Merhabalar. Bugun sizlerle birlikte Turk mutfağının vazgecilmezlerinden olan coban kavurmayı yapacağız. Coban kavurma kuzu etiyle yapılan cok lezzetli, etlerin yumuşacık olduğu, hafif sulu bir yemek. Benim yapmayı en cok sevdiğim ve yapmayı da cok sevdiğim yemeklerden birtanesi.

Coban Kavurması Tarifi
300 gr kuzu eti,1 su bardağından biraz daha fazla et suyu,6 adet sivri biber,1 adet sarı biber,8 tane arpacık soğan,10 dal maydanoz yaprakları, 4 dal taze kekik, 4 diş sarımsak,2 adet domates ,1 corba kaşığı elma sirkesi, yarım cay bardağı sıvıyağ,1 soğanın suyu, biraz tuz biraz da karabiberi.
Kuzu etini kuzu but olarak olarak kasabınızdan alabilirsiniz,cok buyuk kesmesin. 2 cm lik parcalar halinde alırsanız daha iyi olur.Sivri biberin tatlı olduğuna dikkat edin.Ben arpacık soğanlarını 8 parcaya boldum.Domateslerin kuzu etiyle aşağı yukarı aynı buyuklukte olmasına dikkat edin.
Coban Kavurması Yapılışı
İlk once etleri pişirmeden once 20 dakika marinasyonda bekleteceğiz. 1 soğanın suyunun icine de 1 elma sirkesini koyuyorum. Biraz da karabiber koyuyorum. Soğanın suyunu cıkarmak cok kolay. Soğanınızı rondoya atın iyice rondoda cekin. Daha sonra bir tulbent yardımıyla onu sıkarsanız soğanın suyunu cıkarmış olursunuz. Biraz da karabiber ekleyip kuzu etlerinin uzerlerine dokuyoruz. Soğan suyunda beklemiş et cok daha lezzetli,cok daha yumuşak oluyor. Mutlaka deneyin.Sadece bu tarifte değil, kuzu şiş yaparkende soğan suyunda bekletebilirsiniz etlerinizi.
Şimdi etlerimizi 20 dakika bekletiyoruz.Kurumasın diye strec filmle kaplayın.
Soğan suyunun etlere hafif renk verdiğini goreceksiniz. Bu şekilde inanılmaz lezzetli oluyor,kesinlikle deneyin.Etleri suzun. Tavanın altını acın,ısındıktan sonra yarım cay bardağı sıvıyağı koyun ve onun da ısınmasını bekleyin. O sırada etleri bir kağıt havlu yardımıyla kurulayın. Sote işlemi yaparken ıslak birşey koymak istemiyoruz,etlerin kuru olması burda onemli.
Etleri sotelemeden once en son tuzu ekleyeceğim .Tuzu neden daha once eklemedim onu da anlatayım; Tuz etin icindeki suyu salıyor. Ondan marinasyonlarınıza tuz eklemeyin. Tuzunuzu en son, sotelemeden once ekleyin. Bu onemli bir adım.
Tava iyice ısındıktan sonra etleri koyuyoruz.Etler iyice renk alınca onları koşeye alıyoruz. Renk alana kadar bekliyoruz. Etleri ben bir kevgir yardımıyla onları bir tabağa alacağım. Ondan sonra soğanları,biberleri,sarımsakları oyle soteleyeceğim. Farklı coban kavurma tariflerinde genelde soğanları,sarımsakları,biberleri etlerin uzerlerine koyup yemeği pişirmeye oyle devam ederler. Ama bence oyle olunca ne soğanlar ne de biber iyice kavrulmuyorlar. Ondan ben ayrı ayrı yapmayı tercih ediyorum.
Etleri kenara aldıktan sonra aynı tencereye 8 e bolduğum arpacık soğanlarını da soteliyorum. Sarımsakları da ekliyorum.Ben coban kavurma yaparken malzemelerimi cok kucuk doğramıyorum. Cunku bence coban kavurmada sebzelerin biraz ağza gelmesi gerekiyor.Ve biberleri de ekliyoruz. Yeşil biberleri doğrarken ben onların cekirdeklerini cıkarıp o şekilde doğradım. Cekirdekleriyle pişirmek cok doğru değil.
Tavanın altını biraz acıyoruz. Biraz da soğanları ve biberleri kavuracağım. Soğanlar,biberler,sarımsaklar yaklaşık 5 dakikadır kavruluyor. Şimdi 2 domatesi de ekliyorum. Domatesin biraz pişmesini bekleyeceğim.Yaklaşık 1-2 dakika daha gecti. Domateslerde biraz pişti, kendilerini saldılar.
Şimdi etleri tekrardan tencereye alma zamanı.Uzerine 300 ml et suyunu koyuyorum. Et suyunun sıcak olması onemli, soğuk et suyu koymayın. Şimdi hepsini guzelce kaynatacağız. Sonra altını kısıp kapağını kapatacağım ve ondan sonra servise hazır olacak. Coban kavurma yaklaşık 50 dakika pişecek. Ve coban kavurmamız hazır. Afiyet olsun..
Kaynak: http://www.lezzetliyemektarifleri.gen.tr/coban-kavurma-tarifi/