Edirne Yemek Kulturu

Edirne, Osmanlı Devleti'ne başkentlik yapmış, saray mutfağını tanımış bir sınır kenti. Avrupa'ya yuzunu donenlerin ise son durağı. Edirne'ye gidince ne yenir, Edirne ciğeri... Beyaz peyniri, kaşağı, ay cicek yağı, badem ezmesi gecmişi gunumuzde yaşatan bu ilin yemek kulturu icin verdiğimiz birkac ornek.
Edirne nufusunun coğu kent merkezinde yaşıyor. Yorede; buğday, pirinc, şeker kamışı, ayciceği, kavun ve karpuz yetiştiriliyor. Bunların yanı sıra hayvancılık da cok gelişmiş. Unlu Edirne beyaz ve kaşar peyniri ozellikle kırsal kesimin onemli gelir kaynakları arasında.
Bedesten ve Alipaşa Kapalı Carşısı'nda Edirne'nin yoresel urunlerini satın alabilirsiniz. Oradan ciğer yemek isterseniz ciğercilerin sıralandığı caddeye gecebilirsiniz. Bunun yanın Edirne ciğ boreği de her yerde yapılır ancak buradaki gibi lezzetli olmaz. Ciğ boreğin icine yoğurt, yumurta bir de huner katıyorlar son olarak da Edirne havası. Akıtma, katmer, kulac, yoğurtlu kulak; Tatar yemeklerinden kobete; mısır unuyla yapılan kacamak, malika, etli marul dolması, ciğer sarma nohudu ekmek, katmerli pazı boreği yoresel yemeklerden bir kacı.
Bir tur patlıcan salatası olan mamzama; Edirne'de ve ozellikle Kırklareli'de bilinen uzum suyuna hardal eklenerek hazırlanan hardaliye, labada adlı ottan yapılan borani; değişik turde bir peynir tatlısı olan belmuş; sute peynir eklenmesiyle yapılan akcakatık tatlılardan badem ezmesi ve gaziler helvası Edirne'nin en bilinen yoresel lezetleridir.
ALINTIDIR...