
Malzemeler
İc Harcı (2 Adet Koyun Mumbarı icin);
◦2 Su Bardağı Pirinc
◦3 Adet (Orta Boy) Soğan
◦250 Gr. Orta Yağlı Kıyma
◦1 Yemek Kaşığı Domates Salcası
◦1 Yemek Kaşığı Biber Salcası
◦Tuz ve Karabiber
Mumbarın Temizlenmesi;
◦Mumbarın bir ucu musluğa tutularak, ilk once kaba pisliğinden arındırılır. Bir kebap şişi (veya normal orgu şişi olabilir) yardımı ile mumbar "ters-yuz" edilir.
◦Mumbar, kesme tahtasının uzerine konur, bıcağın tersi ile uzeri kazınarak iyice temizlenir. Bu işlem sırasında sık sık suya tutulur ve kazınan ince pislikler yıkanır.
◦Mumbarlar, bir kaba konur ve tuz ile 2-3 dk. ovulur.
◦Son olarak mumbarlar, soğuk su ile iyice durulanır, bu işlem 2-3 kez tekrar edilir.
Genişletmek icin tıkla...
İc Harcının Hazırlanması;
◦Soğanlar minik minik doğranır, pirincler yıkanır ve kıyma, salcalar, tuz karabiber eklenerek yoğrulur. (Malzemelerin sadece karışması yeterlidir, kofte harcı gibi ozleşmesine gerek yok)
Yapılışı
◦2 adet soğan ve yarım limon irice doğranır, mumbarlar ile birlikte bir kaba konur ve 2-3 dk. boyunca iyice ovulur. Soğuk su ile durulanır.
◦Son olarak bir miktar tuz ile 1-2 dk. ovulur ve durulanır.
◦Yine bir şiş yardımı ile, yağlı tarafı ice gelecek şekilde, "ters-yuz" edilir. Bu işlem, musluğun altında yapılırsa daha kolay olur. Ters-yuz edildikten sonra bir kac kez durulanır ve bir kevgirde suyu suzulene kadar bekletilir.
◦Mumbarın bir ucu hafifce iceri kıvrılır, kabak oyacağının ic kısmına harc konur ve mumbarın ici cok sıkı olmayacak ve arada boşluklar bırakacak şekilde doldurulur. (Cok sıkı doldurulursa pişerken patlar)
◦Doldurma işlemi bitince, iki ucu birleştirilerek iple bağlanır.
◦Mumbarlar bir tencereye konur ve uzerini 3cm. gececek kadar su eklenir. Bir şiş yada catal yardımı ile uzerine delikler acılır. Kaynadıktan sonra, altı kısılarak, ağır ateşte pirincler yumuşayıncaya kadar pişirilir.
◦Mumbarlar pişerken, surekli kontrol edilmeli ve su seviyesi eksildikce, kaynar su eklenmelidir. Ayrıca pirincler şiştikce zaman zaman mumbarlarda catal ile yeni delikler acılmalıdır. (Duduklu tencerede pişirilecekse, onceden bol bol delinmelidir.)
◦Piştikten sonra bir kevgire alınır ve suyu suzdurulur. (Bu şekilde buzlukta uzun sure saklanabilir)
◦Servis edileceği zaman, zeytinyağında kızartılmalı ve mutlaka sıcak servis edilmelidir.
Genişletmek icin tıkla...
ALINTIDIR...