Ulkemizin bircok yerinde olduğu gibi, Turk Kulturu acısından Sakarya mutfağındaki zenginlik; Orta Asya’dan, Balkanlardan, Kafkaslardan taşınan ve Anadolu topraklarında buluşan urunlerin ceşitliliği ile uzun bir tarihsel surec boyunca birbirinden farklı bircok kulturle yaşanan etkileşim sonucunda ortaya cıkmıştır. Geliştirilen yeni tatlar, yore mutfak kulturunun bugune gelmesini sağlamıştır. Genel olarak tahıl, ceşitli sebze ve bir miktar etle, sulu olarak hazırlanan yemek turleri, corbalar, zeytinyağlılar ve hamur işleri ve kendiliğinden yetişen otlarla hazırlanan yemeklerden oluşan Sakarya Mutfağı; pekmez, yoğurt, bulgur vb. gibi kendine ozgu sağlıklı yiyecek turlerini de ortaya cıkarmıştır. Yorede alt kultur grupları arasında farklı lezzetleri barındıran yeme-icme bicimleri, ozel gun, kutlama ve torenlere ayrı bir anlam ya da kutsallık taşımaktadır. Sakarya mutfağı, ceşit zenginliği ve damak tadına uygunluk yonunden olduğu kadar bircok yemek ve yiyecek turu ile sağlıklı ve dengeli beslenmeye kaynaklık edebilecek ornekleri barındırmaktadır.

Giyim-kuşam Halk oyunları muziğinde olduğu gibi yore mutfağında Rumeli, Kafkasya, Doğu Karadeniz ve Anadolu iclerinden goc edenler yore mutfağına ceşitlilik kazandırmıştır. Tum kesimlerde beslenme, hamurlu yiyecekler dayanmaktadır. Kentleşme ile birlikte beslenmenin buyuk olcude pazar urunlerine dayanmaya başlaması ile birlikte ildeki sebzelerin ozgun kullanımı halen devam etmektedir.

Adapazarı'na has yoresel yemek denilince oncelikle akla "ıslama kofte" ve "kabak tatlısı" gelmektedir. Manavların dartılı veya tereyağlı keşkeği, cevizli lokumu, kabak kıvırması, sutlu uzumu, uresi, uğutu, kopuk helvası, Cerkezlerin Tavuğu (Epışıps), Abazaların pastası, Karadenizlilerin hamsi buğulaması, karalÂhana corbası veya muhlaması, Gurculerin Hallobyası, Arnavutların ciğeri, Boşnakların boreği, Muhacirlerin kapaması; yoredeki sofralara hem lezzet, hem de gorunum zenginliği katmaktadır.

Islama Kofte: Sakarya'nın ulusal duzeyde tanınmış en onemli yemeği "Islama Koftesi”dir. XX. yuzyılın başlarında Balkanlardan yoremize goclerle geldiği sanılan ıslama koftenin, diğer yore koftelerinden en belirgin farklılığı, yoredeki yaylalarda yetişen hayvanların etlerinden yapılan "koftesi" kadar, "kemik unu ve toz biberli sosa batırılıp kızartılmış" olan enfes ekmeğidir.

Kabak Tatlıları: Adapazarı'nda tatlı deniline akla "kabak tatlısı" gelir. "Toplu, kaplı, sutlu, pirincli, cevizli, fındıklı, uzumlu"su yanı sıra, gorunumu kol boreğini hatırlatan, cok ince acılmış yufkaların arasına rendelenmiş bal kabağı ve cevizlerin serpilmesinin ardından oklava ile rulo yapılıp pişirilmesi ve uzerine ılık ağdanın dokulmesinden mamul "kabak kıvırması", yorenin en populer ve şohretli kabak tatlısıdır.

Diğer Yore Tatlıları: Peynirden yapılan hoşmel, pirincten yapılan sutlac, darıdan yapılan ure, incirden yapılan incir uyuşturması, kuru uzum ve sutten yapılan sutlu uzum, buğday unundan yapılan kara helva ve uğut, coven kokunden yapılan kopuk helvası, yufkadan yapılan ve gullac'ı hatırlatan yufka boreği, yore sofralarını susleyen geleneksel tatlılardır.

Yore Meyve ve Sebzeleri
Geyve'nin ayvası ve kirazı, Pamukova'nın kavunu, Taraklı’nın cevizi ve enginarı, Sapanca'nın eriği ve elması, Kaynarca'nın kabağı ve lahanası, Akova'nın patatesi ve soğanı, Karasu ve Kocaali'nin fındığı; sadece Sakarya da değil, Marmara Bolgesinin genelinde ısrarla aranmakta ve tercih edilmektedir.
Alıntıdır...