Turkiye ’ye yerleşen Sefaradlar tarafından Anadolu ve ozellikle İzmir mutfağına katılmış, İzmir damak tadı ile ozdeşleşmiş, mayasız bir hamur işi olan boyozu, ceşitli ic harclarla hazırlayabileceğiniz gibi boş olarak da onceden ısıtılmış yuksek ısıda fırında pişirebilirsiniz.
Farklı tariflerde hamuruna az miktarda tahin katılan, uzun sure dinlenen hamurların eritilmiş katı yağda bekletildiği boyozu bekletme surelerine dikkat ederek farklı yontemlerle evde hazırlamanız mumkun.
Ev yapımı sade boyoz eşliğinde, karabiberli katı yumurta ve demli bir bardak cay…
MALZEMELER
500 gram un 1 tatlı kaşığı tuz 1/2 tatlı kaşığı toz şeker 3/4 su bardağı aycicek yağı (arzuya gore zeytinyağı) KAC ADET?
10 ADET
HAZIRLAMA SURESİ
60 DAKİKA
PİŞİRME SURESİ
50 DAKİKA
Puf noktası:
Hamuru dinlendirme surelerine uymanız ve bolca yağladığınız hamurları mumkunse mermer bir tezgah uzerinde olabildiğince ince acmanız gerekmektedir.
Pişirme onerisi:
Arzuya gore tahinli, peynirli, patatesli, ıspanaklı ya da kabaklı boyozlar hazırlayabilirsiniz.
Servis onerisi:
Sıcak boyozları, katı yumurta eşliğinde servis edebilirsiniz.
NASIL YAPILIR?
Elediğiniz unu derin bir karıştırma kabı ya da mutfak tezgahı uzerine alın. Toz şeker ve tuz ilave ettiğiniz una azar azar ılık su ekleyerek hamuru yoğurmaya başlayın. (500 gram un icin yaklaşık 250 ml. ılık su) 10-15 dakika kadar surekli yoğurduğunuz hamurdan kulak memesi yumuşaklığından bir parca daha sert olacak bir hamur hazırlayın. Uzerini strec filmle kapladığınız hamuru, oda sıcaklığında 20 dakika kadar bekletin. Dinlenen hamuru rulo şeklinde actıktan sonra ceviz buyukluğunde hamur bezeleri hazırlayın. Uzerini nemli bir bezle orttuğunuz hamur bezelerini oda sıcaklığında 20 dakika kadar bekletmeye devam edin. Dinlenen hamurları merdane yardımıyla yuvarlak şeklinde acın. Uzerlerini aycicek yağıyla yağladığınız hamurları, ust uste koyduktan sonra olabildiğince ince bir hal alana kadar acın. Yağlı hamurları acma işlemini mumkunse mermer bir tezgah uzerinde yapmanız hamurları acma işlemini oldukca kolaylaştıracaktır. Ust uste dizdikten sonra incecik actığınız yağlı hamur katlarını, zarf şeklinde katladıktan sonra rulo şeklinde sarın. Hazırladığınız yağlı hamur rulosunu oda sıcaklığında son kez 20 dakika kadar bekletin. Fırını 200 derecede onceden ısıtın. Fırın tepsisinin uzerini yağlı kağıtla kaplayın. Dinlenen yağlı hamurdan 3-4 cm. buyukluğunde hamur parcaları kesin. Elinizde hafifce yuvarladığınız hamur parcalarının orta kısımlarına baş parmağınızla bastırdıktan sonra fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin. Fırının orta katında uzerleri kızarana kadar pişirdiğiniz boyozları sıcak olarak bekletmeden servis edin. alıntıdır