Rivayete gore Nuh Peygamber tufandan kurtulduktan sonra gemide kalan son malzemelerle bir corba pişirmiş ve bu corbaya aşure adı verilmiş. Gemidekiler aşureyi paylaşarak yemişler. Bu tarihi olayı her yıl muharrem ayının onunda hatırlamak niyetiyle aynı corba yapılarak komşular ve dostlarla paylaşılır. İcinde tuz ve şeker gibi zıt tatları barındıran, bir anlamda birlik ve kaynaşmayı temsil eden Aşure, bu ozellik ve guzelliğinden dolayı asırlar boyu varlığını surdurmuştur.

Aşure, icinde bulunan vitaminler, mineraller ve protein nedeniyle ozellikle cocuklar ve enerjiye ihtiyacı olanlar icin onemli bir besin kaynağıdır. Yorelere gore farklı iceriklere sahip olsa da, iceriğinde 15 ceşit tahıl, kuru ve yaş meyve, kurubaklagil, yağlı tohum ceşitleri iceren aşure bu ceşitliliği ile de zengin vitamin ve mineral iceriğine sahiptir. Enerji ve besin oğeleri bakımından zengindir.

Aşurenin Faydaları ve İcerdiği Vitaminler

• Yuksek enerji icerir, tahıl ve şeker olduğu icin yuksek kalorilidir. Bu yuzden enerjiye ihtiyacı olan cocuklar, gelişme donemindeki ve gunluk enerji ihtiyacı yuksek kişiler icin cok iyi ve dengeli bir enerji kaynağıdır.
• Yuksek kalori icerdiği icin kilo problemi , kronik hastalığı olanlar aşureyi doktor ve diyetisyenlerin onerdiği olcude tuketmelidir.
• Aşure yapılırken şeker yerine bal veya pekmez konularak yapılırsa kalorisi azaltılmış olur.
• Bol posa icerir; kurubaklagil, incir, kurukayısı gibi barsak hareketlerini hızlandıran besinler bulunduğu icin kabızlık, hazımsızlık gibi problemlere iyi gelir.
• Hayvansal yağ- kolesterol icermez; tamamen tahıl, kurubaklagil ve meyveden hazırlandığı icin hicbir şekilde hayvansal yağ-kolesterol icermez.
• İceriğine katılan tum besleyici malzemeler sayesinde aşurede B2, B1, C, A vitamininin yanı sıra bol miktarda demir, cinko, fosfor, kalsiyum ve sodyum vardır.
• İcinde fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar bulunur. Fındık, ceviz Q-3 başta olmak uzere demir, kalsiyum, E vitamini ve B grubu vitaminleri icerir. Bu yuzden ozellikle kalp hastalıklarına yararlı besin oğeleri icerir.
• Bitkisel protein icerir; nohut, kuru fasulye, bakla, fındık gibi… Bitkisel protein cocuklar ve yaşlılar icin onemlidir.
• C vitamini icerir. İceriğinde incir, kayısı, nar ve portakal gibi meyveler olduğu icin bol C vitamini ve posa icerir.

Aşurenin icerisinde cok ceşitli, dengeli ve besin değeri yuksek besinler vardır fakat kalori değerine bakıldığında 1 kasesi 400 kcal bulabilmektedir. Bu ciddi bir kalori alımıdır. Enerji harcamanız fazla ise sorun olmayacaktır ama diyet yapıyorsanız ve kilo almaya eğiliminiz varsa ½ kase tuketmek faydalı olacaktır.

Bir Kase Aşurenin Enerji ve Besin Oğeleri
Enerji 400- 350 kkal
Protein 8 gr
Yağ 5 gr
Karbonhidrat 85 gr
A vitamini 350 IU
Demir 2,3 mg
Kalsiyum 68 mg
B1 vitamini 0,3 mg
B2 vitamini 0,03 mg
Niasin 1,6 mg




Aşure



Malzemeleri

Malzemeler
500 gr buğday
250 gr nohut
250 gr kuru fasulye
1/2 su bardağı pirinc
3 yemek kaşığı bulgur
750 gr şeker (zevkinize gore daha az veya daha cok koyabilirsiniz)
150 gr yer fıstığı
15-20 adet kuru kayısı
150 gr kuru uzum
10-15 adet kuru incir
bir avuc portakal şekerlemesi veya 1 ufak portakalın kabukları
bir fiske tuz
1 parca cubuk tarcın
15-20 tane karanfil

Suslemek icin:
Ceviz, nar taneleri, tarcın, fındık…

Aşure tarifi

1 gece onceden :
Buğdayı bir tenecereye alarak uzerini 3 parmak gececek şekilde su koyup bir taşım kaynatıp oacaktan alalım. Tencerenin kapağını kapatarak iyice şişmesi icin bir gece bekletelim. Nohut ve fasulyeyi de ayrı ayrı tencerelerde yumuşayana kadar kadar haşlayalım. Kuru malzemeler daha sonra tekrar birleştirip kayanatılacağı icin biraz diri kalmalarında fayda var. Eğer isterseniz nohutların kabuklarını haşlandıktan sonra soyabilirsiniz.

Aşure pişirirken :
Kuru incir, kayısı ve uzumu ayrı kaplarda ıslatalım ve en az bir saat bekletelim. Daha sonra kayısı ve inciri kup şeklinde doğrayalım. Pirinc ve bulguru yıkayıp suyunu suzdurelim.

Haşladığımız buğdayı buyukce bir tenceyle ocağa alarak uzerini 3 parmak gececek kadar sıcak su ekleyelim. Kaynamaya başlayınca tencereye sırasıyla nohut, fasulye, pirinc ve bulguru ekleyelim. En az 20-25 dakika kısık ateşte kaynatalım. Eğer kıvamı size koyu geliyorsa biraz daha kaynar su ilave edebilirsiniz. Tencerenin dibinin tutmaması icin arada bir karıştıralım.

Malzemelerin iyice piştiğine emin olunca şekerin yarısından fazlasını tencere ilave edelim.
Tadına bakıp kalan şekeri oyle ekleyelim. Şeker miktarı zevke gore değişebiliyor. O sebeple tadına bakmadan hepsini koymayın. Sonra kuru kayısı, incir ve uzumu de tencereye ekleyelim. Portakal şekerlemesi veya minik minik doğranmış portakal kabuklarını ve bir fiske tuzu da ekleyelim. Cubuk tarcın, karanfil ve yer fıstıklarını da kaynayan aşureye ilave edelim. Bu arada, eğer kıvamı gozunuze koyu geliyorsa tencereye biraz daha kaynar su ekleyin ve ocağın altını cok kısık ayarda tutun. Unutmayın aşure soğuyunca kıvamı daha da koyulaşıyor. Butun malzemeleri kattıktan sonra 10-15 dakika daha aşureyi kaynatıp altını kapatalım.

Kaplara, kaselere paylaştırarak biraz soğumasını bekleyelim. Kaselerin uzerinde sır gibi bir tabaka oluştuğunda tarcın, nar, ceviz vb zevkimize gore malzeme ile aşurelerimizi susleyelim.
Bu miktarlardan yaklaşık 20 – 24 kase arası aşureniz oluyor.

Pirincleri ve buğdayları yıkayın. Pirincleri ve buğdayları tencereye koyun ve uzerine su ekleyin (uzerini 2-3 parmak aşacak şekilde). Bu şekilde 5 dakika karıştırarak pişirin.Uzerini sıkıca kapatıp sıcak ortamda, bir gece bekletin. Nohut ve fasulyeleri yumuşayıncaya kadar haşlayın. Pirinc ve buğdayları tencereye biraz sıcak su ekleyerek ateşe koyup kapaksız olarak kaynatın. Dibinin tutmamasına dikkat edin, devamlı karıştırın. Bir sure sonra altını kısarak, kabukları soyulmuş nohut ve fasulyeleri katın. Malzemeler kısık ateşte pişerken karıştırarak bir kilogram şekeri de ilave edin. Ateşten almaya yakın limonları rendelenip aşureye katın ve bir iki taşım daha kaynatın. Ateşten almadan once isteğinize gore gul suyu da ekleyebilirsiniz. Soğumadan kaselere koyun. Fındığı, cevizi ve pilav fıstığını kavurarak aşurelerin uzerine serpiştirebilirsiniz.


Evlerinizden bolluk ve bereket hic eksilmesin, sevgilerimle…