Malzemeler

1 kg kg. hamsi
1.5 su bardağı baldo pirinc
2,25 su bardağı su
1 cay bardağı bardağı zeytinyağı
3 adet orta boy kuru soğan
kuş uzumu 1 corba kaşığı
cam fıstığı fıstığı 1 corba kaşığı
1 corba kaşığı nane (dolu dolu)
1 tatlı kaşığı yeni bahar (dolu dolu)
1 cay kaşığı kara biber
1 tatlı kaşığı kadar tuz (arzuya gore ayarlayın)
Tereyağı
4 adet toprak guvec oda sıcağında yumuşamış tereyağıyla sıvanarak yağlanacak. Hamsiler guzelce ayıklandıktan sonra guveclerin tabanına ve kenarlarına aralarında boşluk kalmayacak bicimde dizilecek.Bir tencereye kucuk bir cay bardağı zeytin yağını dokun; kucuk kucuk doğranmış kuru soğanlarla cam fıstığı ilave edin ve soğanlar pembeleşinceye kadar kavurun. Uzerine yıkanmış ve suyu suzdurulmuş bir bucuk bardak pirinci, tuzu ve naneyi ilave edin; 2 dakika kadar daha kavurmaya devam edin. Uzerine suyu ilave edin (1 bardak pirince 1.5 bardak su olacak şekilde). Kuş uzumu, karabiberve yeni baharı ilave ettikten sonra tencerenin kapağını kapatın. 15-20 dakika icinde pişmiş olması gerekir. (Bildiğiniz pilav işte!, oyle pişireceksiniz ) Pilav piştikten sonra 10 dakika kadar dinlendirin, guzelce bir karıştırın, bakalım tane tane dokuluyor mu?Hamsilerin dizildiği 4 adet guvece pilavı paylaştırın. Bizim guveclerin her biri 4-5 corba kaşığı aldı; pilavı sıkıştırmayın.Yanlardan sarkan balıklar guvecin ortasında doğru toplanarak kapatılacak. Acıkta kalan kısımlar olursa ilave hamsilerle kapatılacak. Kapatma işlemini iyi yapmazsanız aşağıdaki fotoda da gorulduğu gibi pişme işlemi sırasında acılmalar olabiliyor.

Kapatma işi bitince bir corba kaşığı tereyağını eriterek hamsilerin hepsinin uzeri guzelce yağlanacak şekilde 4 guvece paylaştırın. Fırca kullanılması daha iyi olabilir.

Butun bunlar olurken fırın 200 dereceye ısıtılmıştı. 4 guveci fırına yerleştirin ve 20 dakika kadar pişirin. Fırının durumuna gore hamsiler kurumadan pişirmenizi oneririm.Guvecler fırından cıkınca cok sıcak oluyor. Her bir guveci dikkatlice alarak uzerine bir servis tabağı kapatın ve ters cevirin ve guvecin icindeki hamsili pilavı şekli bozulmadan servis tabağına aktarın. BEN TAVADADAYAPİYORUM AFİYET OLSUN
Alıntıdır...