













Gastronomi uzmanlarına gore, dunyanın en zengin mutfakları; Turk, Fransız ve Cin mutfaklarıdır.Turk mutfağının ceşit acısından boyle zengin olmasının ve lezzet acısından da boyle beğeni toplamasının başlıca nedeni, yiyecek ve icecek yapımında kullanılan hammadde kaynaklarımızın cokluğundandır.Bu imkan, milli değerlerimizin ve tarihimizin eski ve koklu bir uygarlığa sahip olması son derece guzel bir şekilde değerlendirilmiş ve geliştirilmiştir.
İzmir ve yoresinin yemekleri de ceşit acısından son derece zengindir.Başlıcalarını şoyle sıralayabiliriz.
TARHANA CORBASI
Yaz mevsiminin sonuna doğru un, yoğurt, bol domates, kırmızı biber, İzmir e ozgu yabani otlar once kazanlarda pişirilir, daha sonra ekşimeye bırakılır, kurutulur, el ile ovularak, un haline getirilen tarhanalar, iyice kurutulup, kışa saklanır.Soğuk kış gunlerinde et suyu ile pişirilip, kızarmış ekmekle sıcak sıcak servis yapılır.Tarhana cok lezzetli, besin değeri yuksek yoresel bir corbadır.
KEŞKEK
Ozellikle duğun ve bayram yemeği olarak bilinir.Taş dibeklerde doğulerek kabuğu cıkarılmış yumuşak buğdayın, koyun etiyle buyuk kazanlarda ve bol odun ateşinde iyice pişirilmesiyle oluşan keşkek, duğunlerde misafirlere ikram edilir.Kalaylı bakır sahanlarda ikram edilen keşkeğin ustune salcalı ve kırmızı biberli tereyağı dokmekte adettir.
ZERDE
Keşkek gibi ozel gunlerin yemeğidir.Tatlı olarak sofraya en son getirilir.Nişasta, pirinc ve şekerden yapılıp, uzerine tarcın ilave edilir.
SURA
Ozellikle Kurban Bayramından sonra yapılan bir yemektir.Kurban etinin kaburga kemiklerinin bulunduğu bolum kesilerek, buyuk et parcası cıkarılır.Kaburga kemikleriyle et kısmının arası tuz ve baharatla oğulduktan sonra, ic pilavla doldurulur. Doldurulan kısmın etrafı pişerken pirincler dağılıp dokulmesin diye yorgan iğnesiyle dikilir.Kuzu tenceresi denilen buyuk bakır tencerede pişirilir.Daha sonra bir tepsiye alınarak, uzeri salcala tereyağ ile yağlandıktan sonra, fırına surulur.Pembeleşinceye kadar kızartılır.Sıcak olarak servis yapılır.
İZMİR KOFTESİ
Et iyice doğuldukten sonra soğan suyu, tuz , karabiber ve diğer baharatlar, ekmek ici ve yumurta ile yoğrulur.Kofte şekil verilerek, yağda kızartılır.Uzerine domates konularak pişirilir.Sıcak servis yapılır.
PAPAZ YAHNİSİ
Dana eti doğranarak toprak bir tencereye konur.İcine soğan, sekiz-on tane butun sarmısak, tuz, biber, kimyon ve sirke ilave edilir.Hic su konulmadan tencerenin kapağı buhar cıkmayacak şekilde sıkıca kapatılarak, pişirilir.
MUCMERİ
Kıyma ve soğan yoğrulur.Haşlanmış pirinc ile karıştırılıp, ovulur.Macun haline gelince yumurta, maydonoz ve tuz ilave edilir.Ustu ortulup bir sure dinlendirildikten sonra, yağda kızartılır.
PİRİNCLİ DOMATES CORBA
Domates rendelenir, tereyağında biraz pişirilir.Birkac domatese bir corba kaşığı tereyağ yeterlidir.Et suyunu koyup, kaynattıktan sonra, icine biraz tuz atıp, pirinc salınır.Fındık buyukluğundeki kofteler, tepsiye serpilen una bulanır, daha sonra kaynayan pirinc suyunun icine salınır ve pişirilir.
KOL BOREĞİ
Alt ust boreği hamuru ile olur.İstenildiği kadar beze tutulur.Acılır ikiye katlanır, peynirli veya kıymalı ic konur.İzmir de genellikle ıspanaklı yapılır.Ispanak kavrulursa ağır olur.Temiz yıkanıp, doğranan ıspanaklara ince doğranan bir soğan, tuz, karabiber karıştırılıp, boreğin icine katılır, rulo şeklinde sarılır.Sonra tepsiye sıralanıp, kesilir.Uzerine bol zeytinyağı surulup, fırına verilir.Pişince uzerine tepsi kapatılır.
GERDAN TATLISI
Kurban Bayramlarında ozellikle kurban etinden yapılan baharatlı bir et tatlısıdır.Kurbanın boyun kısmı once cok az bir tuzla haşlanır.Sonra pişmiş et lifleri didiklenerek, kemiklerden ayrılır.Uzerine et suyu, şeker, tarcın, karanfil gibi baharatlar atılarak, ağdalı bir hal alıncaya kadar pişirilir.Pişmeden biraz once icine kayısı ve kara erik kurusu ile kavrulmuş badem veya cam fıstığı ilave edilir, yemek uzerine sıcak olarak yenir.
RADİKA SALATASI
Yabani bir ot olan radika, İzmir ve cevresinde şifalı bir yiyecek olarak kabul edilmektedir.Pek cok ceşitleri olan bu ot cinsinin, temizce yıkanmış, bol su ile haşlanmış, uzerine bol limon ve zeytinyağı ilave edilmiş salatası servis yapılır.
ZEYTİNYAĞLI TAZE FASULYE
Ince doğranmış bir adet kuru soğan yarım su bardağı kadar zeytinyağında biraz oldurulur, uzerine ayıklanmış doğranmış taze fasulyeler ilave edilir, biraz kavrulur, uzerine bolca rendelenmiş domates, tuz, biraz şeker ilave edilir.Daha sonra yeteri kadar sıcak su ilave edilip, kısık ateşte pişirilir.Tencerede soğutulup, servis yapılır.
TELKADAYIF
Turkiye nin hemen her yoresinde cok lezzetli yapılan besin değeri cok yuksek olan telkadayıf İzmir de de cok sevilen tatlıların başında gelir.Eritilmiş margarin ve tereyağı karışımı telkadayıflara iyice yedirilir.Yağlanmış tepsiye serilir, uzerine bolca dovulmuş ceviz dokulur, tekrar yağlanmış kadayıf serpilip, bastırılır.Orta hararetli fırında pembe renkli pişirilir.Biraz ılıyınca uzerine soğuk şurup dokulur.Arzu edilirse, uzerine bir parca kaymak koyup, servis yapılır.
KAYMAKLI DONDURMA
Yazları cok sıcak olan İzmir de guneş korfezde batarken, dondurma yemek bir alışkanlıktır.İzmir in kaymaklı dondurması nefis lezzetiyle hem serinlik hem de sıcak nedeniyle gun boyunca vucudun harcadığı enerjiyi geri verir.Sut, şeker, ve salep bir tencerede pişirilip, kavrularak, soğutulur.Buzdolabının buzluğunda ve ara sıra karıştırarak, iyice donması sağlanır, fıstıklarla suslenerek, servis yapılır.
ALINTIDIR...