AVUSTURYA MUTFAĞI



Avusturyalıların yeme alışkanlıklan kırsal kesime ve şehre gore buyuk farklılıklar gosterir. Tabii yeme alışkanlığmdaki bu farklılık mutfağın dayandığı besin maddelerindeki farklılığı da ortaya cıkarır. Eskiden kırsal kesimde cok fazla et yenmez, koyluler hayvanları ancak ozel gunler ve bayramlar icin keserlerdi. Genellikle besin maddeleri sut, sut urunleri ve şarkuteri dışında, patates ve buğday urunleri idi. Daha sonra mısır geldi ve mısır ve mısır unu Avusturya Mutfağı'na girdi. Mısır Avusturya Mutfağı'na Turklerden gelmiştir. Bu nedenle Avusturyalılar mısır ununa "Turkische Weizen" (Turk unu) derlerdi.
Kırsal kesimde, Avusturyalılar patates ve patates unundan da değişik yemekler yaparlardı. Bunlar ceşitli giriş yemekleri, ana yemekler ve tatlılardı. Tabii buğday unu da, ekmek icin kullanıldığı kadar, makarna ve tatlı yapımında da yaygın olarak kullanılırdı. Yani kısaca Avusturyalılar koylerde cok fazla un ve un urunleri kullanırlardı.
Şehirde ise eskiden cok et tuketiliyordu. Mesela 16. yuzyılda Avusturya'da şehirlerde kişi başına yılda 100 kg. et tuketiliyordu; yani gunde hemen hemen 300 gr. kadar et tuketilirdi. 18. yuzyılda Avusturya'da kucuk burjuvazide gunde iki kere et yenirdi. Gunumuz Avusturya'sında et tuketimi gerek etin pahalı olmasından, gerekse modern yeme alışkanlıklarında saglıklı yeme, on plana cıktığından eskiye gore azalmıştır. Ama yine de gunde bir oğun ki bu ağırlıklı oğundur, Avusturyalılar mutlaka et, etin yanında ise makarna, sebze, pirinc ve bazen de salata yerler.
Avusturyalılar et pişiriminde hemen hemen tum pişirme tekniklerini kullanırlar. Kızartma, tencerede pişirme, haşlama, kavurma gibi. Şiş turu ızgaralar ise mutfaklarına yeni giren pişirme metotlarındandır.
Avusturyalıların en unlu et yemeği "Schnitzel" (şinitsel) dir. Normal olarak dana etinden yapıldığı icin pahalı bir yemek olan şinitseli Avusturyalılar genellikle en onemli yemek olan pazar oğle yemeklerinde yaparlar. Dana eti bulunması zor ve pahalı bir et olduğundan, yerine tavuk eti de kullanılabilir. Şinitsel genelde ulkemizde bilindiği gibi her zaman pane yapılmış bir et değildir. Pane, şinitselin bir tur pişirme usuludur. Şinitsel cok ince dilimlenmiş bir nevi kulbastı inceliğindeki dana bonfilesidir.
Viyana'nın Avusturya yeme alışkanlığında buyuk etkisi olmuştur. Herşeyden once ilk fırın Viyana'da kullanılmış ve bu da pişirme tekniklerine buyuk bir ceşitlilik getirmiştir. Daha sonra bu ocaklı fırınlar kırsal kesime de yayılmıştır.
Ayrıca bugun olduğu gibi eskiden de Viyana'da cok değişik ve ustun kaliteli un ceşitleri vardı. Ozellikle pancardan ucuz şeker elde edilip piyasaya girince, Bohem aşcıların da etkisi ile, şeker ve una dayanan ceşit ceşit pasta ve tatlılar yapılmaya başlandı.
ALINTIDIR....