Malzemeler;
2-3 adet ayva
4 Turk kahvesi fincanı toz şeker (yarım cay bardağından biraz az)
1 adet cubuk tarcın
4-5 adet karanfil
Yarım su bardağı su
Servis icin;
Kaymak
Krem şanti
Antep fıstığı
Hazırlık aşamasında ayvaların kararmaması icin;
Yarım limon
İlk olarak derince bir kaba su doldurun ve icerisine yarım limonu sıkın. Ayvaları ikiye bolerek cekirdeklerin bulunduğu kısmı cıkartın ve ayvanın kabuğunu soyun. Bu aşamada cıkarttığınız cekirdekleri ayrı bir yerde biriktirin, pişirme esnasında tatlımıza renk vermesi icin kullanıcaz. Hazırlamış olduğunuz ayvaları limon suda bekletin, ayvaların kararmaması icin bu onemli. Tum ayvalar icin aynı işlemi yaptıktan sonra pişirme kabınıza ayvaların orta kısımları ustte kalacak şekilde yerleştirin. Tarcın cubuğunuzu, karanfilleri ve ayva cekirdeklerinin tamamını tencereye ekleyin. Ayvaların her birinin uzerine bir kahve fincanı toz şekeri dokun. Yarım su bardağı suyu da tencereye ekledikten sonra su kaynayana kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra da en kucuk ocağınızda kısık ateşte 1-1,5 saat kadar pişirin. Tatlı olana kadar tencerenin kapağını kapalı tutun. Ayvalar rengini aldıktan ve yumuşadıktan sonra ocaktan alabilirsiniz. Tatlıları servis kabınıza alın ve 3-4 saat kadar soğuması icin bekletin. Servis ederken kalan şerbetinden ayvaların uzerine gezdirmeyi unutmayın. Kaymak veya krem şanti ile susleyerek servis yapabilirsiniz.





