On bilgi;
Maklube (Arapca: مقلوبة "kalıplanmış")
Kuzey Arap dunyasında olduğu gibi, Turkiye'de de Arapların coğunlukta yaşadığı Siirt ve Mardin gibi yerlerde pişirilen bir yemektir.
Maklube,Arapca bir kelimedir.Turkce anlamı kalıplanmış"tır. Ayrıca Turk mutfak kulturunde de bu yemek mevcuttur.Sohbet toplantılarının vazgecilmez yemeklerinden olduğu gibi, Ramazan aylarında da severek tuketilir.
MAKLUBE; Ortadoğuya has olmasının yanında binlerce yıllık bir gecmişi olan,lezzetine doyumsuz bir yemektir.
Ortadoğu,yemek kulturu bakımından dunyanın sayılı coğrafyalarından biridir,dolayısıyla maklubenin beğenisi de diğer yemeklere nazaran acık ara ondedir.
Sini ortasına pişirilen maklube ters cevirilerek yerleştirilir. Etrafına salata ve yoğurt ile susleme yapılır. Bu susleme agız tadına gore değişiklik gosterebilir.
Maklube yemeği zahmetli ve cok vakit alan bir o kadar da bereketli ve lezzetli bir et yemeğidir.
(alıntı)

4-8 kişilik
Hazırlama Suresi:2,5 saat
Bekleme Suresi:1 saat
Pişirme Suresi:1,5 saat
Genişletmek icin tıkla...


MALZEMELER;


Yarım kg dana eti 15-20 adet arpacık soğan 3 su bardağı baldo pirinc 4 yemek kaşığı tuzlu tereyağ

SUSLEMEK İCİN MALZEMELER;


5-6 adet domates 5-6 adet salatalık 5-6 adet havuc 1 orta boy mor lahana 1 adet buyuk marul 1 kase suzme yoğurt

HAZIRLANIŞI;

Yemeğimize başlamadan once pirinclerimizi bikac saat onceden tuzlu sıcak suda bekletiyoruz...
Puf Nokta!
Bu sayede pilavımız tane tane olacaktır...
Genişletmek icin tıkla...


Diğer yandan arpacık soğanlarımızı temizliyor,etimizi iri kuşbaşı şeklinde doğruyoruz.
Herbirini pişirmeye hazır hale getirip bekletiyoruz.



Tuzlu tereyağımızı geniş ve derin bir tavaya ekleyip yanmayacak şekilde eritiyoruz ve ardından ilk once kuşbaşı doğradığımız etlerimizi ilave ediyoruz.
Etlerimiz muhurlenip suyunu bıraktıktan sonra suyunu cekmesini beklemeden arpacık soğanlarımızı etlerimize ekliyoruz.
Harlı ateşte etler ve soğanları etin suyunu cekene kadar pişiriyoruz.

Servis Onerisi!
Dana eti yerine koyun,kuzu,hatta tavuk etide kullanılabilir..
Genişletmek icin tıkla...







Puf Nokta!
Soğanları etlerimiz suyunu bıraktığında eklememizin sebebi,maklubemiz piştikten sonra soğanlarda yavan bi tat kalmaması icin.
Etin suyuyla pişiriyoruz ki,daha da lezzetli olsun.
Genişletmek icin tıkla...


Pilav tenceremizi ocağa alıp hic yağ koymadan etli ve arpacık soğanlı karışımımızı ekliyoruz.
Uzerine tuzlu suda bekletip bol su ile yıkayıp suzduğumuz pirinclerimizi ilave ediyor hic karıştırmadan pirinclerin uzerini gececek kadar su dokuyoruz.
Ve kısık ateşte normal pilav yaparkenki gibi demlene demlene pişmesini sağlıyoruz.

Puf Nokta!
Bu işlem sırasında karıştırmamamızın sebebi,makbulemizi tepsiye ters cevirdikten sonra etlerin en ustte kalmasını sağlamak.
Genişletmek icin tıkla...





Pilavımız pişerken suslemek icin salatalık malzemelerimizden domates,salatalık,marul ve mor lahanamızı iyice yıkayıp suzup istediğimiz olculerde doğruyoruz.
Havuclarımızın dış yuzeyini traşlayıp rendeliyoruz.
Suzme yoğurdumuzu cok fazla ezmeden cırpıyoruz.
Puf Noktası!
Suzme yoğurdu cok fazla ozelersek sulanır ve katı ozelliğinden eser kalmaz.
Genişletmek icin tıkla...




Servis Onerisi!
Salatalık malzemelerini istediğimiz gibi azaltıp coğaltabilir,ceşitlendirebiliriz.
Bu tamamen damak zevkiyle alakalı bir durumdur.
Mısır konservesi,haşlanmış bezelyede kullanılabilir
Genişletmek icin tıkla...


Tum salatalık malzemelerimiz hazırlanırken pişip demlenen pilavımızı kullanmak istediğimiz tepsimize ters ceviriyoruz.
Tencerenin tabanına bikac darbe vurup etlerimizin rahat cıkmasını sağlıyoruz.
Hazır olan maklubemizi salata ve yoğurt ile istediğimiz şekilde susluyor servise hazır hale getiriyoruz.


Maklubemiz hazır...
Afiyet olsun.

Puf Noktası!
Eğer bu ters cevirme işlemi sırasında etlerin tencereye yapışıp cıkaramama ihtimalinden endişeleniyorsanız,bikac marul yaprağını tencerenin tabanına doşeyip o şekilde de malzemeleri ilave edip maklubeyi hazırlayabilirsiniz.
Genişletmek icin tıkla...







Yarışmaya katılacak tum arkadaşlarıma canı gonulden başarılar diliyorum,herkesin ellerine emeğine sağlık...