Talaş boreği malzemeleri :
Hamur icin:
- 1 su bardağı sut
- 1 cay bardağı sıvıyağ
- 2 corba kaşığı sirke
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Kulak memesi yumuşaklığına gelinceye kadar un
Unu azar azar eklerseniz ve hamur elinize yapışmayı bırakınca un eklemeyi keserseniz, hamurunuz kulak memesi yumuşaklığında olacaktır.
Yağlamak icin
- 1,5 paket tereyağı veya margarin( 375 gr ) oda sıcaklığında
Ustune surmek icin
- 1 adet yumurta sarısı
İci icin
Peynir, kuşbaşı etli, havuclu, bezelyeli ic.
Hazırlanışı :
1.Hamuru yoğurun ve eşit iki parcaya ayırın. 10-15 dakika dinlendirin.
2.Bundan sonra bir parca uzerinden tarif edeceğim uygulama aynen ikinci hamur parcası icin de uygulanacaktır. O nedenle tarifi ilk hamur parcası uzerinden vereceğim.
3.Hamuru merdane yardımı ile acabildiğiniz kadar acın. Tereyağını eşit altı parcaya ayırın ve birinci tereyağı parcasını actığınız hamurun uzerine elinizle yayın. Yayarken bir yandan da hamuru elinizle buyutmeye calışn.
4. Bu işlem bittikten sonra, hamurun karşılıklı kenarlarını birbirinin ustune gelecek şekilde katlayın. Hamurunuz kare şeklinde toparlanmış bir şekil alacak. Bu şekilde dolaba koyacağınız hamur, ikinci parcaya aynı işlemi yapıp bitirinceye kadar dolapta beklesin.
5. İkinci parcaya aynı işlemi yapıp dolaba kaldırdığınızda birinci hamur parcasını dolaptan cıkarın ve tekrar tezgahta merdane ile buyutun. Tekrar ustune tereyağı sıvayıp katlayın ve tekrar dolaba kaldırın. Bu işlemi bir kez daha yapın. Yani hamuru uc kere yağlayıp dolaba koymuş olacaksınız. Son seferinde dolapta yarım saat kadar bekletin.
6. Hamuru son defa tezgah uzerinde merdane ile dikdorgen şeklinde acın ve her biri kare şeklinde milfoy hamuru buyukluğunde olacak şekilde kesin.
7. Kestiğiniz kare parcalardan bir kısmına peynirli ic koyup, ucgen kapatın, bir kısmına etli ic koyup, rulo şeklinde sarın.
8. Boreklerin ustune yumurta sarısı surun ve onceden 180 derecede ısıtılmış fırında kızarıncaya kadar pişirin. Mumkun olduğu kadar sıcak veya ılık servis yapın. Afiyet olsun.
