Servis Onerileri
kahvaltıda ya da akşamustu cayınızın yanında cok guzel olacaktır
Puf Noktaları
Yapımı gercekten cok zahmetli ve zor olan bu tarif gercek bir fransız aşcıdan alınmıştır.
Evimde yaptığımda da gercekten cok başarılı oldu. Hamurun yarısını ayırıp dondurmuştum, daha sonra cozdurup tekrar kullanabildim. Yiyen herkes tadına hayran kaldı.
Yarım kilo un
20 gr. kuru maya
1 su bardağı su
1 su bardağı sut
2 yumurta sarısı (cırpılmış)
1 tatlı kaşığı şeker
1 cay kaşığı tuz
250 gr. tereyağı (oda sıcaklığında)
su
Mikserin hamur karıştırma kısmına unu, mayayı, tuzu, şekeri, suyu ve sutu koyun ve karışım, hamur haline gelene kadar makineyi calıştırın. Daha sonra makineyi durdurup hamuru biraz da elinizle yoğurmaya devam edin (kulak memesi kıvamına gelmeli).
Hamuru bir borcama koyup uzerini hava almayacak şekilde kapatın ve bir gece boyunca buzdolabında bu şekilde bekletin.
Ertesi gun hamuru buzdolabından alıp oklavayla 2 parmak kalınlığında olacak şekilde acın. (hamur yapışıyorsa zemini ve oklavayı biraz unlayın). Oda sıcaklığına getirdiğiniz tereyağının tamamını hamurun uzerine yayıp hamuru 2 defa katlayın (sağdan sola ve onden arkaya doğru). Hamuru tekrar acıp yine 2 defa katlayın (bu defa soldan sağa ve onden arkaya) ve son olarak hamuru yine acıp tekrar 2 defa katlayın (sağdan sola ve onden arkaya).
Hamuru tekrar borcama yerleştirin. hava almayacak şekilde uzerini kapatıp 4 saat oda sıcaklığında bekletin.
Bu defa hamuru 3 mm kalınlığında dikdortgen şeklinde oklavayla acın. Hamurdan ikizkenarlı ve dikacılı (kısaca uzun ucgenler) kesin. Alt kenarların ortasına kucuk bir centik actıktan sonra rulo olarak sarın ve ay şekli vererek onceden yağladığınız tepsiye dizin.
Şekil verilmiş haliyle hamuru yine uzerine hava almayacak şekilde kapalı olarak 1 saat daha oda sıcaklığında bekletin.
Uzerlerine yumurta sarısından elinizle ya da fırca yardımıyla surun (fazla bastırmayın hamurun kabarıklığı inmemeli) ve onceden ısıtılmış 190 derecelik fırında 10 – 15 dakika kızarana kadar pişirin.