
En guzel ve yararlı Fransız icadı, kat kat kabaran cıtır hamuru ile goz dolduran, mideleri mest eden kruvasan yapımı biraz incelik ve ozveri gerektiriyor.
Kruvasan hamuru aslında oldukca yağlı olan ve bu sayede kat kat kabaran milfoy hamuru. Evet, yanlış okumadınız. Aslında evde milfoy hamuru hazırlayacağız.
İster sade ister cikolatalı, o kruvasan buraya gelecek.
MALZEMELER
500 gram un
1 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
1/2 paket yaş maya
250 ml. sut
1/4 su bardağı toz şeker
1,5 tatlı kaşığı tuz
Hamuru acmak icin:
200 gram tereyağı
Uzeri icin:
1 adet yumurta sarısı
KAC ADET?
12 ADET
HAZIRLAMA SURESİ
150 DAKİKA
PİŞİRME SURESİ
15 DAKİKA
Puf noktası:
Mayalanma surecinin başlaması icin sutun ılık olması gerekmektedir. Sıcak ya da soğuk sut mayayı aktive etmek yerine oldurur. Hamurun buzdolabında en az iki saat beklemesi ve bu sure esnasında aralarda merdane ile acılıp katlandıktan sonra tekrar buzdolabına kaldırılması gerekmektedir. Kruvasan hamurunu mumkunse mermer bir tezgah uzerinde hazırlayın.
Pişirme onerisi: Arzuya gore ucgen şeklinde kestiğiniz kruvasan hamurlarını, icine blok ya da damla cikolata yerleştirdikten sonra sarabilirsiniz.
NASIL YAPILIR?
Elediğiniz unu mutfak tezgahı uzerine alın. Orta kısmını parmak uclarınızla havuz şeklinde acın.
Ortada kalan boşluğa tuz ve toz şekeri alın. Ilık durumda olan sutu ekleyin. Kucuk parcalara ayırdığınız yaş mayayı katın ve orta kısımda bulunan malzemeleri yavaş yavaş parmak uclarınızla karıştırın.
Yaş maya, toz şeker ve tuz; ılık sutun sıcaklığında cozulduğunde eritilmiş tereyağını ekleyin. Kenar kısımda kalan unu azar azar ic kısma alarak karıştırın.
Bu aşamada metal bir spatula kullanabilir ve sıvı durumda olan tum malzemeyi una yedirebilirsiniz.
Tum malzeme ozleştiğinde puruzsuz, elastik ve yumuşak bir hamur elde etmiş olmalısınız. Hazırladığınız hamuru, uzerine temiz bir mutfak bezi orttukten sonra oda ısısında 30 dakika kadar mayalandırın.
Bu esnada mutfak tezgahına strec film serin. Hamuru acmak icin kullanacağınız tereyağını strec film uzerine alın ve bir merdane yardımıyla dikdortgen şeklinde acın. Uzerine strec film ortup, donması icin derin dondurucuya kaldırın.
İki katı kadar mayalanan hamuru, unladığınız mutfak tezgahı uzerine aldıktan sonra bir merdane yardımıyla acın. Hamurun icindeki hava kabarcıklarını bu aşamada gidecek ve hamur daha kolay acılacaktır.
Buyuk bir dikdortgen şeklinde actığınız hamurun orta kısmına derin dondurucuda bekleyen ve dikdortgen şeklinde actığınız tereyağını yerleştirin. Tereyağlı hamuru ortadan ikiye katladıktan sonra unlanmış mutfak tezgahı uzerinde merdane yardımıyla tekrar acın.
Hamurun uzerine yapışan fazla unları bir fırca yardımıyla aldıktan sonra hamuru dikdortgen şeklinde katlayıp, strec film ile sardıktan sonra buzdolabına kaldırın. 30 dakika kadar bekletin.
Dolaptan aldığınız hamuru hafif bir şekilde unlanmış mutfak tezgahı uzerinde, uzun bir dikdortgen şeklinde acıp katladıktan sonra yine strec film ile sarıp buzdolabına kaldırın ve 30 dakika kadar bekletin.
Dolapta bekleyen hamuru unlanmış mutfak tezgahı uzerine alın. Katlarını acıp merdane yardımıyla uzun bir dikdortgen şeklinde acın. Ardından uzunlamasına ortadan ikiye kesin. Elde ettiğiniz hamur parcalarını birbiri uzerine kapattıktan sonra merdane yardımıyla uzerlerinden son bir kez gecin.
Keskin bir bıcak yardımıyla hamuru verev şeklinde kesip, ucgen hamur parcaları elde edin. Hamurları geniş kısımlarından yuvarlayarak uc kısımlarına doğru rulo şeklinde sarın.
Kruvasan şeklini yakaladınız. Hamurları yağlı kağıt ile kaplanmış fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin. Kucuk bir kapta cırptığınız yumurta sarısını bir fırca yardımıyla uzerlerine surun.
Pişmeye hazır durumda olan kruvasanları son bir kez mayalanmaları icin bu şekilde oda ısısında bekletin. Fırını 180 derece ısıtın.
Tepsi mayalanmasını da tamamlayan kruvasanları onceden ısıtılmış 180 derece fırında 15 dakika, uzerleri renk alana kadar pişirin. Ilık olarak kahvaltıların yanı sıra kahvenin yanında gururla servis edin, sevdiklerinizle paylaşın.
ALINTIDIR..