ACMA TARİFİ

Malzemeler:
1 su bardağı ilik sut
1 cay bardağı sıvı yağ
1 tatlı kasığı sirke
1 yumurta
2 cay kasığı seker
2 cay kasığı tuz
1 kucuk paket yas maya (42 gr)
3 -3,5 su bardağı un
Bezeleri acmak icin az un ve mısır nişastası
Arasına surmek icin: 100 gr tereyağı
İc malzemesi: 200 gr beyaz peynir yarım demet maydanoz

Yapılışı:
Ilık sutle maya ve seker ıslatılır.
Un bir leğene konur ortası havuz gibi acılır, icine yumurtanın beyazı ilave edilir, sarısı ayrılır.
Sıvıyağ, sirke, kabartilan maya ve sut karışımı, tuz yoğrulur. Yumuşak bir hamur yapılır.
Mayalanması icin hamur bir kenarda bekletilir, yarım saat sonra 8 tane beze yapılır.
Bezeleri acmak icin mısır nişastası ve az un karışımı kullanılabilir. Bezeler kucuk tatlı tabağı buyukluğunde acılır ve acılan her bezenin uzeri yumuşak tereyağı ile elle yağlanır, ust uste kapatılır.
En ust kata tereyağı surulmez ve resimdeki gibi yuvarlak buyuk bir yufka yapılır ama merdaneyle fazla inceltilmeden acılır.
Daha sonra bıcak yardımı ile acılan hamur kesilir 12 parcaya bolunur. (Yufkanın ebadına gore 14–16 parcaya bolunebilir, daha kibar olur)
Her parcanın uzerine maydanozlu peynir karışımı konup sigara boreği gibi sarılır. Tepsiye dizilip bir kenarda 30 dakika bekletilir, uzerine ayırdığımız yumurta sarısı surulup 200 derecelik onceden ısıtılmış fırında altı, ustu kızarana kadar pişirilir ve ılıkken servis edilir.
ALINTIDIR
KAYNAK:Tatlıdan tuzluya​