Afyonkarahisar'ın unlu ve bir o kadar da lezzetli haşhaşlı boreği. biraz zahmetli ama o zahmete değiyor gercekten. bu tarifi afyonyemekleri.com sitesinden sectim. tabii kendi yaptığımız şekilde anlattım.
unu eleyelim. yeşil mercimeği haşlayalım. soğanı yemeklik doğrayıp,tuz,karabiberle kavuralım. margarin ya da katıyağı bir tavada eritelim. haşhaş kavrulmuş ve ezilmiş olsun ya da havanda az sıvıyağla ezilebilir.
haşlanmış mercimeği yarı ezip, kavrulmuş soğanla karıştıralım.
fırını yakalım.
1 kg. un
1 cay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı don yağı (ic yağ) ve ya margarin
1 su bardağı yeşil mercimek veya patates
100 gr. Haşhaş
1 baş soğan
Tuz, karabiber
Unu, tuzu ve ılık suyu katarak hamuru yoğururuz. yoğurduktan sonra biraz dinlendirmek super sonuc verir.
daha sonra hamurdan buyuk yufkalar hazırlarız. icine erimiş yağ ve ezilmiş haşhaş surup dorde katlarız(her katladıktan sonra tekrar yağlıyoruz tabi.). bir tepsiye koyup, buzdolabında dinlendirilir. bir yufka dinlenirken diğer yufkalar da aynı şekilde hazırlanır.
buzdolabı ya da serin yerde dinlenmiş katlı-yağlı hamurlar tekrar merdane yardımıyla acılır. tekrar eritilmiş katıyağ ve haşhaş surulur. rulo halinde durulur.
hazırlanan rulo hamuru, pasta dilimler gibi dilimleriz. her bir dilimi el buyukluğunde acıp ic harc olarak hazırladığımız mercimekli karışımdan bir yemek kaşığı TAM ORTASINA yerleştirelim. iki seref sararak uzun dikdortgen borekleri oluşturalım
en ustlerine de azar azar haşhaşlı yağdan fırcayla surelim.
yağlanmış tepsiye sıralayıp, 180- 200 derecedeki fırına surelim (fırına verelim). uzerleri kızarıncaya kadar pişirelim.
afiyetle yiyelim.
yanında vişne hoşafını tavsiye ederim. hazır vişne suyu da aynı lezzeti verir.
(patatesli harc hazırlamak icinse; patatesler haşlanır, aşırı olmayacak şekilde ezilir, tercihe gore biraz beyaz peynir de serpilir, kırmızı pul biberle acılık cok yakışır. yine soğan kavrulup karıştırılır. )