Mantının pratiği mi olurmuş demeyin oluyor vallahi,
benim gibi hamurun kıvamını tutturamayan koskocaman yusyuvarlak hamurlar acmayı beceremeyenler
yani tembel işi yağ mantısını deneyin kızlar gercekten super bir lezzet


Not: Resimlerde gorduğunuz gibi mantıların miktarı cok fazla,kalabalık arkadaş gurubum icin hazırlamıştım
ortalama 8-9 kişi icindi,siz 4-5 kişi icin duşunurseniz malezemeleri yarı yarıya indirebilirsiniz.

MALZEMELER

-2 ekmek hamuru (ekmek fırını,unlu mamullerden alabilirsiniz,işin tembelliği burada işte )

-350-400 gr. yağsız kıyma

- 2 kuru soğan

-Karabiber

-Pul biber (isteğe bağlı)

-Tuz


SOS İCİN:

-Domates

-Domates salcası

-Tereyağı

-Pul biber-nane (isteğe bağlı)

-------------------------------------------------------

-Yoğurt (suzme olursa daha lezzetli oluyor)

-Sarımsak



YAPILIŞI:



-Soğanları doğramıyor rendeliyor veya rondodan gecirip,kıymayı,1 cay kaşığı karabiber,biraz tuz ve pul biberi bir kaseye koyup karıştırıyoruz.




- Ekmek hamurunu bir avuc kadar koparıp,temizleyip kuruladığımız tezgaha biraz un serptikten sonra acıyoruz,
acabildiğiniz,inceltebildiğiniz kadar inceltin ama zar gibi de olmasın elbette,
şekli cok onemli değil olabildiğince yuvarlak acmaya calışın kenarlarını diğer hamurla tekrar kullanırsınız.

-Ve resimdeki gibi kesiyoruz, 5cm. kadar buyuklukleri




-Kıymaları resimdeki gibi kesilen hamurun ortasına yerleştirdik.




-Bu şekilleri verip (başka şekillerde verebilirsiniz elbette,benim şeklim bu
bohca gibi yani) unladığımız tepsiye diziyoruz.


Ve bitti



- Bu resimde 2 ekmek hamurundan cıkan mantı miktarını gorebilirsiniz,
saymadım ama ortalama 150 adet vardır sanırım,
1 ekmek hamurundan yarısı cıkar 4-5 kişi rahat doyar


Şimdi pişirmeye geldi sıra....



- Bol yağa ihtiyacımız olduğu icin,ben kucuk boy ama derin tencere tercih ediyorum.
Yağın ocakta kızmasını bekledikten sonra mantıları icine atıp,pembeleştikten sonra cıkarıyoruz.




-Mantıları kızarttık.



Mantıları kızartırken bir yandan da sosu hazırlıyoruz...



-3-4 adet domatesi rendeleyip,1 yemek kaşığı domates salcası ve 1 yemek kaşığı tereyağını pişiriyoruz.


(Domates sosunu hazırlarken sarımsaklı yoğurdu da hazırlıyoruz)



İLAVE SOS:
Acı ile arası iyi olanlar biraz sıvı yağın icine bir tutam pul biber ve naneyi atıp hafif kızdırsın cunku en uste bu sos dokulecek


VE SON.....

-Cukur tabağa once kızarttığımız mantıları koyup,

ustune sarımsaklı yoğurdu dokuyoruz

yoğurdun ustune domatesli sosu

ve eğer hazırladıysanız pul biber-nane sosunu da en uste dokup afiyetle yiyoruz..




Bu kadaaaar...

Afiyet olsun