Bu Akşam Evdeyiz: Ev Yapımı Et Doner



Aslında oldukca pratik, oldukca sağlıklı ve yuzde yuz ev yapımı. Buzdolabı ya da derin dondurucuda bekletme suresini hesaba katmazsanız 15-20 dakika gibi kısa bir surede ev yapımı et doner hazırlayabilirsiniz.

Arzuya gore tarifinde yer alan marinasyon karışımında incecik doğranmış et dilimlerini (buzdolabında) uzun sure bekletebilir, doneri sonrasında hazırlayabilirsiniz.

Doner nasıl yapılırmış gosterin onlara


MALZEMELER
Et marinasyonu icin:
800 gram antrikot ya da but eti 1 yemek kaşığı yoğurt 4 yemek kaşığı zeytinyağı 1 tatlı kaşığı kekik 1/2 cay kaşığı toz kırmızı biber 1/2 cay kaşığı yenibahar Kıyma harcı icin:
200 gram yağsız kıyma 1 adet rendelenmiş orta boy kuru soğan 1/2 cay kaşığı tuz 1/2 cay kaşığı cekilmiş tane karabiber Pişirmek icin (arzuya gore):
50 gram kuyruk yağı KAC KİŞİLİK?
5 KİŞİLİK

HAZIRLAMA SURESİ
20 DAKİKA

PİŞİRME SURESİ
20 DAKİKA

Puf noktası:

Dondurulmuş et donerin pişireceğiniz kadarını ince ince dilimledikten sonra kalanını derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz.

Kıyma katı oluşturmadan da diğer malzemelerle ev yapımı et doner hazırlayabilirsiniz.

Donere şerit şerit şekil verirken oldukca keskin bir bıcak kullanmaya ozen gosterin.

Pişirme onerisi:

Keskin bir bıcakla ince ince doğradığınız et doneri, ızgarada ya da yanmaz yapışmaz tabanlı bir tavada ters yuz ederek kısa surede pişirebilirsiniz.

Donere bir parca lezzet vermesi adına kızartma tavasına kucuk parcalar halinde kesilmiş kuyruk yağı katabilir ya da yağsız tavada pişirebilirsiniz.

Servis onerisi:

Ev yapımı et doneri; pirinc pilavı ya da patates kızartması eşliğinde servis edebilir arzuya gore iskender hazırlayabilirsiniz.

NASIL YAPILIR?
Dana antrikot ya da but etini ince ince dilimleyin ya da kasabınızdan bu şekilde hazırlamasını rica edin. Yoğurt, zeytinyağı, kekik, toz kırmızı biber ve yeni baharı geniş bir kapta harmanladıktan sonra et dilimlerini bu karışıma bulayın. Dinlenmesi icin etleri buzdolabına kaldırın. Yağsız kıyma, rendelenmiş kuru soğan, tuz ve cekilmiş tane karabiberi bir kaba alıp kofte hazırlar gibi yoğurun. Mutfak tezgahı uzerine strec film acın. İnce bir dilim antrikotu orta kısma yerleştirin. Uzerini incecik bir kat kıyma karışımıyla kaplayın. Tum malzemeler bitene kadar bir kat antrikot, bir kat kıyma şeklinde ilerleyerek donere son şeklini verin. Uzerini strec filmle kapladığınız doneri, iki yanından sıkıca kapatın, rulo şeklinde sarın. Derin dondurucuya kaldırıp katı bir kıvam alması icin en az 2 saat kadar bekletin. Pişirme işlemi oncesinde kısa bir sure oda sıcaklığında beklettiğiniz oldukca katı bir hal alan doneri, keskin bir bıcak yardımıyla ince ince dilimleyin. Arzuya gore kucuk parcalar halinde kestiğiniz kuyruk yağını onceden ısıtılmış tavaya alın. Dilimlediğiniz donerlerle birlikte ters yuz ederek kısa sure, yuksek ateşte pişirdikten sonra arzu ettiğiniz garniturlerle birlikte sevdiklerinizle paylaşın. lıntıdır