Carpaccio, ciğ sığır etinin cok ince dilimlenmesiyle yapılan ister antre (giriş yemeği), istenirse de ana yemek olarak tuketilebilen bir İtalyan yemeğidir. Sıklıkla zeytin yağı, parmesan peyniri veya eski kaşar ile lezzetlenderilir. Gunumuzde diğer et ceşitleri, balık ve hatta meyvelerden de yapılabilmektedir...
Carpaccio adını, bir efsaneye gore İtalyan Ronesans ressamı olan Vittore Carpaccio'dan (1465-1525) almıştır. 1950 yılında Venedikli aşcı Giuseppe Cipriani pişmiş sığır eti yemeyen muşterisine sığır etini ince dilimleyerek servis yapmıştır. Aynı yıl Venedikte calışmaları sergilenen ressamın şerefine, yemeğe onun adı verilmiştir. Bazı kaynaklar; Carpaccio'nun resimlerinde kullandığı kırmızı tonun da, bu yemeğe onun adının verilmesinde ilham kaynağı olmuş olabileceğini one surerler.
Malzemeler (Yaklaşık 3 - 4 Kişilik)
500 gr. Dana Kontrfile
100 gr Hakiki Sızma Zeytinyağı
1 adet Limon
1 Gobek Salata
Yarım bağ Roka
1 Tutam Maydanoz
100-150 gr. Parmesan peyniri rendesi veya eski kaşar rendesi
Tuz - Karabiber - Kekik - Biberiye
Bir avuc kadar kapari turşusu
Sinirsiz ve yağsız sığır eti alıp, buzlukta 1 saat kadar dinlendirip, sertleşmesini sağlayın. Sonra cok keskin bir bıcakla bu eti doner ya da pastırma gibi incecik dilimleyin. Etleri cukur bir tabağa yayın. Uzerlerine zeytinyağı 1 limon suyunu gezdirin. Deniz tuzu, taze oğutulmuş karabiber, kekik ve biberiye serpin. Bu halde yaklaşık 1-1,5 saat kadar buzdolabında marine edilmesi icin dinlendirin.
Daha sonra tum bu işlemlerinden ardından servis tabaklarına kişi başı yaklaşık 3 - 4 dilim duşecek şekilde dizin. Uzerine bir miktar gobek salata, bir tutam roka, bir tutam kıyılmış maydanoz ile susleyin. Soğuk yenen bu yemeğin uzerine mumkunse biraz parmesan peyniri yok ise, eski kaşar rendesi ve 6 - 7 adet kapari turşusu gezdirip servis edin.
alıntıdır
Eki Goruntule 1508667