












Yore mutfağında ağırlık unlu (buğday ve mısır unu) mamullerden yapılan yemek turlerindedir. Zonguldak ormanlarında belki dunyanın en lezzetli kestanesi "kuzu kestanesi" yetişmekte olup, mevsiminde toplanan kestane suda haşlanarak "tuzlama" butun olarak fırında kavrulmasıyla "kavşak", cizilerek ateşte pişirilmesiyle kebap (komme) biciminde değerlendirildiği gibi kurutularak da saklanır. Ulkemizde sadece Kdz.Ereğli'de yetişen Osmanlı Cileği, orman altı bitki ortusu icinde yer alan dağ ciceği, kızılcık (kiren), kuşburnu, boğurtlen, fesleğen, nane, defne, karayemiş, ahlat yore mutfağında değişik kullanma bicimlerinde değerlendirilmektedir.
Uğmac Corbası
Malzemesi
6 kaşık un, 2 su bardağı kaynatılmış sut, 1 su bardağı su, tuz.
Yapılışı
Un iki bardak su ile iyice ovulur. Tel tel dokulmesi sağlanır. Bir bardak su, bir miktar tuz atılarak kaynatılır. Kaynamakta olan suya un karıştırılarak atılır, pişinceye kadar kaynatılır. İcine sut ilave edilir, tuzu kontrol edilir. Servis sıcak yapılır. İstenirse, uzerine nane serilebilir.
Cevizli Dolma
Malzemesi
250 gr ceviz, 2 su bardağı bulgur, 1 adet buyuk baş soğan, tuz, karabiber, kimyon, maydanoz 1 fincan sıvı yağ, yatırım ekmek kaşığı salca.
Yapılışı
Rendelenmiş soğan, yağda pembeleşinceye kadar kavrulur, salca konur. Yatırım su bardağı su konularak kaynatılır. Kaynamış olan bu harc, bulgurun uzerine dokulur ve kabarması beklenir. İcine dokulmuş ceviz, tuz, baharat ve maydanoz konulup karıştırılır.
Yaprak Sarma
Malzemesi
300 gr. Kıyma (koyun ve dana eti karışık) 1.5 su bardağı pirinc, 1 adet buyuk baş soğan, tuz, karabiber, maydanoz, dere otu, yeteri kadar margarin 2 adet domates ya da 1 corba kaşığı salca, taze ya da salamura uzum yaprağı.
Yapılışı
Soğan, domates (kabukları soyulmuş), dereotu, maydanoz kucuk kucuk doğranır (kıyılır), icine kıyma,pirinc,tuz, karabiber ve yarım cay bardağı sıvı yağ konur karıştırılır. Elde edilen dolma ici uzum yaprağına sarılır. Sarılan dolmaları, sarmaların parmak inceliğinde ve kucuk olmasına ozen gosterilir. Tencereye ya da guvece yerleştirilen sarmaların uzerine harcan suyu ve margarin konularak orta ateşte pişirilir. Pişen sarmaların uzerine sarımsaklı yoğurt, yağda kızdırılan sos (salca, kırmızı biber) gezdirilerek sıcak servis yapılır.
Malay
Ocakta kaynamakta olan su tenceresine yavaş yavaş mısır unu katılır ve surekli karıştırılır. Elde edilen katı bulamac yayvan kaplara kaşıkla kucuk parcalar halinde dokulur. Uzerine sut şeker, 8toz şeker) dovulmuş ceviz kızdırılmış tereyağ ya da pekmez dokulerek tatlı malay; kıkırdak, dovulmuş ceviz, tereyağlı; kucuk parcalar halinde doğranmış kavrulmuş kazciğeri, kaz yağı dokulur. Yorede ceviz bol olduğundan gecmişte cevizden elde edilen yağ ile tafta (yağı cıkarılan ezilmiş dovulmuş ceviz kırıkları) malayın ustune dokulur.
Alıntıdır...