Taş ekmeği Elazığ yoresine ayit olup tatlı olarak yenilen guzel bir lezzet.Taş ekmeği denilmesinin sebebi yoreye ayit ozel bir taşın ısıtılıp akıtma hamurunu uzerine dokulerek yapılmasında oluşuyor gunumuze mermeri aynı işlemle icin kulanılıyor ama ben teklojinin faydalarından yararlanarak seramik tavaya dokup yaptım sonuc cok guzel oldu

Tarife gecmeden once olculer yoresel bir lezzet olduğu goz kararı hamurun akışkanlığını takip ederek elde ediliyor bunun icin el alışkanlığı cok onemli onun icin olculer biraz net veremeye bilirim benimde ilk yapışım tadını bildiğim ve aile icinde cok yapılmıştır ama ilk denemem oldu

Taş Ekmeği Malzemeler
1 litre sut
2 yumurta
1 cay kaşığı kuru maya
1 cay kaşığı kabartma tozu
1 kase un ( resimdeki kase buyukluğunde tam dolu )
250 gr ceviz ici
Şerbet icin
1 kase şeker
1 kase su
150 gr tuzsuz tereyağı
1 dilim limon
Yapılışı :
Sutu biraz ılıktıktan sonra mayayı bırakıp 10 dakika bekletiyoruz.Beklediğimiz yerde cevizi biraz iri olacak şekilde robota kıyıyoruz.
Beletilen sutun icine sonra yumurtayı kabartma tozunu ve unu iyice karıştırıp akışkan bir hamur elde ediyoruz krep hamurundan daha cıvık bir hamur oluyor
Tavayı ısıtıp cok az yağla tavayı yağlayıp 1 kepce hamurdan tavaya birakıp tavanın her yerine gelecek şeklinde gezdiriyoruz burda hamurda delikler oluşması lazım icin koyduğumuz hem maya hemde kapartma tozundan dolayı oluşuyor bu onun ozelliği
Tavada krep hamuru gibi arkalı onlu parcalamadan pişirip derin bir tepsiye alıp her katına kıydığımız cevizden azar azar serpiyoruz.Bu olcuden yaklaşık 15 tane cıkıyor...
Sıra şerbetine geldi
Resimdeki kase kadar yalaşık 2 bucuk su bardağı şekeri ve aynı olcudeki suyu koyup şerbet kıvamına gelene kadar kanamaya bırakıyoruz altını kapatmaya yakın limon dilimini ilave edip 5 dakika daha kaynatıp ocağın altını kapatıyoruz.
Bu sırada yağımızı tavaya alıp kopurene kadar eritip şerbete ilave ediyoruz.( yağ koyulmayabilinir orjinal tarifinde olduğu icin ben yaptım, genelikle hafif olsun diye koymuyoruz buda farklı bir lezzet oldu itiraf etmek gerekirse )
Şerbet ılıtıktan sonra taş ekmeğimizin uzerine eşit bir şekilde gezdiriyoruz burda şerbetin eşit cekmesi icin servir zamanı kadar yanlar akan şerbet ara ara uzerine tekrar kaşıkla uzerine gezdirirseniz taş ekmeğin her yeri eşit bir şekilde tatlanmış olur aksi takdirde ust kısmı daha şerbeti az alkısmıda şerbeti cekmiş olur
Ve sunumum afiyet olsun
Banada misafirlere caktırmadan nasıl gizli gizli fotoğraf nasıl cekilir tecrubesi oldu