
•1 Kilogram Hamsi
•1 Tatlı Kaşığı Tuz
•1 Su Bardağı Mısır Unu
•1 Cay Bardağı Aycicek Yağı
Hamsi secerken mutlaka taze olmasına dikkat edin. Taze hamsi kızartma yaptıktan sonra evin icinde koku bırakmaz. Taze olmasını hamsinin dış yuzeyinin ve gozlerinin parlak olmasından anlayabilrisiniz. Elinize aldığınızda dik durur. Eti yumuşak olmaz.
Hamsileri ayıklarken bıcak kullanmanız gerekmez. Başlarını elinizle kopardıktan sonra işaret parmağınızla icini temizleyerek cıkarın.
Başları temizlenmiş hamsileri yıkayın ve bir suzgece alın. Balıkları yıkadıktan sonra sularını suzmek icin sadece balık icin kullanmak uzere bir suzgec edinebilrisiniz. Balıkların uzerine tuz serpiştirin ve harmanlayın. Sularının suzulmesi icin bekletin.
Mutfak tezgahının uzerine temiz bir kağıt serin ve uzerine bir bardak kadar mısır unu koyun. Dilerseniz beyaz un da kullanabilirsiniz ancak mısır unu daha lezzetli olacaktır.
Hamsileri teker teker una bulayın. Unun hamsilerin icine bulaşmamasını sağlayın. Bu nedenle tek tek unlama tavsiye edilmektedir.
Balık tavasına yarım cay bardağını gececek kadar aycicek yağı dokun. Balık kızartmak icin en uygun yağ aycicek yağıdır. Yağ kızdıktan sonra ocağın altını kapatın ve hamsileri tavaya kuyrukları ortada kalacak şekilde dizin. Daha sonra ocağın altını yeniden yakın. Eğer siz hamsileri dizerken bir yandan da ocağın altı acık kalırsa ilk dizdikleriniz pişecek, son olarak tavaya koyduklarınız ise ciğ kalacaktır. Ocağınız da fazla hararetli değil orta derecede yanıyor olsun.
Hamsilerin altta kalan kısımlarının kızarıp kızarmadığını control etmek icin ust kısımlarının renginin hafifce değişmesini ve kuyruklarının da hafifce cıtır olmasını bekleyin. Hepsini aynı anda cevirebilmek icin tavanın boyutuna gore duz bir kapak kullanın. Hamsilerin uzerine kapatın. Tavanın icindeki yağı cevirirken dokulmemesi icin bir kaseye tavanın kenarından suzdurun. Tum hamsileri kapağın uzerine alın ve pişmemiş tarafını tavaya koyun. Uzerine kasedeki yağı yeniden ekleyin.
Cevirdiğiniz hamsileri daha kısık ateşte pişirin. Zaten sıcak oldukları icin de daha kısa surede pişeceklerdir.
Eğer balıkları cevirmek icin duz bir kapak kullanıyor iseniz hem bir seferde hepsini cevirmiş olursunuz hem de balıkları bolmeden butun halde cevirebilrisiniz.
Kızarttğınız hamsileri havlu kağıt uzerine alarak fazla yağını suzdurun ve servis edin.