
4 su bardağı un (500 gr)
½ paket yaşmaya (21 gr)
2 adet kesme şeker
1 tatlı kaşığı tuz
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı kekik
3-4 diş rendelenmiş sarımsak
Yaklaşık 2 bardak ılık su
İc harcı icin :
500 gr domates
1 corba kaşığı domates salcası
2 adet orta boy soğan
300 gr mantar
4 diş rendelenmiş sarımsak
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kekik
Rendelenmiş kaşar peyniri (yaklaşık 200 gr)
Dil peyniri (yaklaşık 100 gr)
4-5 kaşık zeytinyağı
Yaşmayayı biraz ılık su ve 2 adet kesme şeker ile birlikte bir bardak icinde karıştırarak eritelim.
4Unu bir kaba eleyelim, 1 tatlı kaşığı tuz ve kekiği ekleyerek harmanlayalım.
Unun ortasını havuz şeklinde acarak, erimiş mayayı ve zeytinyağını bu havuza dokelim. Ortadan başayarak, yavaş yavaş ılık suyu da ilave ederek yumuşak bir hamur yoğuralım. Hamur esnek ve puruzsuz bir hal alıncaya kadar yoğurmaya
devam edelim (su ve un miktarlarını hamurunuzun kıvamına gore ayarlayabilirsiniz). Hamuru beze yaparak ici yağlanmış bir kabın icine koyalım ve kabın ağzını strec folio ile kapatalım. Sıcak bir ortamda yaklaşık 1 - 1.5 saat
hacmi 2 kat artıncaya kadar mayalandıralım.
Hamur mayalanırken biz ic harcını hazırlayalım. Bunun icin, kucuk bir tencereye zeytinyağını koyup, ince doğranmış soğan ve sarımsakları kavuralım. Mantarları ekleyelim. Mantarlar suyunu salıp cekince, kabukları soyulmuş ve kup şeklinde doğranmış domatesler ile salcayı da tencereye ekleyelim. Karışım suyunu cekene kadar kısık ateşte 10-15 dakika daha pişirelim. Tuz ve kekik ile tatlandıralım. Pişen ic harcı bir kenarda soğumaya bırakalım.
Iyice mayalanmış olan hamuru unlanmış tezgaha alarak icine rendelenmiş sarımakları ilave edelim. Sarımsak hamurun her tarafına eşit olarak dağılıncaya kadar hamuru biraz daha yoğuralım ve hamuru 2 eşit parcaya (veya 3, 4 barcaya) bolelim.
Her parcayı merdaneyle yaklaşık 35-40 cm capında ve oldukca ince
yuvarlak şekilde acalım, acarken gerektikce tezgahı ve hamuru unlayalım.
Actığımız kalzone hamurlarını pişirme kağıdı doşenmiş 2 fırın tepsisine yerleştirelim. Uzerlerini bir bezle ortup 10-15 dakika daha dinlendirelim.
Hamurun uzerine, yarım ay şeklinde, kenarından 1 cm boşluk bırakarak, tenceredeki mantarlı & domatesli karışımdan koyalım. Harcın ustunede rendelenmiş kaşar peyniri ve dilimlenmiş dil peynirlerini de yerleştirelim. Hamurun boş bolumunu harclı bolumunun ustune kapatalım, poaca kapatır gibi. Hamurun kenarlarını catal yardımı ile bastırarak yapıştıralım.
Kalzonenin uzerine hazırladığınız domatesli harctan bir parca ayırarak, fırcayla surebilirsiniz veya Sevgili Deniz Guney'in bana mailinde yazdığı gibi yumurta ve su karışımını surup onunda uzerine cok az parmesan peyniri serpebilirsiniz. Ben ise, kalzonelerimin uzerine sadece fırcayla biraz zeytinyağı surdum.
Fırını 200 dereceye ısıtalım ve tepsilerimizi fırına verelim. Kalzoneler şişip, uzeri kızarıncaya kadar (20-25 dakika) pişirelim ve sıcak sıcak servis yapalım.