ŞEFTALİ MUZLU PASTA
PANDİSPANYA YAPILIŞI:
Yumurtaları akına sarısı karışmayacak şekilde ak ve sarılarını ayırın. Aklarını yağ kalıntısı olmayan cok temiz bir celik cam veya porselen geniş kasede bir cimdik tuzla kabarıp katılaşana kadar cırpın. Akları ayrı bir yere alıp yumurta sarılarını ve tozşekeri aynı kaba alın. Yumurta sarılarının rengi acılıp kabarana kadar 5-6 dakika cırpın. Cırpmaya devam ederken ılık suyu kaşık kaşık ekleyin. Sonra sıvıyağı ekleyin. Kullanıyorsanız portakal veya limon kabuğunu ekleyin. Un kabartma tozu ve vanilyayı birlikte kaba eleyip spatula ile karışım birleşene kadar havasını sondurmeden karıştırın. En son yumurta aklarını 3 seferde ekleyip yine sondurmeden karışıma edirin. Bu arada fırını onceden 165C derecede ısıtın. Keki koymadan once alt tarafına ısıya dayanıklı bir kaba sıcak su koyun. Pandispanya hamurunu tabanına fırın kağıdı serili yuvarlak kek kalıbına aktarıp altı ustu kızarana kadar tercihen fanlı fırında kapağını ilk 25 dakika acmadan pişirin. Fırını kapatıp kapağını aralık yapın. 5 dakika sonra cıkarıp 10 dakika daha bekletin. Kenarları yapışmışsa kaba dikkat ederek spatula ile kurtarıp cıkarın ve soğumaya bırakın. İYİ BİR PANDİSPANYA İCİN PUF NOKTALARI:

Yumurtaları soğukken akı ve sarısı daha kolay ayrılır. Ancak yapmaya başlamadan once oda ısısına getirin. Cunki oda ısısında daha rahat kabarırlar. Yumurta akında sarısını kesinlikle karıştırmayın yoksa kabarmaz. Cırpma kabı temiz, yağdan arınmış, metal cam veya porselen kap olmalıdır. Kek kalıbınızın tabanına fırın kağıdı kesin. ancak kenarları yağlamayın. Kağıt cıkmasını kolaylaştırır. Ankca kenarları yağlamadığınız zaman kek kenarlara tutunur ve sonme riski azalır! Fırını onceden ısıtın ve varsa fan kullanın. Pandispanyanın nemini koruması icin fırına koymadan once ısıya dayanıklı bir kaba sıcak su koyup fırın tabanına yerleştirin. Cıkan buhar pandispanya kekinizin sunger gibi olmasına yardımcı olacaktır. Pişen pandispanyayı kullanmadan once en az 2 saat hatta 1 gun bekletirseniz daha guzel kesilir ve şeklini daha iyi korur..


kreması icin:


1 yumurta


yarım su bardağı tozşeker


3 tepeleme yemek kaşığı un


2 bucuk su bardağı sut + 2-3 yemek kaşığı (gerekirse)


arzuya gore yarım paket vanilya


ust peltesi icin:


1 su bardağı vişne suyu


2 yemek kaşığı (cok tepeleme olmasın) nişasta


4 yemek kaşığı tozşeker


yaklaşık yarım su bardağına yakın su


pastayı ıslatmak icin yarım su bardağı kadar sut veya sut recel karışımı


2 şeftali, 2adet muz 4 tane cilek ustunu suslemek icin


uzerini suslemek icin arzuya gore krem şanti ve meyve Vişne peltesinin hazırlanışı:
Vişne suyu, su, şeker ve nişastayı tencereye alıp karıştırın.



kısık ateşte koyulaşana kadar pişirin. Koyu ama akıcı bir kıvam olmalı gerekirsen biraz daha su ilave edebilirsiniz. Biraz ılınınca pasta uzerine kullanın cok soğutmayın ki sertleşmeden dokulup şeklini alsın. YAPILIŞI
Pandispanyanın bir katını kelepceli kalıba koyup sutle ıslatın. Kenarlara yarım şeftali dizip kremanın yarısını doldurun. Uzerine muz dilimleri ekleyip tekrar kalan kremayı koyun. Kremanın katıca olması bu yuzden onemli.
Kalan keki uzerine kapatıp sutle ıslatın ve dolapta bekletin.
Vişne peltesini hazırlayıp (tarif yazının sonunda) biraz ılınınca kaşıkla kekin uzerine dokup yayın ve soğuması icin tekrar buzdolabına kaldırın.
Kelepceli kalıbı genişletip cıkarın ve kenarlarını pasta kremasıyla sıvayın pastanın ustunu istediğiniz gibi susleyip buzdolabında servis zamanına kadar bekletin
meyvelerin canlı durması icin uzerlerine receli sulandırıp fırca yardımıyla surun servise yakın yapılması tercih edilir
ben yapmadım ama muzlar hafif karamaya durdu