Adnan Menderes Universitesi (ADU) Tıp Fakultesi Onkoloji Bilim Dalı Oğretim Uyesi Doc. Dr. Nezih Meydan, ''Yaş ortalamasının da artmasıyla onumuzdeki 15 yıl icinde, olen her 3 kişiden birinin olumu nedeni kanser olarak hesaplanmaktadır'' dedi.
Aydın Sağlık Mudurluğu tarafından 1-7 Nisan Kanser Haftası etkinlikleri kapsamında, Aydın Halk Eğitim Merkezinde ''Kansere Genel Bakış'' konulu panel duzenlendi.

Aydın Sağlık Muduru Mehmet Cobanoğlu, kanserin, Turkiye'de nedeni bilinen olumler arasında kalp damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer aldığını soyledi.

Kanserle mucadelenin en onemli basamaklarının toplumu bilinclendirme ve erken tanı olduğunu ifade eden Cobanoğlu, ''Sağlık Mudurluğu olarak, teşhis ve tedavi hizmetlerini geliştirmenin yanı sıra, halkı bilinclendirme calışmalarına da ağırlık vermekteyiz'' diye konuştu.

-''HER 3 KİŞİDEN BİRİNİN OLUM NEDENİ''-

ADU Tıp Fakultesi Onkoloji Bilim Dalı Oğretim Uyesi Doc. Dr. Nezih Meydan, kanserin, yaşla birlikte artan bir hastalık olduğunu, dunyada her 100 kişiden 28'inin kalp hastalıklarına, 23'unun ise kansere bağlı olarak olduğunu soyledi.

Son 50 yılda kalp, inme ve zaturre gibi hastalıklara bağlı olumlerde ucte birine varan azalmalar gorulurken, kanser olumlerinde bir azalma olmadığını dile getiren Meydan, ''Yaş ortalamasının da artması ile onumuzdeki 15 yıl icinde, olen her 3 kişiden birinin olum nedeninin kanser olacağı hesaplanmaktadır'' diye konuştu.

ADU Tıp Fakultesi Goğus Hastalıkları Ana Bilim Dalı Oğretim Uyesi Mehmet Polatlı da ''Sigara ve Sağlık'' konulu konuşmasında, Turkiye'de kadınlarda ve erkeklerde en sık gorulen kanser ceşidinin akciğer kanseri olduğunu soyledi.

Polatlı, akciğer kanserlerinin yuzde 95'inin sigaradan kaynaklandığını ve dunyada her 8 saniyede bir kişinin sigaradan olduğunu ifade etti.

Sigara icenlerin kanserden olum oranının, icmeyenlere nazaran 25 kat daha fazla olduğunu dile getiren Polatlı, ''Dunyada kadınların yuzde 10-12'si, erkeklerin ise yuzde 47-52'si sigara iciyor. Turkiye'de kadınların yuzde 24'u, erkeklerin yuzde 63'u sigara iciyor'' diye konuştu.

Aydın Sağlık Mudur Yardımcısı ve İl Kanser Koordinatoru Dr. Ramazan Tozlu ise Aydın'da 2007 yılında en cok gorulen kanser turunun cilt ve akciğer kanseri olduğunu kaydetti