Dunyanın sayılı mutfakları arasında yer alan Turk mutfağının en seckin ornekleri, bayram sofralarında yerini alıyor. Bayram sofraları sadece yemekleriyle değil, sunumlarıyla da one cıkıyor.
Turkiyenin bircok yoresindeki evlerde, temizlik, alışveriş, yemek ve tatlı hazırlıklarıyla bayram telaşı yaşanıyor. Dunyanın sayılı mutfakları arasında yer alan ve bunyesinde tatlıdan tuzluya yuzlerce farklı tarifi barındıran Turk mutfağının en seckin ornekleri bayram sofralarında yerini alıyor.
İşte il il Turkiyenin bayram sofraları:
◊ Adana: Adanada bayram gunleri, bzengin kulturun de etkisiyle değişik lezzetlerle susleniyor. Adanada bayram sofralarından eksik olmayan ve misafirlere ikram edilen yoresel yemeklerin başında, yuksuk corbası geliyor. Yuksuk corbasını Kabak Cintmesi izliyor. Taş Kadayıf ve Kadayıflı Karakuş tatlısı Adanalıların vazgecilmez bayram tatlıları arasında yer alıyor.
◊ Ardahan: Ardahanda bayrama ozel olarak katmer, hengal, maviş ve etir (kaz pilavı); bayram tatlısı olarak un helvası, baklava, sutlac ve elma dolması yapılıyor.
◊ Artvin: Her gun bir evde toplanarak imece usulu tatlılar yapan Artvinli kadınlar; burma tatlısı, mekik tatlısı, laz boreği, baklava, yalancı sarma ve su boreği yaparak bayrama hazırlanıyorlar.
◊ Aydın: Aydında bayram sofralarını baklava ve kabak tatlısı susluyor.
◊ Antalya: Kapama, mıhlı, cılbır, keşkek, alafaşı, kole ve daha bircok zengin lezzetin sofraları suslediği Antalyada hoşmerim, fıtır, okuz helvası ve kabak tatlısı da bayram sofralarını susleyen tatlılar arasında yer alıyor.
◊ Bartın: Geleneksel olarak hamur işi, sebze yemekleri ve balığın beslenmenin temel noktalarını oluşturduğu kentte, pirincli mantı, yumurtalı ısbut ve pumpum corbası ikram edilen yiyecekler arasında. Bayram tatlısı olarak da kabak burması ikram ediliyor.
◊ Bingol: Bingolde bayramlarda en cok tutamac, mastuva, keldoş ve icli kofte tercih ediliyor.
◊ Edirne: Bircoğu gunlerce uğraş gerektiren yemek kulturune sahip olan Edirnede bayram sofrasına, en cok kara kavurma, ciğer sarma, hunkar beğendi, kuzu kapama, terbiyeli et, kimyonlu et, lahana sarması, patlıcan musakka ve ekşili kofte eti getiriliyor.
◊ Elazığ: Elazığda bayramda yapılan yemekler arasında ilk sırayı Harput kofte, doğme corbası, icli kofte ve gomme alırken, tatlılarda ev baklavası tercih ediliyor.
◊ Erzincan: Hamur işi yemekleriyle one cıkan Erzincan bayram sofralarında un corbası, yaprak sarması, kabak kurusu sarması, gendime corbası ve su boreği mutlaka bulunuyor. Yaprak dolması, ekşili corba ve kete, bayram spesiyalleri arasında bulunurken tatlı olarak kayısıyla yapılan gasefe adlı tatlı ve hoşaf tercih ediliyor.
◊ Erzurum: Erzurumda bayram sofraları ayran aşı corbası, su boreği, yaprak sarması, lor dolması, cevizli kete ile şenlenirken, kadayıf dolmasız bayram sofrası duşunulemiyor.
◊ Gaziantep: Gaziantepte, Ramazan Bayramında ev halkının sabah kahvaltısı yerine yemeyi tercih ettiği ve ozellikle misafirlere yapılacak ikramlarda onemli bir yer tutan yuvarlamanın hazırlıklarına başlandı.
◊ Giresun: Giresunda, ozel gunlerin en onemli yoresel yemeği samatsa pişirme hazırlıkları şimdiden başladı. Samatsa, mısır unu, sut ve kokulu kara uzum pekmezinden yapılıyor.
◊ Gumuşhane: Bayram namazından sonra bayramlaşmaya gelenlere ikram edilen borek ve erişteler icin yufkalar acılıyor.
◊ Hatay: Zengin bir mutfak kulturune sahip Hatayda, her bayram her evde ekşi aşı, oruk gibi yemek ve mezelerin yanı sıra kombe tatlısı yapılıyor.
◊ Iğdır: Iğdırda, bayram gunlerinde hemen her evde balık coreği bulunuyor. Ceviz ve hamurdan yapılan ve balık şekli verilen bu corek, bolge insanının bayramlarda olmazsa olmazı arasında yer alıyor.
◊ İzmir: İzmirin Ramazan ayı ve bayramına ilişkin en ozel tatlarının başında, ilk kez duyanların biraz tuhaf bulduğu ekmek dolması geliyor. Turk mutfağında zeytinyağlı ve etli olmak uzere sayısız seceneğe sahip olan dolma,
İzmirde sadece bayrama ozgu bir tat olarak ekmek icinde pişiriliyor.
◊ Karabuk: Perohi, gozleme, Safranbolu bukmesi, kuyu kebabı, kara mancar, bandırma, sini coreği, cullu borek, bazlama, su boreği, safranlı zerde, hoşmerim ve haluşka kentte sofraları susleyen yoresel yemekler arasında bulunuyor.
◊ Kars: Karsta, domates ve etten yapılan yoreye ozgu ekşili et yemeği, yeşil mercimek ve erişteden yapılan erişteli pilav ile elma ve cevizden yapılan elma dolması, en cok tercih edilen bayram yemekleri arasında yer alıyor.
◊ Kocaeli: Kocaelide bayram sofralarında en cok umac corbası ve Gebze mantısı tercih ediliyor.
◊ Malatya: Malatyada misafirlere servis edilecek tatlıların yanı sıra lahana sarması, iri kofte, kombe ve yoğurtlu corba da bayram icin onceden hazırlanıyor.
◊ Muş: Muş koftesi, hazut dolması, kırcıklı kalem dolması ve keşkek, bayram sofralarının vazgecilmezleri arasında
◊ Rize: Genellikle lahana sarması, turşu tava ve kara lahanadan yapılan yoresel yemekler bayram sofralarının demirbaşı olurken, bu yemeklere, yoreye ozgu olan ve kokulu kara uzumden yapılan pepecura tatlısı eşlik ediyor.
◊ Sakarya: Sakaryada bayrama ozgu yoresel yemek ve tatlılar arasında, ilcelere gore değişen alışkanlıklara rağmen keşkek, kıvrım baklava, ure tatlısı, lokum ekmeği ve incir uyutma tatlısı yoresel yemek ve tatlılar olarak bayram sofralarını susluyor. Osmanlı kulturunun izlerini taşıyan mutfağıyla tanınan Sakaryada vezir parmağı, kemalpaşa tatlısı, şambaba, şekerpare, tel kadayıf, gullac ve sutlacın yanı sıra, incir uyutması, kuşburnu tatlısı, uhut tatlısı, kıvrım baklava taraklı da sofralardaki yerini alıyor.
◊ Tekirdağ: Bayramlarda Tekirdağda ozellikle ev baklavası, kadayıf, peynir tatlısı, zerde ve revani tatlısı yapılıyor. Tarhana corbası, yoğurtlu borani, sulu kofte, Tekirdağ koftesi, cizleme, borek, kesme makarna, kuskus Tekirdağ bayram sofralarının geleneksel yemekleri arasında yer alıyor.
◊ Van: Vanda bayram sofralarında, ayran aşı, grut aşı, şile, keledoş, sengeser, murtuğa, kurut koftesi, uzum aşı, cılbır, ekşili, ciğer koftesi, Van baklavası, Van pastası, işbabyan, kavut, paluza, comlek yahnisi yerini alır.
◊ Zonguldak: Zonguldakta yoresel yemekler kent merkezlerinde unutulmaya yuz tutmuş olsa da Ramazan Bayramında ozellikle kırsal kesimlerde hazırlanan beyaz baklava, mısır keşkeği, yağlı hoşaf, sirkeli kofte, pelvaza, ekşili kofte, kabak gozlemesi ve uğmac corbası bayram sofralarını suslemeye devam ediyor. Su boreği, kabaklı borek, bazlama, cizleme, komec ekmeği, tarhana corbası, pide turleri, malay, cevizli ev makarnası ve mısır ekmeği gibi yiyecekler yorenin unlu urunlerden yapılan yemekler arasında bulunuyor. Bolgede bayramların geleneksel tatlısı ise beyaz baklava.
ALINTIDIR..