

Organ bağışında bulunmak icin nereye başvurulmalıdır?
Organ bağışı yapmak icin bağışı yapan bireyin, kamu ve ozel hastanelerinin “Organ Nakil Koordinatorluğu”ne başvurması yeterlidir. Organ bağışı sonrası kişinin bilgilerini iceren “Doku ve Organ Bağış Belgesi” kartı hazırlanmaktadır. Bu kartı yanında taşımasını onerilmektedir; ancak ailesini de bu konuda mutlaka bilgilendirmelidir.
Bitkisel hayata girmiş bir kişinin organları alınabilir mi?
Bitkisel hayata girmiş bir kişiden organ alınamaz. Kişinin kadavra sayılabilmesi icin beyin olumunun gercekleşmiş olması gerekir. Bu karar da uzman hekimler tarafından verilmektedir.
Bobrek yetmezliğinin tek tedavisi nakil midir?
Bobrek yetmezliğinin hemodiyaliz, periton diyaliz ve bobrek nakli ile 3 şekilde tedavisi bulunmaktadır. Ancak en iyi tedavi bicimi “Bobrek nakli”dir. Eğer bir kişin bobrek nakli şansı var ise bir an once nakil olması en doğrusudur. Nakil ile tedavi, kişiye iş ve sosyal yaşantısından kopmayacağı, sağlıklı bir yaşamı sunmaktadır.
Canlı vericiden karaciğer, uygun gorulen parca alınarak mı yapılır?
Canlı vericili nakillerde, vericinin sağlığına hicbir zaman olumsuz bir etki olmaması amaclanmaktadır. Karaciğer nakillerinde de vericinin tum karaciğeri alınmamaktadır. Uygun gorulen parca alınarak nakil gercekleştirilir.
Organ naklini her hastane ve her cerrah yapabilir mi?
Organ nakli icin teknik ve teknolojik alt yapı gerekliliğinin sağlanması ve organ nakli merkezinin sorumlusunun bu konuda yeterli olması gereklidir.
Uygun gorulen hastalara aynı anda hem bobrek hem karaciğer nakilleri yapılabilir.
Nakilden sonra kişi iş gucune geri donebilir mi?
Nakil sonrası doktorunun belirleyeceği istirahatten sonra (yaklaşık 2 ay sonra) kişi iş yaşamına geri donebilmektedir. Yaptığı işin zorluğuna gore bu sure belirlenmekte gerekirse bu istirahat suresi artabilmektedir.
Nakil sonrası hastalar hayatları boyunca ilac kullanırlar mı?
Nakil sonrası donem, nakil kadar onemlidir. Nakil olan kişilerin sağlıklarını korumak icin nakil sonrası donemde kullanması gereken bazı ilaclar vardır. Bunlar organ reddini onlemek amacı ile kullanacağı ilaclardır.
Nakil olan bir kadın hamile kalabilir mi?
Bobrek ve karaciğer nakli olan bir kadının hamile kalmasında bir sakınca yoktur. Ancak bu kararı, kendisini takip eden doktoru ile karar vermelidir. Bu sure ortalama nakilden 2 yıl sonra olabilmektedir.
Organ nakli kararı verilmiş her birey kadavra listesine kayıt olabilir mi?
Tetkikler sonucu eğer hastanın bobrek ya da karaciğer nakline ihtiyacı olduğuna karar verilmiş ise kadavra listesine yazılabilmektedir.
18 yaş altı beyin olumu gercekleşmiş bir kişinin organı, nakil icin kullanılabilir mi?
18 yaş altı olan ve beyin olumu gercekleşmiş bir kişinin organları yakınlarının onayı alındıktan sonra nakil icin kullanılabilmektedir.
Psikiyatrik hastalıklar ve obezite nakil icin engel oluşturabilir mi?
Nakil olacak her hasta psikiyatri muayenesi olmakta ve bu muayene sonuclarına gore nakil kararı verilmektedir. Obez hastalara organ nakli yapılabilmektedir; ancak canlı donor olabilmeleri icin vucut kitle yağ oranının (BMI), 30’un altında olması gerekmektedir. Karaciğer yağlanması olan kişiler ise; karaciğer nakli icin canlı verici olamamaktadırlar.
Hasta bir kişiye canlıdan nakil icin kimler organ bağışında bulunabilir?
Sağlık Bakanlığı’nın yonetmeliği gereğince 4. dereceye kadar akrabalar arası nakiller olabilmektedir. Akraba dışı nakillerde ise; Etik Kurul kararı ile verici olunabilmektedir.
Organ nakli ameliyatları ağır ve kalıcı izler bırakır mı?
Organ nakli son derece onemli bir tedavi şeklidir. Gelişen modern cerrahi teknoloji ve teknikleri ile tamamen guvenli bir şekilde gercekleşebilmektedir.