











Giresun, kuzey sahillerimizde yeşil ile mavinin kucaklaştığı cok eskiden yaşayan Amazonlar’ın yerleştiği bir kiraz ve fındık diyarıdır denilmektedir. Şehrin nerede kurulduğu ve kimler tarafından iskan edildiği konusu tartışmalıdır. Bu tereddut M.O. 350 yıllarına ait kaynaklarda da yer almaktadır. Coğrafyacı Strabon, Farnakia dediği şehrin; bugunku Giresun kentinin olduğu yerde kurulduğu uzerinde durmuştur. Romalı idareci Arrien Farnakia´nın eski adının Kerasus olduğunu belirtmiş ve buranın Sinoplular tarafından kurulduğunu yazmıştır.
Şehir hakkında Roma, Bizans ve Rum Pontus İmparatorluğu donemine ait tatminkar bilgiler yoktur.
Eski Anadolu tarihi araştırmalarında, şehir ve kasaba tarihlerinde dil incelemeleri sonucunda, bu bolgede M.O. 2000´li yıllardan beri Turk varlığının mevcut olduğu anlaşılmıştır.
Her yorenin kendine has mutfağı olduğu gibi Giresun'un da kendine ozgu cok değişik ve lezzetli yemekleri vardır. Zengin Giresun mutfağından cıkıp Turkiye genelinde benimsenmiş yemekleri bulunmaktadır. Bununla ilgili valilikce yoresel yemeklerin tescillenmesi konusunda calışma yapılmaktadır. Giresun yemeklerinin malzemeleri insanı etkileyen bir doğallığa , tazeliğe ve guzelliğe sahiptir.Bu malzemelerin başında yemeklik olarak kullanılan Karalahana, Isırgan, Pezik, Madımak, Galdirik, Mantar, Sakarca, Cileklik, Mendek, Merulcan, Marul, Maydanoz... gelir. Hayvansal besinlerden sut, yoğurt, yumurta, tereyağı, suzme, bal, peynir, cokelek en yaygın olarak kullanılan malzemelerdir.
Bunların yanında mutfaklarda, kilerlerde ve serentilerde saklanarak yerine gore kullanılan malzemelerde mevcuttur. Bu malzemeler şunlardır :
Kuruluklar
Fırın Fasulyesi, Fırın Darısı ve unları, Soğan, Sarımsak ve Tahıllar, Yufka, Kadayıf, Patates.
Pekmezler
Taflan Pekmezi, Uzum Pekmezi, Armut, Elma Pekmezi, Tongel (Dongel-Muşmula) Pekmezi.
Receller
İncir, Uzum, Kiraz, Ayva, Vişne, Kızılcık, Şeftali, Elma Receli.
Turşular
Fasulye, Salatalık, Yeşil Domates, Biber, Beyaz Lahana Turşusu.
Tuzlular
Fasulye, Mantar, Yeşil Domates, Hamsi Tuzlusu.
Salcalar
Biber, Domates Salcası.
Baharatlar
Karabiber, Kırmızı Biber, Nane, Anuk, Kekik, Reyhan.
Karalahana Corbası : Kara lahana, sahil kesiminde en cok tuketilen bir sebzedir. Corbasına mısır unu, mısır yarması, fasulye katılarak yapılır.
Unnama : Kara Lahanadan yapılan bir corba olup, lahana ince ince kıyılır, pişerken mısır unu katılır. Uzerine de treyağ ile ic yağ yakılır.
Doşeme : Kara Lahanadan yapılan koyu bir yemek turudur, icine mısır yarması katılır.
Diple (Otduk) : Kara Lahana, Fasulye, Fiğ ucu gibi ceşitli sebzelerden yapılmaktadır.
Kabak Kabuğu Kavurması : Kara kabağın kabuğundan yapılır. Bunun icin ozel kabaklar secilir. Kabak kabuğu haşlandıktan sora suyu suzulerek, soğan ve fasulye ile kavrularak yapılır.
Diken Ucu (menavcan) : Karadeniz de yetişen, asma şeklinde olan bir dikenin, ilk bahardaki yaprak surumlerinden, Kavurma şeklinde yapılan bir yemek turudur.
Sakaca : Fındık bahcesinde, ilk baharda yetişen bir ot turunden, kavrularak yapılan bir yemektir.
Siron : Yarı pişmiş yufkalardan yapılmaktadır. yufkalar rulo yapıldıktan sonra iki uc santim ara ile kesilip bir tepsiye, kesik kısımları uzerine dizilir. Uzerine yoğurt dokulur, sarımsaklı tereyağ eritilerek uzerine dokulur ve son olarak fırında hafif ısıtılır.
Haşıl : Fırında kurutulmuş mısırın yarmasından yapılır.
Hoşmak : Kuru fasulyeden yapılır. Muhallebi gibi koyu olur.
Isırgan : Hepimizin bildiği, dertlere deva olan ısırgan otunda yapılmaktadır. Dar gun yemeği dir. Yayla yolunda cok yapılır. yaylaya ilk cıkıldığına da cok yapılır. Cunku o zamanlarda başka sebzeler bulunmaz.
Soğan Kızartması : Bildiğimiz yeşil soğanın yaprakları kızartılarak, uzerine yumurta kırılarak hazırlanır.
Fasulye Turşusu : Yeşil fasulyeden yapılan ve yorede en cok tuketilen turşudur.
Galdirik Turşusu : Galdirik denilen,yabanda yetişen sebzenin sapından yapılmaktadır. İlkbaharda yapılır.
Pazı Turşusu : Bildiğimiz pazının sapından yapılmaktadır.
Taflan ve Kiraz Tuzlusu : Taflan (Karayemiş) ve Kiraz, mevsimlerinde tuzlanarak kuplere konurlar. Kış aylarında bu tuzlamalar soğan ile kavrularak yemek yapılırlar.
Mısır Ekmeği : Eskiden darı ekmeği denilirdi. Yorenin sofralarında olmazsa olmazlardandı eskiden, gunumuzde cok tuketilmemektedir. Onceleri sac ustunde yapılıyordu. Son yıllarda kuzinenin fırınında tepside yapılmaktadır. Hamsi kızartmasını veya ısırgan yemeğinin yanında bir baş soğan ile oyle tatlı olur ki. Fırında kurutulan mısırdan yapılan ekmeği ise koy yortuna doğrayınca lezzetinden gecilmez.
Fındıklı Borek : Yorenin en cok yaptığı borek ceşidi olup, bol fındıklı ve tere yağlıdır.
Hamsi Buğlama : Hamsi balığında, kuzinenin fırınında yapılır.
Hamsi Izgara : Sahilde veya evin bahcesinde, ızgarada taze hamsiden yapılır.
Hamsi Kızartma : Ozel tavalara, mısır ununa bulanan hamsiler, kendine ozgu dizim şekli ile dizilirler, yine kendi kapakları ile el değmeden ters yuz edilerek pişirilir.
ALINTIDIR...