kahve icmeyi severmisiniz?
cevabınız evet se mutlaka denemelisiniz eşimle bizim keyif kahvemizdir bu tarif paylaşmak istedim sizlerle

oncelikle turk kahvesinin faydalarını bir hatırlatayım.

turk kahvesinin kolon kanseri riskini, kalın bağırsak kanseri riskini yuzde 25, safra kesesinde taş riskini yuze 45 azalttığını gosteriyor..
Kahvenin icerdiği kafein maddesi, sinir sistemini uyarıp zihinsel aktiviteyi guclendirir. Uyuşukluğu giderip enerji verir ve uyanık kalmayı sağlar. Yapılan araştırmalar gunde 6 fincan kahve icen 55 yaşındaki bir kişinin duşunme potansiyelinin icmeyenlere oranla 6 kat daha fazla olduğunu gosteriyor. Ayrıca kahve icenlerde icmeyenlere nazaran daha az diş curuğunun olması, bir başka dikkat cekici araştırma sonucu.

Kahve ictikten sonra organizmada ani değişiklikler oluyor. Tum vucut ani bir enerji akımı ile doluyor. Bu enerji cocuklarda 3, yetişkinlerde ise 5 – 7 saat sonra azalmaya başlıyor. Tum bu olumlu yonlerine rağmen kahveyi cok fazla tuketmemekte fayda var. Cunku aşırı kahve tuketimi surekli bir uykusuzluğa ve mide rahatsızlıklarına neden oluyor. Ayrıca aşırı tuketim yuksek tansiyona da sebep olabilir.
Kahvenin selulit yapmak bir yana, vucuda daha fazla hareket kazandırarak, metabolizmanın yağ yakmasına katkı sağladığı saptanmıştır.
Kahvenin ayrıca depresyon ve alkolizm tedavisine iyi geldiği biliniyor.
Kahve yemek uzerine icildiğinde, sindirimi kolaylaştırır. Bu yonuyle şekerli icmemek kaydıyla kilo almayı ve mide ekşimelerini onler. Asıl yararı hayali genişletir, hafızaya guc verir, hareket sağlar ve gevşekliği giderir. Kahvenin duşunceye acıklık getirdiği bir gercektir. Şairler şiirlerini ya-zarlarken, yazarlar makalelerini hazırlarken, ressamlar tablolarını yaparlarken, kahve fincanları en yakın ve sempatik destekcileri olmuştur. Unlu şair Eşref’in, hicviye yazmadan once, iki cay dolusu kahve ictiği soylenir. Turk kahvesinin ayrıcalığını belirleyen noktaları ozetlersek diyebiliriz ki; Turk kahvesinin (dozunda icildiği takdirde) sağlığı tehdit edecek zararlı yanı yoktur. Teskin edici ve dinlendirici ozelliği vardır. Bir fincan kahvedeki 50 mg. kafein hemen vucuttan atılır. Bu bakımdan Turk kahvesi fincanı ideal olculere sahiptir. Bir fincandan fazla icildiğinde zihin acıcı, uyarıcı, enerji verici ozelliği on plÂna cıkar. Yerinde ve zamanında icildiği zaman olağanustu bir keyif verici olarak un yapmıştır.
Kararında icilen, yani gunde 2 fincan Turk kahvesi sağlığa faydalıdır..
Turk Kahvesi;
• Kolesterolu duşurur.
• Ağrı kesicilerin etkisini yuzde 40 oranında artırır.
• Goğus kanseri riskini azaltır.
• Gunde 3 fincan kahve icmek astım tehlikesini azaltır.
• Kahve girişkenliği arttırır.
• Siroz hastalığı riskini yarı yarıya duşurur.
• Nefesi acar.
• Kemikleri guclendirir, ancak yaşlıların fazla tuketmesi sakıncalı.
• Tip 2 diyabeti ve Parkinson hastalığından korur.
• Selulit gibi cilt sorunlarına karşı etkilidir.
• Yuksek tansiyonu onler.
• Pankreas kanserini azaltır.
• Kalp rahatsızlıklarını buyuk oranda onler.
• Bağırsakları duzenler.
• Depresyona karşı etkilidir
• 40 yıl hatırı vardır


Kahvenin icenler uzerinde alışkanlık yaptığı, araştırmalarla kanıtlandı. Amerika’da yapılan yeni bir araştırmanın sonucuna gore ise; bir bardak kahve baş ağrısına, karaciğere ve mide rahatsızlıklarına karşı faydalı oluyor. Daily Mail gazetesinde cıkan haberde, kahvenin zararları ve faydaları anlatılıyor. İşte kahvenin zararları ve faydaları..
ZARARLARI
Kalp
Aşırı kahve tuketimi kalbin ritmini olumsuz yonde etkiliyor. Kahvenin icerdiği kafein fazla tuketildiğinde, kalpte ritim bozuklukları meydana gelebiliyor. Duzensiz kalp atışları kalp carpıntısına ya da taşikardi gibi rahatsızlıklara neden olabiliyor. Doktorlar ozellikle kalp hastalarının sınırlı miktarda kahve icmelerini tavsiye ediyor.
Tansiyon
2003 yılında Edinburgh Universitesi uzmanlarının yaptığı bir araştırmayla, kahvenin tansiyona olan etkisiyle ilgili goruşler yeni bir ivme kazandı. Duzenli olarak gunde dortbeş bardak kahve icenler uzerinde yapılan araştırmalarda kandaki basınc, yani tansiyon hızla yukseldi. Yapılan testlerde, yuksek miktarda kahve tuketiminin tansiyonu hızla yukselttiği goruldu.
Mide
Kahve, ulser gibi mide rahatsızlıklarına neden olmasa da, bu hastalıkların varlığında kotuleşmesini tetikliyor. Kahve, midenin asit salgılamasını uyarıyor.
Şeker hastalığı
Bu sene acıklanan iki raporda; kafeinin Tip 2 şeker hastalığı uzerindeki etkileriyle ilgili olarak farklı goruşlere yer verildi. Amerika’da yapılan araştırmalarda, yemek zamanlarında yukselen kan şekeriyle birlikte tuketilen kahvenin şeker hastalığını olumsuz yonde etkilediği ortaya cıktı. İngiltere ise, yapılan bu araştırmanın yetersiz olduğunu ve Tip 2 şeker hastalığının kahveden olumsuz yonde etkilenmediğini acıkladı. Uzmanlar kahvenin icindeki kafeinin değil, minerallerin şeker hastalığına karşı koruyucu bir etkisi olduğunu savunuyorlar.
Su kaybı
Uzmanların bir kısmı kahvenin vucutta sıvı kaybına neden olduğunu savunurken, bir kısmı da bu kaybın onemsiz derecede az olduğunu savunuyorlar.
Migren
Kahve uzun zamanlardan beri migreni tetikleyen uyarıcıların başında sayılıyor. Kahvenin bileşenlerinin beyinde bulunan kan hucrelerini tetikleyerek migrene neden olduğu, araştırmalarda goruluyor.
Vitamin ve mineral kaybı
Kafein, vucudun demir ve diğer besinleri emmesini engelliyor. Ayrıca, kalsiyumun idrar ile vucuttan atılmasına neden oluyor. Bu da osteoporoz (kemik erimesi) riskini artırıyor.
Doğurganlık
Kafeinin doğurganlığı olumsuz yonde etkilediği biliniyor. Gunde uc fincan veya daha fazla kahve icmek, kadının doğurganlık oranını azaltıyor. Cunku aşırı miktarda kafein tuketimi yumurtlamayı olumsuz etkiliyor. Bu konuda carpıcı bir başka sonuc ise, Brezilya’dan geliyor. Brezilya’da bulunan Sao Paulo Universitesi uzmanlarının yaptığı araştırmalarda, her gun duzenli olarak kahve icen erkeklerin icmeyenlere oranla daha guclu spermleri olduğu kanıtlandı. Kafeinin spermin uzerinde uyarıcı etkisi olduğunu savunan uzmanlar, bunun merkezi sinir sisteminde de aynı etkiyi gosterdiğini iddia ediyorlar.
Hamilelik
Kafeinin anne karnındaki bebeğe zararlı olduğu biliniyor. Uzmanlar, hamile kadınların gunluk kafein tuketme sınırlarının 300 mg olduğunu belirtiyorlar.
FAYDALARI
Kanser
Yeşil ve siyah cay gibi, kahve de antioksidanlar iceriyor. Bu da kansere yol acan hucrelerin coğalmasını engelliyor.
Baş ağrıları
Migreni olumsuz yonde etkileyen kahve, şaşırtıcı bir bicimde baş ağrısına iyi geliyor. Baş ağrısı ilaclarında bulunan bazı maddeleri iceren kahve, ağrı kesicilerle kıyaslandığında, yuzde 40 oranında baş ağrısında daha etkili oluyor.
Beyin uyarımı
Kahve konsantrasyona yardımcı oluyor. Yapılan araştırmalarda, okul cağındaki cocukların az miktarda kahve ile sut ictiklerinde sabahki derslerinde daha başarılı oldukları goruluyor.
Karaciğer sağlığı
Duzenli kahve icenlerin siroz gibi karaciğer rahatsızlıklarından daha az şikayet ettiği goruluyor.
Safra taşları
Kadın vucudu erkeğe kıyasla iki kat daha fazla safra taşı uretiyor. Gunde dort bardak kahve icen kadınların icmeyenlere oranla yuzde 25 daha az safra taşından şikayet ettiği kanıtlandı.
Cilt
Yapılan calışmalarda bilinenin aksine; kahvenin selulite karşı faydalı olduğu goruluyor.

Sabah
Biz Turklerin butun dunyada da bilinen bir cok kendimize has ozellikleri vardır. Orneğin nargile icişimiz, lokumumuz, donerimiz ve kebabımız gibi. Bunlara ornek olarak bircok şey daha sayabiliriz. Mesela Turk Kahvesi bunlardan birisidir. Turk kahvesi kulturumuze o kadar sağlam bir şekilde yerleşmiştir ki, artık kahve icilmeden kız istenmez, bayanlar toplanmadığı zaman kahve icilmeden muhabbet edilmez ve kahve icilerek edilen hoş bir sohbetin 40 yıl hatırı olur hale gelmiştir. Peki ama kulturumuz icin bu kadar onemli olan Turk Kahvesi nasıl yapılır, sağlığımız icin yararları ve zararları var mıdır? Bizde bu yazımızda bu konuya değinmek istedik.7
Turk Kahvesi, Turkler tarafından keşfedilen kahve hazırlama ve pişirme metodunun adıdır. Ozel bir tadı, kopuğu, kokusu, pişirilişi, ikramıyla kendine ozgu bir kimliği ve geleneği vardır. Telvesi ile ikram edilen tek kahve turudur.
Kahve; hazmı kolaylaştırır, vucuda uyanıklık ve zindelik verir. Ama her şeyin olduğu gibi kahvenin de aşırısının zararı vardır. Turkiye’de kahve yetişmediği hÂlde, ozel pişirme şekliyle dunyanın pek cok yerinde “Turk Kahvesi” olarak bilinir. Bu bize ozel kahveyi daha guzel bir şekilde pişirmek icin şu hususlara dikkat etmelisiniz:
Guzel Kahve Pişirmek İcin Şunları Yapabilirsiniz;
-Her şeyden once kahve icin kullanılan su, klorsuz icme suyu olmalıdır. Kirecli bir su olursa, kahveniz tortulaşır ve acır.
-Cezveye kac kişilik kahve yapıyorsak o miktara gore fincanla su koyun. Bir kişilik kahve icin 1 fincan suya, 2 cay kaşığı kahve yeterlidir.
-Eğer kahvenizin az şekerli olmasını istiyorsanız 1, orta şekerli olmasını istiyorsanız 2, şekerli istiyorsanız 3 cay kaşığı şeker koyabilirsiniz.
-Cezve, ateşin uzerine yerleştirildikten sonra icindeki su karıştırılmaz. Fakat kaynamaya başladığı anda kaşıkla karıştırırsanız, kahvenin kopuk yaptığını gorursunuz. Kenardaki kopukleri ortaya alıp, karıştırma işlemine son verin.
-Kahvenin taşmasına yakın, yani kahve cezve icinde yukselmeye başladığı anda, cezveyi indirip kopuğu fincanlara pay edin. Bu arada cezveyi hafifce sallayıp telvenin cokmesini engelleyin. Geriye kalan kahveyi bir taşım daha kaynatıp fincanlara doldurabilirsiniz.
Turk Kahvesinin Ozellikleri
Dunyanın en eski kahve pişirme yontemidir.
Kopuk, kahve ve telveden oluşur.
Yumuşak ve kadifemsi kopuğu sayesinde damakta en uzun sure tadını devam ettiren kahve turudur.
Birkac dakika şekli bozulmadan kalabilen bu leziz kopuğu sayesinde, uzun sure sıcak kalabilir.
İnce kenarlı fincanda sunulduğu icin, diğer kahve turlerine gore daha yavaş soğur ve boylece daha uzun suren bir kahve keyfi sunar.
Yoğun şurupsu kıvamı ile ağızdaki lezzet tomurcuklarını aşırı uyararak hafızada yer eder.
Diğer kahve turlerine gore, daha kıvamlı, yumuşak ve aromatiktir.
Kendine ozgu enfes kokusu ve ozel kopuğu ile diğer kahvelerden kolaylıkla ayırt edilebilir.
Kahve tutkunları tarafından, kaynatılarak icilebilen tek kahve olarak kabul edilir.
Kahve Falı ile geleceği anlatmak icin kullanılan tek kahve turudur.
Eşsizdir cunku kahvesi fincanın icindedir ancak telve olarak dibe coktuğunden filtre edilmesine ve suzulmesine gerek kalmaz.
Hazırlanırken şeker ilave edildiğinden diğer kahvelerde olduğu gibi sonradan tatlandırmaya gerek yoktur.
Sağlıklıdır cunku fincanın dibinde biriken telvesi icilmez.
Sıklıkla icildiği halde, miktar olarak fazla olmadığından şişkinlik yapmaz.
Diğer kahve turlerine gore, bir icimde daha az kafein icerir.
Pişirilirken, şekeri tercihe gore ilave edildiğinden icime hazır halde sunulan tek kahve turudur.
Kahveden once su icilerek, ağızda bulunan onceki tatlar arındırılarak kahve tadının eşsiz bir şekilde tadılması sağlanır.
Turk toplum hayatına da etki eden kahve, dostluğun simgesi haline gelmiş ve “kız isteme” merasimlerinin bir sujesi olmuştur.
Malzemeler
Kahve, şeker, cezve, fincan, cay kaşığı, ocak.
Uyarılar
Oncelikle kahveyi pişirip ocaktan alana kadar başka hicbir işle uğraşmamanız gerekmektedir. Cunku kahve sizin bir anlık gafletinizden faydalanıp taşmak icin fırsat kollamaktadır. Zaten tarifin en zor kısmı da burası. Buna dikkat ettikten sonra gerisi kolay.
Kurukahveci Mehmet Efendi’den Turk Kahvesi Tarifi
Nefis bir Turk Kahvesi hazırlamak icin sadece 2 dakika yeterlidir.
İcme suyunu fincanla olcerek cezveye koyun . ( Soğuk su kahvede daha iyi olur derler )
Her fincan icin iki cay kaşığı kahve (5 gr), iki cay kaşığı şeker ilave edin (şeker arzuya gore).
Kısık ateşte kahve ve şekeri iyice karıştırın.
Bir sure sonra kabaran kopuğu fincanlara pay edin.
Kalan kahveyi bir taşım daha pişirin ve fincanlara boşaltın.
Turk Kahvesi sunulurken yanında su verilmesi Âdettir. İcilen su ağzı kahve lezzetine hazırlar.
Tarif: Mehmet Efendi

kaynak:diyetyemekleritarifleri.com



yazının uzunluğu gozunuzu korkutmasın guzel bir yazı okumaya değer


gelelim bizim kahvemize




kişi sayısına gore hazırlanıyor

ben 2 kişilik hazırlıyorum bunun icin 2 bardak sutu cezveye koyuyoruz
2 tatlı kaşığı turk kahvesi ve şeker miktarı size bağlı cok şeker atmayın ama kremasıda tatlı olduğu icin baymasın tadı ben 2 cay kaşığı ekliyorum sutlu turk kavemizi pişiriyoruz bardaklara ekliyoruz.
ayrı bir kapta krem şantiyi tarifine gore cırparak hazırlıyoruz şanti torbasına dokup bardakların uzerine bolca sıkıyoruz kahvenin sıcaklığıyla eriyip kopuk oluşuyor uzerine cikolata parcaları ekliyoruz ve afiyetle iciyoruz evde bizim gibi bir cimcimeniz varsa onada cay bardağına sut ekleyip uzerine krema ekleyin elinde bir kaşık ağzı burnu bembeyaz bir şeyi sutunu hevesle icecektir afiyet olsun.


unutmayın bir kahvenin 40 yıl hatrı vardır