Malzemeler
· 1 bardak ince doğranmış California cevizi
· 1¼ bardak tam buğday arpa şehriye
· Ayrı tutulmak uzere 1 cay kaşığı artı 2 corba kaşığı naturel sızma zeytinyağı ve ceşni icin az miktarda zeytinyağı
· 1 buyuk beyaz soğan, doğranmış
· Bolunmuş ½ cay kaşığı tuz artı bir cimdik tuz
· Sert kokleri kesilmiş 250 gr ıspanak
· 1 orta boy patates
· 5 bardak sebze suyu, marketten alınabilir veya evde yapılabilir
· 2 bardak su
· 2 corba kaşığı ince doğranmış sarımsak
· ½ cay kaşığı oğutulmuş kırmızı biber
· 1 corba kaşığı taze limon suyu ve tercihe gore ceşni icin az limon suyu
· Tat vermek icin taze cekilmiş biber
· 1 bardak kup kup doğranmış taze domates
Tarif
Arpa şehriyeyi kaynamış su dolu bir tavada yumuşamaya yaklaşana kadar 8 ila 9 dakika pişirin. Suzun ve soğuk suyla soğutun. Tencereye alın ve 1 cay kaşığı yağ ile karıştırın; kenara alın.
1 corba kaşığı yağı orta buyuklukte bir tavada yuksek ateşte ısıtın. Soğanı ve ¼ cay kaşığı tuzu ekleyin; orta ateşe alın, kapağını kapatın ve sık sık karıştırarak ve karıştırma sonrasında kapağı tekrar kapatarak soğan şeffaflaşana ve pembeleşene kadar 10 ila 15 dakika pişirin.
Bu arada, ıspanağı kalın doğrayın. Patatesi soyun ve kup kup doğrayın. Patatesi, sotelenmiş soğanı, ¼ cay kaşığı tuz, sebze suyu ve normal suyu bir corba tenceresinde karıştırın. (Soğan tenceresini sonra kullanmak uzere kenara alın.) Yuksek ateşte kaynatın. Ateşi kısarak 12 dakika yavaş yavaş pişirin. Ispanağı ekleyip kapağını kapatın, goz goz olana kadar bekleyin ve 3 dakika yavaş yavaş pişirin.
Bu sırada, geri kalan 1 corba kaşığı yağı soğan tenceresinde orta ateşte ısıtın. Sarımsak ekleyin ve 45 dakika pişirin. Cevizleri ekleyin ve yanmayı eklemek icin karıştırarak ve goz kulak olarak 3 dakika kadar pişirin. oğutulmuş kırmızı biberi karıştırın; 2 dakika daha karıştırarak pişirin. Ocaktan alın.
Corbaya once pişmiş arpa şehriyeyi, ardından ise cevizi ekleyin. Limon suyu ve biberle ceşnilendirin. Tadına bakın ve gerekirse daha fazla limon suyu, tuz ve/veya biber ekleyin. Corbayı yeniden goz goz olana kadar pişirin. Domatesleri geri kalan bir cimdik tuzla birlikte kucuk bir kapta karıştırın. Her bir corba kÂsesini bir kaşık domates karışımı ve az zeytinyağıyla susleyin.