sitesinde ise 639.99 Amerikan doları ile satın alınabilir.

Ozet: Bu urun icin bu kadar para ve vakit değer mı? Evet, evet değer. 2K-4K icin guzel bir oyun-render işi cıkarır. Gelecekte tahminimce 8-10 yılı olan bir kart. EVGA size 3 yıl garanti sunuyor, 3 yıl minimum demektir bu.
Sadece rekabetci oynayanlar icin fazla olabilir bu ekran kartı.

İncelememizin sonuna gelmiş bulunmaktayız. Okuyanlardan teşekkur ediyorum.