Almanya'da gecen yıl duzenlenen yarışmada Mozart Odulu'nu kazanan 13 yaşındaki Ali İnsan, "Fikret Şeneş'e Saygı Albumu" projesinde Memleketim şarkısını seslendirmek uzere Turkiye'ye geldi

Almanya'nın Frankfurt kentinden THY'ye ait tarifeli ucakla Ataturk Havalimanı'na ulaşan Ali İnsan'a babası Huseyin İnsan eşlik etti.

Havalimanında yapımcı Murat Yıldırım tarafından karşılanan Ali İnsan, basın mensuplarına yaptığı acıklamada, albumde Memleketim şarkısını kemanıyla calarak, seslendireceğini soyledi.

"BU PROJEDE OLDUĞUM İCİN COK SEVİNİYORUM"

Ali İnsan, Turkiye'ye geldiği icin cok sevincli olduğunu kaydederek, "Memleketim şarkısı aslında Fransızca bir şarkıydı. Fikret Şeneş Turkceye cevirdi. Ayten Alpman da seslendirmiş. Boyle bir beste ortaya cıkmış. Anadolu'yu anlatan bir beste. Aynı zamanda bu projede olduğum icin cok seviniyorum. Cok guzel olacağını duşunuyorum" diye konuştu.

İstanbul'da 3 gun kalacağını ancak memleketi Malatya'ya gidemeyeceğini ifade eden İnsan, Almanya'da okulların 7 Ocak'ta acılması nedeniyle tatilini kısa tutacağını belirtti.

MOZART ODULU'NU ALAN İLK YABANCI

Mozart odulunu aldıktan sonra Almanya'da tanınmaya başlandığını, bundan dolayı cok sevindiğini kaydeden İnsan, "Bu bir başarıydı. Cunku Almanya'da şimdiye kadar Mozart odulunu alan ilk yabancı oldum. O da beni cok mutlu etti" değerlendirmesini yaptı.

Ali İnsan, Turkiye'deki sanatcıları da dinlediğini ifade ederek, "Fazıl Say ve Cihat Aşkın'ı cok seviyor ve dinliyorum. Onlarla tanışmadım. Fazıl Say ile tanışmayı cok isterim" dedi.

Baba Huseyin İnsan da bu projenin Fikret Şeneş adına guzel bir vefa albumu olacağını, bircok değerli sanatcı arasında oğlunun da yer alması dolayısıyla mutlu ve gururlu olduğunu belirtti.

İnsan, Almanya'da spor ve sanata yatırım yapıldığını, bu nedenle gurbetcilerin cocuklarının yeteneklerini gosterebildiğini ifade ederek, "Zaten Ali'nin o yonunu kendileri keşfetti. Biz de zaten fark etmiştik. Anaokulunda muzikal yonunun cok guclu olduğunu o zaman soyleyip bize muzik okulunu tavsiye ettiler. Okulunun yanında Ali, muzik okuluna da devam etti. Surekli başarılar elde etti. Almanya capında birincilikler kazandı" dedi.

Oğlunun Turkce muzikleri de severek seslendirdiğini, sosyal paylaşım sitelerinde bunların fark edildiğini kaydeden İnsan, Mozart odulunu aldıktan sonra bazı firmaların Ali'ye sponsor olduğunu sozlerine ekledi.

6 YILDIR KEMAN CALIYOR

Malatya'dan Almanya'ya 1996 yılında goc eden Huseyin ve Gulten İnsan ciftinin 13 yaşındaki oğlu Ali İnsan, Almanya Kultur Bakanlığı tarafından gecen yıl duzenlenen "54. Jugend Muzisiert" yarışmasına klasik muzik kategorisinde katıldı. Rakiplerini geride bırakan İnsan, yarışmada birinciliği elde etti. İnsan, Mozart'ın "Voi che sapete" eserini cok iyi seslendirdiği icin Mozart odulunu de aldı.

İstanbul’da Yıldıray Gurgen yonetimindeki orkestrayla "Fikret Şeneş’e Saygı Albumu" icin kayda girecek olan genc yetenek, 6 yıldır caldığı kemanı ve soprano sesiyle adından soz ettirmişti.

AA