Malzemeler

2,5 Su bardağı beyaz un
1 yumurta
1/2 tatlı kaşığı tuz
1 corba kaşığı şeker
15 gr (1/3 kup) yaşmaya veya 1 dolu tatlı kaşığı instant kuru maya
¼ tatlı kaşığı mahlep (kullanılmasa da olur)
150 gram tereyağ, yumuşak
¼ Su bardağı soğuk su
İci icin:
1 su bardağı ezilmiş beyaz peynir
Uzeri icin:
1 yumurta sarısı
1 fiske şeker





Yapılışı


Unu, tuzu, şekeri, mahlebi geniş bir kaba alıp yaşmayayı (nohut buyukluğunde parcalara kırıp) veya kuru mayayı ilave edin. Suyu, yağı ve yumurtayı ilave ettikten sonra 7-8 dakika kadar yoğurun. Hamurunuz once ele yapışan bir kıvamda olabilir ancak yoğurma işleminin sonuna doğru, kulak memesi yumuşaklığından cok az daha sert ve kolay şekil verilecek kıvamda olacaktır. Eğer mikser ile yapıyorsanız, mikserinize hamur yoğurma aparatını taktıktan sonra unu, tuzu, şekeri, mahlebi mikser kabına alın. Suyu, yağı ve yumurtayı ilave edin ve 4-5 dakika kadar yoğurun. Bu sure sonunda hamurunuz kulak memesi yumuşaklığından cok az daha sert ve kolayca şekil verilecek kıvamda olacaktır. Yoğrulmuş olan hamurunuzu ağzı kapalı bir kaba alıp 1 saat ılık bir yerde bekletin.
Hamurunuzu iyice unladığınız mutfak tezgahına alıp 1-2 dakika kadar elinizle yoğurup hamurdan ceviz buyukluğunde parcalar koparıp yuvarlak şekil verin. Elinizle acıp, icine yeterince beyaz peynir koyup kapatın. Yumurta şekli verin. Hamur bitene kadar bu işlemi tekrarlayın.
Bir makasla hamura iki tane kulak yapın. Corek otu ile gozlerini yapın.
Poğacaları, yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirip 30 dakika kadar ılık bir yerde bekletip tekrar mayalanıp kabarmalarını sağlayın. Mayalanmış poğacaların uzerine şekerle cırpılmış yumurta sarısını yumuşak hareketlerle surun. Kulakların dik ve duzgun kalmasına dikkat edin.

Onceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 20 dakika, ya da ustu iyice kızarana kadar pişirin.

Afiyet olsun.



İyi Poğaca Yapmanın Puf Noktaları
1 – Poğaca yaparken kullandığımız malzemelerin taze olması gerekir. Kullandığımız malzemelerin son kullanma tarihlerine bakmakta fayda var. Poğaca yaparken kullandığımız malzemelerden bir tanesinin bile kotu olması, poğacanın kotu olmasına neden olur.

2 – Kullandığımız malzemelerin mutlaka oda sıcaklığında olması gerekir.

3 – Poğaca yaparken kullandığımız su ve sutun ılık olması gerekmektedir.

4 – Poğaca yaparken genelde instant maya, yaş maya veya kuru maya kullanılmaktadır.

İnstant mayayı direk olarak malzemelerin icine ilave edebiliriz. Yaş mayayı ılık su veya ılık sut icerisinde eritip, kabarmasını beklemeliyiz. Yaş mayayı ezince elimizde dağılıyorsa taze demektir. Kuru mayayı ılık su icerisinde eritip, icine bir miktar toz şeker ekleyerek 10 dakika dinlendirdikten sonra kullanmalıyız. 5 – Poğaca yaparken kullandığımız toz şeker de hamurun mayalanmasını hızlandırır ve hamura lezzet katar.

6 – Unu ve diğer kuru malzemeleri eleyerek kullanmalıyız.

7 – Yoğurduğumuz hamurun hafifce elimize yapışması gerekir. Hafifce elimize yapışan hamuru biraz daha yoğurduğumuzda elimize yapışmayacağını goreceksiniz. Bu şekilde elimize yapışmayana kadar hamuru yoğurmalıyız.

8 – Hamuru yoğurduktan sonra uzerini temiz bir poşetle veya strecle hava almayacak şekilde ortelim.

9 – Hamuru ılık bir ortamda 30 dakika ile 1 saat arasında mayalandırmamız gerekmektedir.

10 – İyi yoğurulmuş hamur, elimizle tutup cektiğimizde esner, hamur iyi yoğurulmamış ise kopar. Hazırladığınız hamur esniyor ise şekillendirmek icin hazır demektir.

11 – Hamura parmağınızı batırınca iz kalıyor ve hamur eski haline geliyorsa hamur şekillendirilmeye hazır demektir.

12 – Mayalanan hamura şekil verelim ve gecikmeden uzerine yumurtanın sarısını surelim.

13 – Fırın tepsisine dizdiğimiz poğaca hamurlarının 10 – 15 dakika kadar tepside yeniden mayalanmasını bekleyelim.

14 – Poğacalarımızı fırına verdikten sonra once 65 derecede 15 dakika ısıtıp poğacaların kabarmasını bekleyelim, sonra 175 derecede 15 dakika kadar pişirelim. Poğacalar piştikten sonra fırında hic bekletmeden hemen cıkaralım.


Kaynak:yemekevi.tv