Sistem:
MSI GL75 LEOPARD 10SDR.
i7 - 10750h 2.60 Ghz - Turbo 5.0 Ghz.
16 GB Cift Kanal 2666 Mhz Ram.
GTX 1660Ti Mobile.
512 GB SSD.
Windows 11 22H2 - (İşletim Sistemi Derlemesi 22621.521.)
Surukle-Bırak Desteği
Bu ozellik geldi fakat bazı kısıtlamalar var. Bazı kısayollar gorev cubuğuna halen suruklenemiyor. Coğu uygulama kısayolu surukle-bırak ozelliğine sahipken "Bu Bilgisayar" kısayolu gorev cubuğuna sabitlenmiyor. Windows 10'daki gibi bir surukle-bırak desteği gelmesini umuyordum. Sevgili Microsoft, "Bu Bilgisayar" kısayolu evlatlık mı?
Yeni Gorev Yoneticisi:
Eski gorev yoneticisi arayuzune gore daha hoş gozukuyor. Fakat acılıştaki anlık siyah şablon hoşuma gitmedi. Sanki komut istemi ile birlikte acılıyor gibi... Karanlık temada bu hata cok belirgin değil. Daha tutarlı bir hale getirilmesi gerekiyor.
Gizli Simge Paneli:
21H2'deki gizli simgelerin olduğu panel zaman zaman dikdortgen şeklini alıyordu. 22H2 ile bu sorun tamamen cozulmuş ve panel artık Windows 11 arayuzune uygun şekilde kenarları oval bir hal almış. Yine burada da bir sorun var goruntude bu paneli acarken cok seri bir şekilde ac kapa yaparsak yukarı bakan ok simgesinin etrafında siyah bir cerceve gozukebiliyor bu cerceve Windows 11 gorselliği ile uyumlu değil. (Allah bilir Win 8'den kalmış bir cerceve kalıntısıdır.) Ufak bir hata ama kullanıcı deneyiminin iyileştirilmesi icin bunun duzeltilmesi gerektiğini duşunuyorum.
Ses Patlaması:
Windows 11'in 21H2 surumunde bildirim panelindeki ses duzeyi sona alındığında ve yuvarlak yuzde şablonu art arda tıklanarak tetiklendiğinde hoparlorlerde ses patlaması sorunu oluşuyordu. Bu sorun 22H2 ile cozume kavuşturulmuş fakat hala stabil değil. Orneğin ses duzeyini sona aldığımızda cıkan ses sona ermeden bildirim panelini kapatıp tekrar actığımızda ses efekti kaldığı yerden devam ediyor. Bazen seri bir şekilde ses duzeyi butonuna bastığımızda bu işlevde bir kilitlenme oluyor ve ses bir sure gelmiyor. 5-10 saniye sonra tıklanma sayısına gore birden ses efekti patlaması meydana geliyor ve hoparlorden cıkan sesin kalitesi bozulabiliyor. Ses kalitesini duzeltmek icin sistemi yeniden başlatmak gerekiyor. Şunu da soylemem gerekiyor; Uygulamalar ve UAC gibi sistem tarafından gelen bildirim sesleri tepkisel değil. Sesli bildirimlerde bazen bildirim sesi 0.5 saniye gecikmeli olarak duyulabiliyor.
VBS yuzunden bazı uygulamaları yuklerken hata:
Sanırım 22H2 ile artık VBS (Bellek Butunluğu) ozelliği varsayılan olarak acık geliyor. Ucuncu taraf yazılım yuklerken boyle gorseldeki hatayı aldım. Uygulama yuklerken gorseldeki gibi hata mesajı almamak ve oyunlarda yuksek performans almak icin Windows Guvenliği/ Cihaz Guvenliği/ Cekirdek Yalıtım/ Bellek Butunluğu ayarının pasif hale getirilmesi gerekebilir.
Genel olarak Windows 11 hala stabil bir hale gelmiş değil. Windows 11'in bu ve onceki derlemelerinde de sistemde bazı işlevler tutarlı calışmayabiliyordu. Ben sadece kişisel bir goruşle kullanıcı deneyiminin iyileştirilmesi icin cozulmesi gereken ufak hatalara değindim. Belki Windows 11, oyun performansı, populer yazılım aracları ve verimlilik konusunda Windows 10'dan iyi olabilir. Fakat animasyonlarda ve sistemdeki genel gecikme sorunlarının cozulmesini, daha tepkisel ve akıcı olmasını isterdim. Bu hantallığı gecici olarak Windows animasyonlarını devre dışı bırakarak cozeceğim. Cihazımda Mux Switch ozelliği olmadığı icin NVIDIA Optimus'tan kaynaklı harici GPU'nun tetiklenme sorunları azaltılmış fakat hala devam ediyor. Bu surum, 21H2'ye gore bir tık daha iyi hale gelmiş. Daha cozulmuş onlarca hata ve bunun yanında yeni gelmiş ozellikler var ama bunları yukarıda belirtmeye gerek duymadım. Başlat menusune gelen klasor desteği ve ayarlardaki kullanıcı profil resminin bazen kenarlarında meydana gelen tırtıklanma sorununun cozulmesi gibi...
Burada anlatmış olduğum ufak sorunlar her sistemde olmayabilir ve normal kullanıcılar icin burada belirtmiş olduğum hatalar bir sorun olarak gorulmeyebilir. Boyle ufak hatalara karşı takıntılı olduğum icin bu sorunların cozulmesi gerektiğini duşunuyorum. Windows 11'deki sorunlar ile ilgili gonderilen geri bildirimler ve sorunların cozumu icin gelen guncelleştirmeler ile bu işletim sisteminin daha iyi bir hale geleceğini umuyorum...
İyi Sosyaller!