Hastayla empati kurun
"Her şeyden once kendinize şu soruyu sormalısınız: "Eğer Alzheimer hastası o değil de ben olsaydım nasıl ilgi beklerdim? Sevgiyle, anlayışla, sabırla mı karşılanmak isterdim, yoksa ilgisizlik ve kabalık mı gormek isterdim?
Sabırlı olun
Hastanız anlattıklarınız ya da ondan istedikleriniz konusunda kolaylıkla karmaşaya girebilir. Eğer bu tur bir sıkıntı hissediyorsanız isteklerinizi farklı yontemlerle anlatmaya calışmalısınız. Bunları yaparken asla fiziksel bir zorlama icine girmeyin. Bunu yaparken iyi niyetli olsanız bile onun tarafından kendisini zorlama olarak algılanabilir.


Anlayışlı olun ve tartışmayın
Hastanız 1958 yılında olduğunu ya da sizin onun annesi olduğunuzu ileri surebilir. Siz ona 2015 yılında olduğunuzu ve annesinin de uzunca bir sure once olduğunu soylemeye kalktığınızda o once şaşıracak ilerlemiş bir hasta değilse yanlış soylediğini anlayarak uzulecek ya da ilerlemiş bir hastaysa soylediklerinde ısrarcı olacak ve sizin neden boyle soylediğinizi anlamayacak belki de kızacaktır. Her iki durumda da hastayla iletişiminiz başarısız olacaktır. Alzheimer hastalığında kayıt zorluğu olduğundan siz ona doğruları soylemiş olsanız da o bunları aklında tutamayacaktır. Bu bakımdan hastanın yanlışlarının duzeltilmesinin ve bunlar uzerinden hastayla tartışmanın bir yararı yoktur.
Konuştuğu konunun butunluğunu bozmayın
Hastanızla zaman ve mekan kavramlarını dile getirmeden rahatlıkla konuşmaya calışın! Eğer o eskilerden bugunmuş gibi soz ediyorsa onunla o konuşmanın icine girerek surdurun! Konuştuğu konunun butunluğunu bozmayın. Zaman zaman espiriler yapın !
Hoşlanmadığı şeylere zorlamayın
Hastanızı yapmaktan hoşlanmadığı şeyler konusunda zorlamayın! Coğu hasta yakını bulmaca cozmenin yararlı olacağını duşunerek hastalarını saatler boyu bulmaca yapmaları icin zorlamaktadır. Bulmaca cozmenin ispatlanmış bir yararı ve mantıksal dayanağı yoktur. Bu bakımdan bu zamanın dışarıda ya da evin icinde muzik dinlemek ya da ilgi cekici şeyler seyrettirilerek gecirilmesi hasta icin daha uyarıcı olacaktır.
Hastanızın ilaclarını kendi başına almasına izin vermeyin
Hafif orta evrede bulunan coğu hasta ilaclarını duzenli bir şekilde alabileceği iddiasında bulanabilir. Hatta bu iddia bir kısmı icin doğru olabilir. Ancak genel bir prensip olarak unutkanlık ve dikkat azlığı yakınmaları olan hastaların kendi ilaclarını kendilerinin alması sakıncalıdır. Bunun dışında bazı hastalar ilaclarını aldıklarını soyleyerek onları halıların altına saklar ya da cope atarlar.
Hastalarınızın yanında huzurevi ihtimalinden soz etmeyin
Alzheimer hastalığı sırasında yaşanan kayıplar, hastaları onceden olduğundan daha fazla duygusal ve alıngan yapar. Bu nedenle onların geleceğiyle ilgili tahminleri, bir secenek olarak huzurevi ihtimalini onların yanında dile getirmeyin! Bu sozleri duyan hastalardan en azından bir bolumu, sizin onların olumunu istediğinizi ya da kendilerinden kurtulma planları yaptığınızı sanabilirler.